Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

В Сербії відбулися Дні Тараса Шевченка

Дотримуючись традиції, українська громада Сербії і Чорногорії кожного року у березні влаштовує Дні Тараса Шевченка та літературні вечорі присвячені Кобзареві Українського народу, а українська громада підняла Шевченківські дні на рівень програм національного значення. Адже це є понад 30 років безперервної традиції.
Координатором та головним організатором і цього року виступило Товариство української мови, літератури і культури “Просвiта“ спільно з українськими культурно-мистецькими та просвітними товариствами.

В суботу 11-го березня Маніфестація Дні Шевченка розпочато у Сремській Митровиці, організатором якого виступили місцеве Товариство плекання української культури “Коломийка“ та митровацька філія Товариства “Просвіта”. Свято Шевченка відбулося у місцевому театрі де аматори та декламатори Товариства “Коломийка“ і учні, які вивчають українську мову, презентували сценічно-драматичну виставу, яка складалася із пісень та віршів на слова Шевченка. Присутнім на заході був і заступник Скупщини общини Сремська Митровица д-р Ненад Лемаїч. Того ж дня також відбулася презентація монографії Товариства “Коломийка“, під назвою “Коломийка 25“, яка представляє маленьку історію цього Товариства від заснування до сьогодні. Авторами монографії є Петро Ляхович з Сремської Митровиці та Іван Терлюк з Нового Саду, які мали нагоду презентувати та представити зміст цієї книжки, яка напевно стала настiльною літературою у вивчені історії українського населення на цих просторах.

У неділю, 12-го березня у Вербасі в залі початкової школі ім.Светозара Мілетіча Вечір віршів та пісень на слова Шевченка організували Культурно-просвітнє товариство “Карпати“ за допомогою вербаської філії Товариства “Просвіта”, а в програмі участь взали співаки, співоча група та хор Товариства “Карпати“, учні вербаських шкіл, котрі вивчають українську мову та Згромадження Сестер Служебниць Пречистої Діви Марії Монастиря у Вербасі. Присутнiми були і перший секретар Посольства України у Белграді пан Юрій Лисенко та голова торгово-економiчної мiсiї Сергiй Дрозд.

17-го та 18-го березня Дні Тараса Шевченка проходили у Кулі, де організатором виступило Культурно-мистецьке товариство ім.Івана Сенюка. У суботу, 17 березня у приміщенні товариства імені Івана Сенюка влаштовано принагідний програму присвячену життю і творчості Шевченка у виконані учнів початкових шкіл які вивчають українську мову, також відкрито виставку дитячих малюнків.

Другого дня урочистість розпочала з відкриттям виставки акварелiв у Місцевій галереї міста Кула, а в залі Скупщини общини Кула організовано Урочистий концерт присвячений Тарасу Шевченку, де з програмою віршів і пісень виступили солісти та співоча група Товариства ім.Івана Сенюка, потім дівоча група “Галичаночки” та студенти Кафедри української мови і літератури Белградського університету. Гостями були перший секретар Посольства України в Белграді Юрій Лисенко та делегацiя Сербсько-українського товариства з Нового Саду очолювана головою Воїном Ковачевичем.

18-го березня Вечір Шевченка проходив і в місті Інджія де українська громада міста спільно з мiсцевим Культурно-мистецьким товариством “Калина“, влаштували вечір присвячений велетню українського народу Тарасові Шевченку.

Маніфестацію Дні Тараса Шевченка у Сербiї закінчено 19-го березня у Новому Саді де Товариство української мови літератури і культури “Просвіта” у співпраці з Радіо Новим Садом у Студіо “М” організували публічний запис програми Днів Шевченка. Для продукцiї Українських програм телебачення та радiо записано пiснi та вiршї на слова Шевченка у виконанні культурних товариств з Кули, Вербасу та Сремської Митровиці.

На Днях Шевченка, як і кожного року, присутньою була чисельна українська громада, а також зацікавленими є і українські друзі.

Фоторепортаж з Днів Тараса Шевченка у Сремській Митровиці (Сербії)



Drustvo za ukrajinski jezik, knjizevnost i kulturu “PROSVITA”
Devet Jugovica 3/3,
21000 Novi Sad,
Srbija i Crna Gora
tel: +381 (64) 16 17 348 – Predsednik,
+381 (64) 16 10 432 – Sekretar
e-mail: [email protected]
internet: www.prosvitaukrainian.org.yu
В тему: 
Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи