Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

“ВВ” презентує наживо історичний блокбастер “Катерина”

Кліп на пісню "Катерина" презентує у березні одразу в двох культурних столицях України – Києві та Львові – легенда української рок-музики ВВ. “Жива презентація” відбудеться за сприяння Українського народного блоку Костенка і Плюща. Лідер гурту Олег Скрипка розповідає про роботу над кліпом.

Що?
Олег СКРИПКА: Пісня написана ще 1992 року. Раніше не було сенсу знімати на неї кліп, тому що вона не є частиною шоу-бізнесу – це частина української традиційної культури. Ми інколи виконували цю пісню, але переважно у Франції. Знаєте, чому саме рок-музиканти боролися на боці помаранчевої революції? Щоб ми могли займатися культурою в цій країні. І презентація цього кліпу є не актом шоу-бізнесу, а культурним актом. І тільки таким чином ми сподіваємося, що ця частина культури та історії може бути почута і стати відомою.

Чому?
O.C. Події у пісні відбуваються на початку ХХ століття. На момент написання “Катерини” я не знав нічого про армію Української Народної Республіки, мав дуже приблизну уяву, що відбувалося на території України в ті часи. Але мій музичний смак і фах підказували мені, що радянська військова пісня початку ХХ ст. якось дуже схожа мелодикою на українські пісні. Слухаючи “шансонщинків” з “поручиком Голіциним”, я захотів написати таку українську історію – знаєте, така козацька романтика. А і після спілкування з істориками та музикознавцями, був здивований, що пісня про поручика Голіцина була написана саме українцем, який емігрував і до самої війни жив у Ризі. На наш культурний жаль ці сторінки історії або викривлені, або приховані. Насправді у ті часи тут відбувалося багато романтичних і цікавих подій... До речі, я дізнався, що полковником армії УНР у полку “чорних шликів” був Степан Скрипка.

Як?
O.C. Я власне написав сценарій до кліпу: родина, чоловік іде на війну, його проводжають дружина Катерина, мати і батько, все по тексту, вночі відбувається сутичка між українцями та біляками… Я хотів трохи розказати історію нашої держави засобами кліпа – і добре погратися в кіно. На жаль, таких романтичних та водночас історично достовірних повнометражних блокбастерів в Україні поки що не знято. Ми зняли міні блокбастер, де самі виконуємо акторські ролі.

Де?
O.C. > Ніколи в нас жодна корисна подія не відбувалася так приємно, як ця. Літо, природа, ідеальна погода, ми на конях, в козацьких строях... Кліп знімали 2 дні і 2 ночі, під Києвом: у Пирогові і під Чапаївкою. Особливо запам'яталися зйомки вночі (бій, проводи) – це було так романтично! Ну, коли б мені ще випало так поїхати самому серед ночі в степу на коні?! Небо, темрява повна, зорі... Потім повертаєшся – вогнище, шашлики, картопля, білогрардійці з шашками…

З ким?
O.C. Ми навчилися їздити на конях, познайомилися з істориками, фахівцями. Ярослав Тинченко консультував нас щодо історії, зброї, як має відбуватися бій, шив нам строї. Режисер – Роман Бондарчук. Оператор – Андрій Лисецький. Уже багато років ми працюємо не з кліпмейкерами, а з кіношниками. Ми вперше пошили собі історично достовірні козацькі строї. Усе відтворено максимально точно – навіть шашки, ремені, сідла. До речі, у Червоній армії залишилося багато з козацьких часів.


Під час презентації Скрипка планує з'явитися в козацьких строях – тих самих, що й у кліпі. А на великому екрані можна буде побачити і сам кліп, і матеріали, відзняті у ті два чудові літні дні.


Афіша презентації
18 березня – Київ, Майдан Незалежності, 19:00





----------------------------------------------------

В тему:

Олег Скрипка викриває агресію дегенеративного мистецтва

Музикант Олег Скрипка свій етнічний проект “Країна мрій” продовжує уже на радіо

Відомий мультиплікаційний герой Карлсон заговорив українською

Осінній подих ВВ

Олег Скрипка відмовився від звання “заслужений артист України”

В тему: 
Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи