Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Альтернативні технології виробництва енергії

Наприкінці лютого в Москві відбулася виставка "Водневі та альтернативні технології виробництва енергії". У ній брали участь найбільші російські наукові організації і компанії, що спеціалізуються в області альтернативної енергетики. Серед учасників виділялися "Нові енергетичні проекти" і "Норільский нікель", що співробітничають з державою в рамках проекту "Воднева енергетика і паливні елементи".
На виставці демонструвалися пристосування для децентралізованого енергопостачання стаціонарних об'єктів. Установка "ЕЛТЕГ", наприклад, дає можливість отримати електричну і теплову енергію з водневого палива (максимальна потужність до 6 кВт, маса 300 кг), а установка "Полімер-5", з масою всього 170 кг, забезпечує потужність до 5 кВт.

Альтернативне паливо вже використовується в експериментальних автомобілях. Але до масштабного впровадження паливних елементів в транспорті ще далеко. Поки не знайдений дешевий водень, не створені заправні станції, немає масового випуску відповідних паливних баків.

У вирішенні останнього питання можна використовувати більш ніж 10-річний російський досвід роботи автотранспорту на стислому метані. Таку систему заправки транспорту представляло на виставці НВО "Геліймаш". Легкові і вантажні автомобілі після невеликої модифікації їздять по російських дорогах і зараз, використовуючи замість бензину стислий метан.

Поки ера масового використання водню як палива не наступила, фахівці «НАМИ» розробили суміш для автомобілів, що працюють на синтез-газі (суміш монооксиду вуглецю і водню). Цю суміш можна отримати з метану або метанолу на борту самого автомобіля. Автомобілі, які працюють на синтез-газі, значно зменшать забруднення навколишнього середовища. Фахівці інших компаній реалізують схожий проект, використовуючи суміш бензину й водню.

На виставці також були представлені паливні рішення для портативної електроніки. Особливо виділялися автономні джерела живлення з алюмінієво-водневими картриджами для зарядження мобільних телефонів, живлення ноутбуків та інших пристроїв далеко від електромереж (розроблені НТЦ ЕПУ ОИВТ РАН). Джерелом енергії в них виступає паливний елемент, що працює на водні, який виділяється в ході реакції активованого алюмінію із звичайною водою.

Картриджі з алюмінієм можуть бути змінними або в одному блоці із зарядним пристроєм, який в останньому випадку стає одноразовим.

Експозиція виставки продемонструвала активність російських науково-виробничих компаній і організацій в області альтернативних джерел енергії.

"Компьюлента"
В тему: 
Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи