Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Українська Національна Асамблея (1989—2006)

Коротка історія становлення і розвитку Організації
У 1989 році молоді українські патріоти об’єднуються в Спілку Незалежної Української Молоді (СНУМ). В травні 1990р. в СНУМі сформувалася націоналістична фракція, яка об`єднала рішучих і добре згуртованих людей. 30 червня 1990 р. було створено Українську Міжпартійну Асамблею, ядром якої стала націоналістична фракція СНУМ. УМА об’єднала різноманітні за ідеологічними переконаннями групи, організації та партії. Зусиллями націоналістичної фракції СНУМу на початку 1991 р. УМА перетворюється в монолітну силу, об’єднану великою ідеєю. Однією з перших гучних акцій був смолоскипний похід вулицями Львова 30 червня 1991 року та спалення хреста в центрі міста на знак початку Національної революції.

19 серпня 1991 р., під час ГКЧП в Москві, для захисту незалежності України УМА створює загони УНСО. 8 вересня 1991 р. УМА перейменовується в Українську Національну Асамблею, а УНСО в її структурний силовий підрозділ. Український народ дає організації назву УНА-УНСО. Це ім’я швидко стає відомим в Україні та за її межами.

Восени 1991 р. в Києві розгорнули бурхливу антиукраїнську діяльність російські шовіністичні організаціі, зокрема “Отєчєствєнний форум”. Оскільки державні органи на це ніяк не реагували, цю справу взяла на себе УНА-УНСО Ця акція завершилась перемогою, коли в листопаді унсовці розігнали в Києві мітинг російських шовіністів, що призвело до перших арештів.

Навесні 1992 року активізувалися кримські сепаратисти. В цей час до УНА-УНСО звернулося духовенство УПЦ-КП з проханням забезпечити охорону священникам, які мали освятити в Севастополі місце розстрілу більшовиками українських моряків в 1918 році. Для охорони “Поїзду дружби” Провід виділив 700 стрільців УНСО. У відповідь на перешкоди, спровоковані ворогами України, унсовці блокували залізницю і поїзд продовжив свій рух. Молебень був проведений.

Тієї ж весни, на початку конфлікту в Придністров’ї, загони УНСО переходять кордон України й беруть під захист автохтонне українське населення. УНСО отримала перший бойовий досвід, показала яскраві зразки дисципліни, бойового духу й мужності. Та, найголовніше, підняла національний дух українців ПМР. Десятки унсовців нагороджуються медаллю “Защитник Приднестровья”.

Восени 1992 було придушено організований і керований із-за кордону сепаратистський рух на Закарпатті. Одночасно УНА-УНСО проводить колосальну роботу, яка завершується поверненням тисяч українських офіцерів з гарячих точок СНД в Україну.

На початку липня 1993 р. УНА-УНСО направляє в допомогу Грузії у боротьбі проти московських загарбників добровольчий корпус УНСО “Арго”, котрий особливо відзначився в боях під Сухумі. У цій війні семеро унсовців полягли смертю хоробрих. Тридцять стрільців УНСО були нагороджені найвищою державною нагородою Республіки Грузія – орденом Вахтанга Горгасала. Їх звитяга, героїзм - ще одне примноження слави Української нації.

У вересні 1993 р. у відповідь на загрозу втрати незалежності України багаточисельні уніформовані колони УНСО підходять до будинку Верховної Ради. Організація кидає виклик режиму. У відповідь Верховна Рада приймає закон про заборону воєнізованих формувань, маючи на увазі УНСО.

У лютому 1994 р. в Києві відбувається масове затримання активістів УНА-УНСО з метою зірвати передвиборчу кампанію організації. Незважаючи ні на що, УНА-УНСО проводить трьох народних депутатів до Верховної Ради та багатьох місцевих рад.

З початком війни в Чечні добровольці з УНСО вирушають на допомогу чеченцям у боротьбі проти російської агресії. З перших боїв унсовці показали себе героїчними, високопрофесійними воїнами. Увесь Кавказ складає про них легенди, а у світі скажуть: “Вони зберегли честь української нації”.

18 липня 1995 року, під час поховання Патріарха Володимира, унсовці першими беруть на себе удар “Беркуту”, захищаючи власними тілами старих, жінок та дітей.

Весною 1996 року на прохання білоруських друзів до Мінську прибуває підрозділ УНСО. Результатом стає посилення боротьби білоруського народу проти московського імперіалізму та лукашенківського режиму. Сім членів УНА-УНСО відбули різні терміни покарання у білоруських в’язницях, показавши нашим братам приклад боротьби.

В тому ж 1996, російські шовіністи намагаються активізуватися в Україні. Їхньою відправною точкою стає місто Харків, де мав відбутися установчий з’їзд філії ЛДПР Жириновського в Україні. Місцеві правоохоронні органи беруть це антидержавну акцію під свій захист, але Харківська Команда УНСО кладе їй край. Знову арешти унсовців.

У травні 1999 р.черговий З”їзд УНА затверджує організаційні принципи УНА-УНСО. Улітку цього ж року російські шовіністи під прикриттям Російської Церкви намагаються дестабілізувати ситуацію в Україні, проводячи так званий хресний хід. УНА-УНСО вдається зірвати плани російських шовіністів.

Восени 1999р. підрозділи УНСО прибувають до Умані для відзначення Коліївщини. У цей час хасиди влаштовують свій шабаш. Продажна влада намагається перешкодити запланованим акціям, провівши масові арешти й репресії Не зважаючи ні на що, УНА-УНСО вдається вшанувати національних героїв Гонту й Залізняка в м. Умані.

У 2000 р. білоруські патріоти звернулися до керівництва організації за допомогою в боротьбі з режимом Лукашенка. Близько 150-ти унсовців дислокуються в таборах під Мінськом. Йшла підготовка до Білоруської революції. Нажаль, білоруси так і не наважились на виступ. Для УНА-УНСО ці події дали можливість пройти екзамен мобілізації в умовах жорсткої конспірації. СБУ довго шукала загони УНСО на Кавказі, аж поки всі бійці не повернулись в Україну.

У цей час Україна переживала гострі суспільні потрясіння. Вбивство Гонгадзе, касетний скандал спричинили суспільне невдоволення, котре вилилось у масові протести та акцію “Україна без Кучми”. УНА-УНСО, будучи в авангарді протестуючих, взяла на себе виконання найскладніших та найнебезпечніших завдань. Апогеєм протесту стали події 9 березня 2001 року. На захист народу стали стрільці УНСО Ці події призвели до шалених репресій проти Організації. Близько трьохсот унсовців були затримані, катовані, відбули адмінпокарання, а 19 активістів та членів керівництва УНА-УНСО були засуджені по “справі 9 березня” до 2-3 років ув’язнення, що тимчасово ослабило Організацію.

Звільнившись, активісти УНА-УНСО гуртують навколо себе якісну й дієздатну частину Організації, котра взяла активну участь у Президентській виборчій кампанії. Акція сумських студентів, робота в штабах “Нашої України”, силові та охоронні функції під час “помаранчевої революції” - далеко не повний перелік гідного чину членів УНА-УНСО.

15 жовтня 2005 р. відбувся ХІХ З”їзд УНА, яким було завершено процес відродження Організації. Головою УНА-УНСО знову обрано п. Юрія Шухевича, багатолітнього політв’язня, сина легендарного головнокомандуючого Української Повстанської Армії генерал-хорунжого Романа Шухевича.

Організація має структурні підрозділи по всій Україні та за її межами, приймає участь у виборах до Верховної Ради та місцевих рад, живе, бореться, перемагає!

-------------------------------------
В тему:

Третій етап революції неминучий

Виборчий Блок “Сила Народу – Проти Бандитів”

Русская зіма» закінчилася. Унсовці відкривають „курортний” сезон в Криму

Програма Української Національної Асамблеї «СОНЯЧНА РЕВОЛЮЦІЯ, ТРЕТІЙ ГЕТЬМАНАТ»

Українська Національна Асамблея (УНА-УНСО): коротка історія, структура, контакти

Кирило Стеценко (УНА-УНСО): «Пора міняти труби. Бо весною може рвонути...»

Запитай Миколу Карпюка. Наприклад, про те, чому Бог любить УНА-УНСО?

Руслан Зайченко на «Бі-бі-сі»: для УНА важко на виборах – легко в бою!

Виборчий список УНА до ВР-2006

БЕЗПЕЧНО. ЧИСТО. ВЕСЕЛО

УНА знищує віруси!

«Машина бажань»: читання Живого Слова допомагає здавати екзамени

Ющенко підтримав ініціативу Української Національної Асамблеї

Юрій Шухевич: Ми проти вступу України в НАТО

Юрій Шухевич оголосив надзвичайний набір до лав УНСО

УНА поставила Віктору Ющенку за роботу «трійку» і в якості «покарання» не проти забрати машину в його сина

З КУНу — до УНА

Повторимо вчинок Виговського?

Від газової кризи до Третього Гетьманату

УНА: Референдум — шлях до подолання системної кризи

Юрій Шухевич (УНА-УНСО): «Призначити всеукраїнський референдум для з’ясування доцільності зміни конституційного ладу" — звернення до Президента України

Конституційна криза вирішується легітимним переходом до Третього Гетьманату

З’їзд УНА проголосив початок Сонячної Революції

Ключові слова Сонячного Переходу: віра, тотальність, концентрація, вибуховість

Повний текст програми УНА «Сонячна Революція, Третій Гетьманат»

Світоглядна доктрина УНА: ЖИТИ ЗА ЗАКОНАМИ РІДНОЇ ЗЕМЛІ!

2006: Рік Сонячного Переходу

Унсовці

"Новая революция обязательно будет". УНА-УНСО отметила пятилетие "Украины без Кучмы"

Роковое «9 марта» или УНА-УНСО пять лет спустя



В тему: 
Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи