Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Зайченко: для УНА важко на виборах – легко в бою!

Категорія:

Голова виконкому Української Національної Асамблеї Руслан Зайченко був гостем програми "Ранок з Бі-Бі-Сі".
Бі-Бі-Сі: Очолювану вами політичну силу українські соціологи та політологи вважають аутсайдером парламентських виборів. Але з вашої виборчої програми видно, що УНА має поважні післявиборчі плани, які можливо реалізувати, лише пройшовши до парламенту. У вашій програмі є один пункт, що виділяє вас серед інших. УНА наполягає на ухваленні нової Конституції і по суті зміні державного устрою країни. Навіщо це Україні?

Р.Зайченко: Я є представником тієї сили, яка з легкої руки журналістів називалася в Україні як УНА-УНСО. На вибори ми йдемо як Українська Національна Асамблея і готуємося до серйозної роботи по розбудові України, а не лише для роботи в парламенті. Хоча, якщо дасть Бог, то попрацюємо плідно й там. (Давня УНСОвська мантра гласить: важко на виборах – легко в бою).

Бі-Бі-Сі: А чому все-таки в той час, як інші політичні сили обговорюють долю вже ухвалених змін до Конституції, УНА говорить про нову Конституцію?

Р.Зайченко: Те, що відбулося понад рік тому, коли більша частина народу України вимагала від Віктора Ющенка радикальних змін у державі і взяття всієї повноти влади для наведення ладу, а інша частина вважала, що лад в державі має наводити Віктор Янукович, доводить ще раз, що конституційна реформа була нав‘язана новому президентові, що це є на горе і на зло народові і що в цій державі нічого за великим рахунком не відбулося... Відбулося лише перелицювання фасаду. Але ж, якщо поганий фундамент, то як не фарбуй фасад, нічого доброго з того не буде. От тому ми й хочемо, щоб в Україні змінилося все, і в першу чергу державний устрій. Президент мусить мати всю повноту влади.
Бо якщо в державі за щось відповідає більше, ніж одна людина, це вже безладдя. Отже, ми вважаємо, що одна людина повинна мати всю повноту влади і відповідати перед народом. Такою людиною має бути Гетьман. Саме тому наша виборча програма називається “Сонячна революція. Третій Гетьманат”. Демократичний державний устрій ми називаємо Третім Гетьманатом, оскільки він продовжує демократичні традиції українського козацтва і є третім після гетьманських держав Богдана Хмельницького та Павла Скоропадського.

Бі-Бі-Сі: Отже, ви кажете: всю владу – Гетьману? Згадується вислів екс-президента Кравчука про те, що через необмежену владу і в ангела можуть вирости роги. Чи ви знаєте, як убезпечити народ від диктатора?

Р.Зайченко: Якщо брати нинішнього президента, то я бачу в нього лише крила – з приходом Ющенка до влади Україна стала більш українською. Шкода, що йому не дають можливості робити більше. А щодо убезпечення країни від диктаторів, то в нашій програмі закладено постійний моніторинг влади. Якщо голий король під постійною увагою і контролем з боку громади, спробує переконувати, що він у вишуканих шатах, то це буде просто смішно. А мені здається, що найгірше для чоловіка – це виглядати смішним. Цікава ситуація була в Південній Кореї, коли приходили президенти, псевдопрезиденти, а потім їх народ судив. Ми пропонуємо п‘ятибальну шкалу народної оцінки діяльності Гетьмана і вважаємо, що він повинен відповідати за свою діяльність не лише майном, а і власною свободою.Це було б серйозною пересторогою для політиків.

Бі-Бі-Сі: Особливістю виборчого списку УНА є відсутність у ньому багатьох людей, які є обличчям організації. Поясніть, будь-ласка, чому не вдалося пробитися у список вам особисто, Ігорю Мазуру, Миколі Карпюку і ще багатьом, хто завжди був на передньому краї?

Р.Зайченко: По-перше, хочу сказати, що я просто закоханий у першу п‘ятірку нашого виборчого списку. Це подвижники, це фанати своєї справи, кого з них не візьміть – чи то спортивного коментатора Валентина Щербачова, чи артиста і композитора Кирила Стеценка, чи лікаря Олександра Філатовича, чи журналістку Наталку Чангулі, яка в наших лавах уже давно. А на чолі списку лідер нашої партії Юрій Шухевич, який понад 40 років відбув у в‘язницях та на зонах, борючись проти радянської імперії. А ті, кого ви назвали, і інші, хто не потрапив до списку, відбули покарання за участь у подіях 9 березня 2001 року під час акції “Україна без Кучми”, але і досі для України залишаються кримінальними злочинцями... Знаєте... це лежить на совісті і минулої, і нинішньої влади. Навіть не стільки влади, скільки тих людей, які, хоч зараз і відійшли від команди президента Ющенка, але коли перебували в ній, то гальмували процес нашої реабілітації. Парламент не зміг ухвалити закон, який би дозволив нам увійти до списку кандидатів. І гальмували процес нашої реабілітації, скажу вам відверто, саме для того, щоб ми не брали участи у виборах. Хоча парламент для нас не є самоціллю. Я – козак, і для мене головне – боротьба, а не титули. Я від них (чи без них) не стаю ні гіршим, ні кращим.

Бі-Бі-Сі: Інші партії намагаються прикрасити свої виборчі списки багатими і знаменитими. Як у вас із цим? Є олігархи? Просились чи ні?

Р.Зайченко: Ні, не просилися. В нашому списку, до речі, немає жодного теперішнього чи колишнього народного депутата. Ми вважаємо це великим нашим плюсом. Ми сповідуємо справжній солідаризм, а не той, який декларують деякі учасники сучасного політичного процесу. Для нас головне – відчуття братства, щирості у стосунках один з одним. І ті, хто очолює список УНА, потрапили в першу п‘ятірку не завдяки їхній відомості у суспільстві, а тому, що ми душе шануємо їх як людей.

Бі-Бі-Сі: Прочитавши вашу виборчу програму, не можна поєднати в один образ радикалів-УНСОвців (чого вартує лише гасло “Ворогів – на палю!) з лірично-містичною виборчою програмою. Що сталося? Ви змінили ідеологію чи просто купили собі екзотичну програму, аби таким чином привабити виборця?

Р.Зайченко: Ця програма вистраждана тими хлопцями, які гинули в боях, які відсиділи у в‘язницях, і тими, які й зараз борються. Ми зрозуміли, що світ змінюється, і якщо негайно не прийняти чіткої концепції побудови України, то її може просто не стати... Ми можемо втратити її. Це нам найбільше болить, а тому ми вирішили, що саме таким шляхом, тобто через гетьманську модель державного устрою, засновану на високій моралі та духовності, можна повернути Україні її велич, а українському народові спокій, добробут і справжню свободу.

З Русланом Зайченком розмовляла Ольга Бурда.

--------------------------------------
В тему:

Програма Української Національної Асамблеї «СОНЯЧНА РЕВОЛЮЦІЯ, ТРЕТІЙ ГЕТЬМАНАТ»

Українська Національна Асамблея (УНА-УНСО): коротка історія, структура, контакти

Запитай Миколу Карпюка. Наприклад, про те, чому Бог любить УНА-УНСО?

Виборчий список УНА до ВР-2006

УНА знищує віруси!

Юрій Шухевич: Ми проти вступу України в НАТО

УНА поставила Віктору Ющенку за роботу «трійку» і в якості «покарання» не проти забрати машину в його сина

З КУНу — до УНА

Повторимо вчинок Виговського?

Від газової кризи до Третього Гетьманату

УНА: Референдум — шлях до подолання системної кризи

Юрій Шухевич (УНА-УНСО): «Призначити всеукраїнський референдум для з’ясування доцільності зміни конституційного ладу" — звернення до Президента України

Конституційна криза вирішується легітимним переходом до Третього Гетьманату

З’їзд УНА проголосив початок Сонячної Революції

Ключові слова Сонячного Переходу: віра, тотальність, концентрація, вибуховість

Повний текст програми УНА «Сонячна Революція, Третій Гетьманат»

Світоглядна доктрина УНА: ЖИТИ ЗА ЗАКОНАМИ РІДНОЇ ЗЕМЛІ!


В тему: 
Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи