Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Олег Зарубінський: Для підкупу членів комісії разом зі спостерігачами виділялось по 10-15 тисяч доларів на дільницю

Одкровення нардепа про масові фальсифікації при підрахунку голосів на виборах 26 березня 2006 року
Сергій ДОЙКО: Найголовніші питання нашого внутрішнього політичного життя, зокрема розвиток держави у післявиборчий період, можливі конфігурації майбутньої парламентської коаліції більшості, і в решті, чим планують займатися далі представники тих політичних сил, яких сьогодні називають аутсайдерами перегонів, будуть сьогодні головними в нашій передачі.

Обговоримо ми їх з гостем нашої студії, народним депутатом України, виконуючим обов’язки голови парламентського комітету з питань євроінтеграції, представником фракції Народної партії Олегом Зарубінським.

Шановні слухачі, я традиційно нагадую, що зараз розпочинається інтерактивне опитування. Ми про цю ініціативу також поговоримо, це не була ініціатива Олега Зарубінського, але була ініціатива одного з майбутніх парламентарів. Отже питання: на вашу думку, чи варто було б партіям і блокам, за які проголосувало менше 0,1% виборців оголосити про саморозпуск?

Олеже Олександровичу, перше запитання, так би мовити, не в брову, а в око: як ви сприйняли поразку вашого блоку?

Олег ЗАРУБІНСЬКИЙ: Ви знаєте, я ще поразку не сприймаю, тому що процес не закінчився, за нашими підрахунками, і це повністю підтверджується перерахунком на тих виборчих дільницях, де суд не міг не дати добро, хоча зараз пішла команда, щоб вони не приймали скарги. Так ось, я можу сказати, що по всій Україні...

Сергій ДОЙКО: Звідки команда пішла?

Олег ЗАРУБІНСЬКИЙ: А нам це стало відомо, бо з деяких судів пішла інформація, що скарги просто не приймають, причому робиться це тотально. А не приймають тому, що там, де скарги ці були прийняті, де було рішення про перерахунок, не має жодної дільниці, де відбувся на сьогоднішній день перерахунок, де би те, що міститься у мішках з бюлетенями, відповідало тому, що було надіслано до ЦВК, я маю на увазі протоколи, і оприлюднено.

Сергій ДОЙКО: Це відповідальна така заява – жодної дільниці. Жодної?

Олег ЗАРУБІНСЬКИЙ: Безумовно. Жодної, де відбувся перерахунок. Таким чином ми сьогодні скажемо, що від десятків до сотень (уявіть собі) бюлетенів на виборчих дільницях фактично сфальшовано у плані підрахунку. Тому це нагадує тоді, коли деякі політики когось називають аутсайдерами, лузерами і таке інше, це нагадує, коли злодій, який щось у когось вкрав, ще й насміхається над тим, в кого вкрав. Мені здається, що це аморально, бог все бачить. Тим більше, ми бачимо, що зараз буде відбуватися у Верховній Раді, і я би утримався на місці цих політиків від якихось образ і так далі.

Достатньо було подивитися, як вчора, коли проголосувало не 226, а 199 чоловік за те, щоб відбувся перерахунок, представники деяких політичних фракцій буквально підстрибували від радощів. В мене виникло цікаве питання: а чого ж ви, шановні, підстрибуєте? Ви що, боїтеся перерахунку?

Сергій ДОЙКО: Олег Олександрович, от як раз зараз про це і цікаво поговорити. Я вам відверто скажу, сам особисто ні в кого нічого не крав, тому, звичайно, більше вживаю слово аутсайдер, тому що лузер звучить гостріше, різкіше. Коли все ж таки така була позиція Верховної Ради щодо не підтримки от цього проекту постанови щодо перерахунку, чи дійсно можна сказати, що ті політичні сили, які не підтримали, тут знову ж таки прозвучить серйозна річ, але вони власне і були зацікавлені, щоб така ситуація з підрахунком голосів у нас відбулася.

Олег ЗАРУБІНСЬКИЙ: Однозначно. Тому що ці перерахунки, які зараз відбуваються, показують, що фальшування йшло на користь деяких політичних сил, які на сьогоднішній день є, так би мовити, лідерами перегонів. Тому як раз ці політичні сили ініціюють припинення перерахунку навіть там, де воно розпочалося.

Сергій ДОЙКО: Чому вони так діяли? Вони боялися, що вони не наберуть 3%? Я розумію, про які сили ви говорите і розумію, про що йдеться, але можете їх прямо називати. Тут така справа, нема вже контрагітації, агітації, але я не думаю, що ці сили набрали б настільки мало, щоб не подолати 3%, щоб вони могли бути зацікавлені у такому тотальному фальшуванні, або таких от речах.

Олег ЗАРУБІНСЬКИЙ: Мова зовсім про інше. Мова про те, що народний блок попереджав, що відбувається конфронтаційна виборча кампанія, коли відбувається мобілізація своїх прихильників у боротьбі з ворогами, коли призначається ворог і таким чином посилюється енергія, активність своїх виборців. Тому абсолютно зрозуміло, що відбувалася боротьба під час виборів між цими силами. Вони дерлися, дралися за кожен відсоток з тим, щоб потім керувати коаліцією, щоб потім визначати, хто буде ключовим гравцем у коаліції. Це зрозуміло.

Сергій ДОЙКО: Але подивіться, Олег Олександрович, такий момент. Якби я подібні слова чув від представників народної опозиції Наталі Вітренко, я б ще більше міг би зрозуміти, що от їх там кинули, не кинули, зараз різні слова в пресі пишуться, вживаються і таке інше. Щодо народного блоку Литвина, Литвин є головою Верховної Ради, він продовжує і зараз бути головою Верховної Ради. Ті політичні сили, які, можливою, впливали би на те, як рахували, у вас також блок не останній. Народна опозиція Вітренко, яка була ледь не обабіч всього цього процесу. Це не ті партії, яким пропонується оголосити про саморозпуск, які там набрали... Я взагалі таких партій, скільки працюю журналістом, 8 років, іноді з дивуванням узнавав, що така партія у нас є. Але народний блок Литвина – такі відомі люди, відомі депутати, спікер очолює. А чому ж ви так все на самотек, як то кажуть, пустили?

Олег ЗАРУБІНСЬКИЙ: Гарне запитання, пане Сергію. Я і його і собі ставлю, і своїм соратникам. Знаєте, ви можете сміятися, і наші слухачі можуть вважати нас такими інфантилами, але ми вважали, що виборча кампанія в Україні має розвиватися вже не так, як рік тому. Ми не думали, що на виборчих дільницях після того, як міжнародні спостерігачі скажуть, що процес виборів нормальний, і дійсно, мордобоїв же не було, ніхто нікого не залякував, і вони поїхали, в тому числі, ви ж знаєте, я займаюся питаннями міжнародної проблематики, і коли вони зранку, в тому числі багато моїх друзів – поляки, латиші, естонці – поїхали вранці 27 березня, безумовно, в них були якнайкращі... Ну, безумовно, там величезні черги, до речі, це окреме питання, але 2 мільйони людей не проголосували, фізично не проголосували, і це дуже велика проблема...

Сергій ДОЙКО: Шість відсотків, я десь чув, якщо грубо брати.

Олег ЗАРУБІНСЬКИЙ: Я кажу два мільйони, і це абсолютно, як то кажуть, за теорією великих чисел це підтверджується. І коли вони поїхали зранку, очевидно вони як і ми інфантили, якщо хтось може нас так назвати, вони не думали про те, що буде таке фальшування. Але коли ми побачили абсолютно реальні цифри, я хочу вам назвати, от дивіться...

Сергій ДОЙКО: Олег Олександрович, може причина в іншому? От ви чи спростуєте, чи ствердите. Я просто дивився, яка у вас кампанія була, скільки грошей, так я собі уявляв, на цю кампанію – на всі намети, прапори...

Олег ЗАРУБІНСЬКИЙ: Менше, ніж в інших, до речі.

Сергій ДОЙКО: Ну, говорять, що абсолютно по-іншому. Що у вас там влилося в копійчину добрячу.

Олег ЗАРУБІНСЬКИЙ: Це неправда.

Сергій ДОЙКО: Можливо оця інфантильність цим пояснюється, що були вкинути добрячі гроші, і ви планували, що за такої кампанії, за такої реклами перемога просто зобов’язана бути за вами.

Олег ЗАРУБІНСЬКИЙ: Ні, знаєте, пане Сергію, в тому, що в нас вкрали голоси, переконані не тільки ми. Достатньо поспілкуватися у будь-якому обласному чи районному центрі, і люди просто дивуються, бо бачили, що і сусіди і ціла вулиця голосувала. А щоб підтвердити це, я хочу навести приклад: от беремо Рівненську область без всяких там коментарів. Округ 155, дільниця 31, село Біле Дубровицького району, за народний блок Литвина проголосувало не багато – 23 виборця, це 12% в селі, а у направлених до ЦВК даних – нуль. Село Михалин Березнівського району, за народний блок Литвина 60 виборців (14%), а в даних ЦВК – нуль. Хто може від цього відхрещуватися? Це факти, це документи. Село Селище Сарнинського району, проголосувало 75 виборців, а у направлених в ЦВК даних – нуль.

Може хтось хоче сказати, що це лише в Рівненській області? Ні, в мене є те ж саме, скажімо, по Донецькій області, по Львівській області. От Житомирська область, дивіться, в протоколі дільничної виборчої комісії, там, де рахували, 98 голосів, а у протоколі, який пішов у ЦВК – 10 голосів. На одній дільниці, розумієте, коли крадуть 88 голосів і після того когось називають невдахами, ну це я ще раз хочу сказати, коли злодій просто потішається над тим, в кого вкрав.

Ну і коли ми підняли це питання, знаєте, пане Сергію, завжди є опосередковані докази. Дивіться, що зараз відбувається: на багатьох дільницях фактично викрадаються вже мішки з бюлетенями. От в мене акт: Хмельницька область, бачите, я весь час беру різні області, бо це тотальне явище. СМТ Ярмолиці – село міського типу. «2.04.06 року о 9.30 було виявлено...» і так далі (до речі, підписуються не тільки представники нашого блоку, а різних політичних сил), «що виборчий округ 196, ТО 196, знайшли мішки розпаковані, не було ані печаток, ані опломбування». Що це таке? Ви розумієте, що відбувається?

Сергій ДОЙКО: Я розумію, що відбувається. Я вам відверто скажу, що наші слухачі телефонують і висловлюють таку думку, ну, можливо, у нас категорія людей специфічна, яка слухає, по-різному можна до цього підходити, але принаймні люди говорять, що політики нас вже замордували отакими речами. З одного боку можна погодитися з ними, але з іншого боку – а що тут поганого? От я просто не можу зрозуміти, як громадянин, якщо б звичайно цей перерахунок відбувся, я не можу зрозуміти, чому певні політичні сили так проти цього? Можливо, це дорого коштує, так ви поясніть.

Олег ЗАРУБІНСЬКИЙ: Якщо зараз відбувається перерахунок, там де він відбувається, де його дозволили, і ці політичні сили бачать, що фальшування на їх бік, може випадково, я нічого не кажу, я ж не суддя, я ж не прокуратура, але тотально на їх бік.

Сергій ДОЙКО: Я до чого веду – можливо перерахунок дав би такі ж самі результати, які вже є...

Олег ЗАРУБІНСЬКИЙ: Та це неможливо вже, пане Сергію, на жаль слухачі не бачать, я ж прийшов і показую два протоколи з однієї дільниці: округ 43, це Полтавська область. От дивіться, в одному протоколі, з печатками і так далі – 120 (40%) голосів у скриньках, в іншому протоколі з цієї же дільниці вже 24 (8%). Куди поділися 100 голосів?

Сергій ДОЙКО: Олег Олександрович, я розумію, що блок Литвина набрав 2,43%, звичайно він би не набрав 24,3, звичайно.

Олег ЗАРУБІНСЬКИЙ: За версією ЦВК.

Сергій ДОЙКО: Ну за версією, давайте так.

Олег ЗАРУБІНСЬКИЙ: Безумовно так.

Сергій ДОЙКО: 24,3% не були б, але принаймні якщо це було б ще піввідсотка, тоді б всі чітко знали, і ви у тому числі, і лідер ваш, що от до 3% ну не набираємо більше. Я теж не розумію, чому ж не зробити цей перерахунок?

Олег ЗАРУБІНСЬКИЙ: Ну, я ж вам вже пояснив чому. Тому що тоді виявиться, що фальшування було здійснено чи централізовано, чи не централізовано, чи свідомо, чи не свідомо, я не прокурор і не суддя, але фальшування було здійснено на користь перш за все двох політичних сил, до речі, які найбільше і набрали. А показати оцей протокол... Ну от дивіться, я вам показую протокол. Є печатка?

Сергій ДОЙКО: Є печатка.

Олег ЗАРУБІНСЬКИЙ: А що тут?

Сергій ДОЙКО: Знаки питання. Це ви намалювали, тут нема нічого.

Олег ЗАРУБІНСЬКИЙ: Це не знаки питання, це незаповнений протокол, а є тільки печатка і підпис голови виборчої комісії, членів дільничної комісії нема. А дивіться на цей цікавий протокол...

Сергій ДОЙКО: Яка це відповідальність? Це не адміністративна ж відповідальність?

Олег ЗАРУБІНСЬКИЙ: Кримінальна. Ви знаєте, не рояль в кущах, але я приніс. Стаття 158 – фальсифікація виборів, виборчих документів, референдуму, чи фальсифікація підсумків голосування. Пункт 7: «Підписання виборчого протоколу, чи протоколу комісії з референдуму до остаточного підрахунку голосів чи встановлення результаті голосування карається штрафом від 700 до тисячі неоподаткованих мінімумів, або позбавленням волі на строк від 3 до 6 років». Ось чому деякі фракції вчора так стрибали від радощів, бо доведеться ж відповідати, коли буде показано, хто ці протоколи підписував, чому тут тільки голова виборчої дільниці, чому тут нема жодних цифр і таке інше.

Це дуже серйозні речі. Тому зараз очевидно і велика ставка, бо це може бути фактично моральне самознищення тих чи інших політичних сил. Але ми вважаємо, що джерелом влади в Україні є не політичні сили і не їхні корпоративні інтереси. Якщо в суспільстві є сумніви, а ви бачите, що вони обґрунтовані, ви ж бачите, якщо є сумніви в тому. Що це достовірні результати, то робиться так, як робилося в інших країнах. Ви розумієте? Коли були сумніви в польському суспільстві щодо правильності підрахунку голосів на президентських виборах, Олександр Кваснєвський, як гарант конституції, ініціював підрахунок голосів. І щось сталося? Нічого не сталося, але влада стала легітимною.

Коли в США, ми пам’ятаємо, у Флориді, а там Флорида, як Україна – таке ж населення, відбувся перерахунок голосів. І нічого поганого немає, і не треба оці страшилки пану Давидовичу весь час робити, що це 4-5 місяців. Вибачте, вимушене таке слово, не люблю казати про людей, але це брехня, відверта брехня. За всіма підрахунками це максимум 20 днів. Так що, Україна не може 20 днів почекати, щоб знати реальні результати виборів, а не фальшовані? Я вважаю, що може.

Сергій ДОЙКО: Знаєте, пане Олеже, я вам як громадянин скажу, по-різному можна ставитися до цієї ініціативи, по-різному можна ставитися до суми, по-різному можна ставитися до термінів, але, знаєте, задля того, щоб я потім і тут, і за кордоном говорив людям, що я живу в Україні і там такий от парламент, то як на мою думку, можна і півроку на це витратити, щоб все нормально підрахувати. Можливо, хтось і менший би отримав відсоток, можливо у когось буде більше, але принаймні всі б чітко знали, яка в нас картина і ніяких претензій не було б.

Однак я знаю, що ви, партія Віче, ваш блок, блок Кармазіна, Пора-ПРП мають наміри продовжувати опротестування результатів виборів через суди. Але з огляду на отаке рішення не прийняття цієї постанови Верховною Радою, чи можна сказати, що ваші подальші спроби будуть, вибачайте, порожній дзвін?

Олег ЗАРУБІНСЬКИЙ: Це буде порожній дзвін, якщо демократія в Україні це теж порожній дзвін. Тому що якщо є фактаж по всій Україні, а в мене є статистика, от для прикладу, вибачте, не люблю просто балакати, от дільнична виборча комісія 9 – навскид беру – що це в нас таке? Львівська область, округ 121. Дивіться, порушення на окрузі, на одному окрузі скільки порушень, послухайте: комісія – 19, ДВК – 30, 37, 42, 47, 60, 62, 64, 78, 89, 92, 95, 121. Тільки на одному окрузі розбіжності в цифрах. Те ж саме, я не хочу обвинувачувати львів’ян, зовсім не хочу.

Сергій ДОЙКО: Олег Олександрович, я слухаю вас і думаю, може варто було б ці вибори дійсно розвести, як пропонували, щоб не було оцих накладок...

Олег ЗАРУБІНСЬКИЙ: Знаєте, мені здається, що зараз, коли все це починають обговорювати, це хочуть зняти проблему, яка вже є. Те ж саме, що по Львівської, така ж сама статистика в мене по Донецькій області. Фактично ми вже зараз виявили фальшування приблизно 20-22%. Розумієте? А щодо розведення виборів, давайте пізніше про це будемо говорити, бо зараз хочуть забалакати фальшування виборів зараз, 26 березня, а це серйозніше.

Сергій ДОЙКО: Ну, забалакають, як ви відчуваєте? Чи як ви прогнозуєте?

Олег ЗАРУБІНСЬКИЙ: Мені сподобалась ваша фраза, репліка, чи це пустий дзвін. Я ще раз хочу сказати, що якщо у нас демократія це пустий дзвін, тоді наші дії теж будуть пустим дзвоном.

Сергій ДОЙКО: Олег Олександрович, я не думаю, що дуже приємним буде моє наступне запитання, але чим далі плануєте займатися?

Олег ЗАРУБІНСЬКИЙ: Відверто кажучи, для мене цього питання немає, бо руки є, голова є, працездатність і досвід є. Розбираюся в політиці і знаю, хто такі політики, індивідуально знаю, персонально, і їхню кредитну історію знаю. Тому мені є чим займатися. Але до речі, я думаю, що ще не всі шанси втрачені, щоб ми, народний блок Литвина, були в парламенті. У всякому разі я абсолютно переконаний, якщо будуть перераховані....

Сергій ДОЙКО? В якому парламенті? В наступному?

Олег ЗАРУБІНСЬКИЙ: В наступному, безумовно. Тому що якщо будуть перераховані бюлетені, і якщо не буде істерії з боку тих, хто боїться перерахувати бюлетені, бо це істерія, вони знають, чим це для них закінчиться, то будемо працювати тут. А взагалі нема ніяких проблем, тим більше в дуже малої кількості людей є сумніви, що цей парламент пропрацює 5 років. Зрозуміло, що менше.

Сергій ДОЙКО: Я прочитаю повідомлення, яке надійшло на електронну адресу. Не знаю, наскільки воно до вас, але принаймні в нашу передачу надійшло, то ви прокоментуйте: «Чому не об’єдналися всі помаранчеві сили, чому б не піти разом? Чи це власні амбіції?» Написано латинськими літерами, оскільки пише Сергій з Монреалю. Будь ласка, ваш коментар.

Олег ЗАРУБІНСЬКИЙ: Дякую, пане Сергію. А чому не об’єдналися помаранчеві сили? Мені важко сказати, чому, тому що я не знаю про кого йдеться. Олександр Мороз багато разів під час виборчої кампанії сказав, що СПУ ніколи не була помаранчевою, а підтримала у другому турі президента Ющенка для того, щоб реалізувати політреформу. Давайте говорити, як є.

Що стосується БЮТ, то я не знаю...

Сергій ДОЙКО: Вони і потім не стали помаранчевими, так?

Олег ЗАРУБІНСЬКИЙ: Ну знаєте, я там бачу таких людей... Я не хочу поганого казати, але я не думаю, що Губський, Васадзе, Хмельницький і багато інших колись були помаранчевими.

Сергій ДОЙКО: Зеленими були точно, але помаранчевими, не знаю.

Олег ЗАРУБІНСЬКИЙ: Я до них нічого не маю, але мені не зовсім зрозуміле це питання. Я думаю, що нашому шановному слухачу з Монреалю треба визначити дефініцію – а кого він вважає помаранчевим, бо самі ті, кого він вважає, помаранчевими себе не вважають.

СЛУХАЧ: Валерій, Київ. Я хотів би запитати, а як проголосували на тих дільницях, де були представники УНП, вони ж ставили підписи, я так розумію. Я так розумію, що не на кожній дільниці, а на окремих дільницях були представники УНП.

Олег ЗАРУБІНСЬКИЙ: Я можу пояснити, очевидно шановний пан Валерій сплутав, і мова йде очевидно про УНП Костенка. Я не хочу за них щось говорити, але я знаю, що коли відбувалося голосування у Верховній Раді щодо перерахунку голосів, то вони майже всі проголосували. Очевидно, і в них були серйозні проблеми. Взагалі сталося так, що забирали голоси у багатьох політичних сил, і тут не важливо, що ми не добрали трошки за версією ЦВК. УНП Костенка трошки більше не добрала до 3%. Головне, щоб просто ми жили в іншій країні, бо коли починають порівнювати з виборами 2004 року і кажуть, що набагато краще, я погоджуюсь з цим. Але в Радянському Союзі любили порівнювати з 1913 роком. Мені здається, що ми вже доросли до того, щоб орієнтуватися на кращі стандарти, а не на ті фальсифікації і ті облудні речі, які були колись. Треба вперед рухатися.

Сергій ДОЙКО: Ось, дивіться, пише Йосип Решко з Київської області: «Пане Олеже, я дві доби був спостерігачем на одній з дільниць, жодних порушень на ній не було, аналогічна ситуація була і на сусідніх дільницях. Тому, м’яко кажучи, ваші вимоги з Литвином про перерахунок голосів на всіх без винятку дільницях є протизаконними і абсурдними, і ви це добре знаєте».

Олег ЗАРУБІНСЬКИЙ: По-перше, вони не є протизаконними, бо якщо пан Йосип хоча б трошки знає законодавство, то він знає, що те, що не заборонено, те дозволено. Ніде не сказано, що не можна перераховувати голоси, коли є сумніви, які спираються на серйозний фактаж практично по всіх регіонах України. Я дуже вітаю пана Йосипа з тим, що він, як спостерігач, не помітив жодних порушень. Але я просто взяв би цю дільницю подивився, взяв би протоколи, які з цієї дільниці видані з мокрими печатками представниками різних політичних сил, а потім порівняв би ці протоколи з тими, що висвітлені в ЦВК. Я думаю, що пан Йосип не був би таким великим оптимістом щодо своєї дільниці.

Сергій ДОЙКО: Дивіться далі: «Партии, как таковой нет, раз не смогли обеспечить наблюдателей на всех участках, есть только несколько орущих лидеров, которые несколько раз поумничали на «Свободе слова» и думают, что все теперь побегут за них голосовать».

Олег ЗАРУБІНГСЬКИЙ: Что касается орущих лидеров, то видно нас с кем-то спутали. У нас как раз орущих лидеров нет. Я знаю, о чем идет речь. Речь идет о передаче «Свобода слова», когда господин Винский (СПУ), господин Порошенко (НСНУ) и господин Пеклушенко (Регионы Украины) всех уверяли в том, что они обязательно проголосуют за переподсчет голосов. Вы помните эту передачу?

Сергій ДОЙКО: Я бачив її цілком.

Олег ЗАРУБІНСЬКИЙ: Так, я теж бачив цю передачу. Але потім в них змінилася думка...

Сергій ДОЙКО: А Йосип Вінський ще далі пішов – він сказав, що якщо ті чи інші політичні сили не проголосують, то це буде яскравим свідченням того, хто в нас був зацікавлений у всіх цих моментах. Ну от тепер ми і побачили.

Олег ЗАРУБІНСЬКИЙ: Так що я з гумором сприймаю оцей, як то кажуть, мессідж до мене. Очевидно його треба було переорієнтувати на тих, хто обманув глядачів і всіх, бо потім чомусь не проголосував. А чому? Ми прекрасно розуміємо, чому. Тому що висвітилися деякі неприглядні речі.

Сергій ДОЙКО: Але з іншого боку пан Пеклушенко не є регіони, але ж він там брав участь дійсно, він говорив від імені, я так думаю...

Олег ЗАРУБІНСЬКИЙ: Ну він був уповноважений, безумовно, він же не сказав, що це його особиста точка зору, тим більше, що перший секретар політради СПУ Йосип Вінський дуже авторитетна і впливова людина, а він говорив те, що ви сказали. А тим більше, коли пан Порошенко ну прямо, знаєте, так... Тільки представник Юлії Тимошенко сказав, що вони проти перерахунку. Всі інші сказали, що вони будуть перераховувати і будуть за це обов’язково голосувати.

Сергій ДОЙКО: Значить, найбільш чесними були представники БЮТ? Як сказали, так і зробили. Пацан сказал – пацан сделал, знаєте, як говорять.

Олег ЗАРУБІНСЬКИЙ: А що стосується, от я хочу подякувати, я не ображаюсь за те, що от ви кажете, що партії нема, чому не зуміли забезпечити на всіх дільницях.

Сергій ДОЙКО: До речі, цікавий момент.

Олег ЗАРУБІНСЬКИЙ: Дякую вам за це запитання. Дійсно, ми поводили себе, як політична сила, яка трошки у вакуумі. Коли немає затятих людей, які підкуповують дільничні комісії, які платять виборцям, ми вели себе так, як, знаєте, у теплиці.

Сергій ДОЙКО: А тепер ви жалкуєте, можливо, що вели себе саме так.

Олег ЗАРУБІНСЬКИЙ: Ви знаєте, пане Сергію, я не жалкую, ви мене добре знаєте, я не жалкую. Є якісь речі, які переступати не можна. Коли виділяється 10-15 тисяч доларів на кожну дільницю для підкупу членів дільничної комісії і, до речі, спостерігачів, на жаль, перекуповували і наших спостерігачів. Я вимушений це визнати. Дякую за таку сувору критику, будемо по-іншому себе поводити, але не хотілося б, чесно вам кажу.

Сергій ДОЙКО: Десь тижнів за три тому, можливо, місяць тому один з політтехнологів однієї з політичних сил, яка також до парламенту не проходить, говорив мені, що є таке правило: якщо хочеш мати той чи інший результат, то посади людей на зарплату. Я так думаю, що ні ви, ні вони не скористалися таким правилом і тепер маєте зовсім інший результат.

Олег ЗАРУБІНСЬКИЙ: Пане Сергію, я ще раз хочу сказати, ми думали, оскільки виборча кампанія йшла нормально, оскільки хто хотів бути представлений у ЗМІ, був представлений, і у вас, до речі, на «Ері», нормально все це було. Ми не думали, що в той час, коли всі розраховували, нормальні політичні сили, не ті, які хотіли задушити одна одну і знищити, розраховували на нормальний підрахунок голосів, що станеться така технологія.

Сергій ДОЙКО: Але ж ви не наївні люди, я розумію, що ви не думали, але я не повірю, що ви апріорі це відкидали. Ну не може такого бути! У нас що, такі старі традиції, сто чи двісті років демократії? Я на вас дивлюся, я не повірю жодним чином, що ви така наївна людина, яка стикалася і знає з середини, як ви щойно сказали, всі ці моменти, навіть більше, ніж ви десь на кухні говорите, всі ці тонкощі, так би мовити, нашого політичного життя, і ви не думали, що таке може відбутися?

Олег ЗАРУБІНСЬКИЙ: Я вам що хочу сказати, я думав... Я каюсь. Я про себе зараз особисто скажу, я думав, що після того, що відбулося рік тому, я маю на увазі помаранчеві події, ця президентська кампанія, що вже не будуть розроблятися і плануватися технології такі більш вишукані, якщо можна таке слово...

Сергій ДОЙКО: Ви мабуть дуже часто в Європі буваєте, Олег Олександрович.

Олег ЗАРУБІНСЬКИЙ: Ну, чесно кажучи, не те, що буваю в Європі...

Сергій ДОЙКО: Я до того, що там вже такого немає, і ви мабуть більше переймаєтесь тим кліматом, демократія та вам більше до душі, але живете то ви тут, і треба було якось...

Олег ЗАРУБІНСЬКИЙ: Так, я живу тут і буду жити тут. І нагадую у зв’язку з тим, що ви мені нагадали, що десь років два чи півтора ми зустрічалися, оце було для мене шокуючим, з делегацією Болгарії. Ну здається, не така вже і західна країна, але коли ми питали, як у них оці вибори, як у них фальшування і так далі, розумієте, наші колеги-парламентарі не знали, про що ми говоримо. Просто не знали, про що говоримо. Тобто очевидно громадська свідомість, політичний рівень дійшов до того, що не можуть розроблятися технології, як сфальшувати вибори, як сфальшувати перерахунок. Технології є як краще себе рекламувати, як краще пропагувати свою позицію, яким чином, навіть чорний піар є в Європі. Але розроблені технології фальшування для болгар незрозумілі вже, а ви кажете про західну Європу.

СЛУХАЧ: Максим, Киев. Вот сейчас по поводу Черновецкого, которого якобы обвиняют про всякие пайки. А как, вы посмотрите на ваш блок, во время выборов моей маме в школе там сплошные шоколадки с надписью «Мы», вафли, спички по всему городу. Это ведь тоже подкуп избирателей. И не секрет, что и вы и Вече спонсировались Пинчуком, это и так понятно. Вы боитесь, как вы перед ним будете отчитываться?

Сергій ДОЙКО: От цікавий момент.

Олег ЗАРУБІНСЬКИЙ: Я нічого не можу сказати про Віче, але це приклад чорної пропаганди. Ми фінансувалися Пінчуком? Ну жодної копійки, пане Максиме, ну не слушайте, что вам говорят. Понимаете, ведь всегда есть предел хамству и клевете. Про Вече я ничего не могу говорить…

Сергій ДОЙКО: Про Віче так, тут немає зараз представника цієї політичної сили...

Олег ЗАРУБІНСЬКИЙ: Вот это пример, понимаете, пример. В то время как те, за кого вы, может быть, голосовали, финансируются Коломойским, например, не надо обвинять других в том, чего вы не знаете. А что касается подкупа, да, были шоколадки по полторы гривны. В украинском законодательстве разрешено это до девяти гривен. Поверьте, мы настолько были внимательны и наши юристы, чтобы к нам никто не мог придраться, потому что желающих было очень много. Потому что мы единственные проводили кампанию не на конфронтации и не на стремлении кого-то облить грязью. Мы мешали, мешали очень многим политикам. Очевидно, нас хотели вытеснить. Но честно говоря, еще рано подводить итоги. Посмотрим, что будет осенью с парламентом, посмотрим, как дружески будет террариум единомышленников жить, посмотрим.

Сергій ДОЙКО: Тераріум? Цікава фраза – тераріум.

СЛУХАЧ: Скажите пожалуйста, неужели вы и правда верите, что вас так сильно любят и за вас народ так много проголосовал, что у вас украли голоса? Мне кажется, вот с точки зрения обыкновенного избирателя, вас никто даже не видел. Не в плане того, что в какой-то партии, вообще никто не обращал внимания на такие партии, как вот, допустим, ваша, я не хочу вас обидеть. Но вот мне, допустим, жалко, если уже с этих партий взять там Плюща, это понятно, Костенко, тоже, как-то к Віче можно было. Но это единицы. Но в основном ваши партии я не считаю, что могут составить какое-то процентное содержание, чтоб пройти в парламент.

Олег ЗАРУБІНСЬКИЙ: Ну, своеобразная позиция, безусловно. Я не хочу говорить, Валерий говорит о партиях, я не знаю как другие партии, но то, что у нас поддержка была – это факт. Но у нас не тотальная поддержка, потому что мы не тоталитаристы. Понимаете, вам в Донецке лучше видеть, каким образом у вас завоевывает партия Регионов свои голоса, вам в Донецке лучше видеть, каким образом контролируется участковые комиссии, как выкидываются оттуда наблюдатели из других политических партий. Но понимаете, Украина – это не только Донецк, в Украине есть и другие регионы, где несколько по-другому люди может быть мыслят. А по поводу того, что нас не так много любят, ну много – не много, а 4,7 -5% мы набрали. Может это не много, я согласен с вами, но это действительно так. Ну и еще один момент, я бы хотел, чтоб Валерий это понял, мы не партия региона, а мы партия Украины.

СЛУХАЧКА: Я хочу сказати, що ну звісно, календарики там були у всіх партій, але підписи за це ніхто не вимагав, крім Черновецького. Я знаю точно, що Голосіївський район будинками і цілими великими підприємствами підтримували Асадчєва і Кармазіна. Більшість, може десь якісь поодинокі, навіть я, власне, знаю...

Сергій ДОЙКО: Ви вибачайте, що я перериваю, ми тут говоримо не конкретно про вибори міського голови Києва, але суть, вона пролягає в площині нашої бесіди, що десь, щось, комусь пропонувалось, а потім ще, мабуть, слово бралося, ви ж там проголосуйте.

Олег ЗАРУБІНСЬКИЙ: Ви знаєте, якщо мені дозволить шановна пані, я не хотів би коментувати інших людей. Бо в нас в політикумі так люблять бути прокурорами, обвинувачами, суддями. Я не є суддя, розумієте? Я є людина, яка має свою позицію, яка її висловлює, але мені здається, що все-таки краще календарики видавати, чи шоколадки, ніж просто нахабно підкуповувати членів дільничних комісій. І сплачувати спостерігачам від інших політичних сил, для того, щоб вони пішли додому.

СЛУХАЧКА: Господин Зарубинский, а не кажется ли вам, что это такие зерна были посеяны еще в 2002 году, которые сейчас где-то проросли и неужели вы не знаете, кто такая «Партия Регионов»? вы же столько с ними сотрудничали, столько вместе голосовали, столько было совместных кризисов, сделанных искусственно в парламенте. Мне кажется, что это вы пожали, то что посеяли. Вы знаете, за это ж тоже надо как-то ответить, морально.

Олег ЗАРУБІНСЬКИЙ: Я не могу принять это на свою сторону, я посмотрю, когда будет создана коалиция и кто будет союзником партии «Регионов» в этой коалиции.

Сергій ДОЙКО: До речі, щодо коаліції, я хотів це питання порушити.

Олег ЗАРУБІНСЬКИЙ: Я думаю, что уважаемая слушательница будет интересно удивлена, с кем будет партия «Регионов». А зерна, посеянные в 2002 году, ну давайте вспомним зерна 99 года, давайте вспомним советскую власть. Если мы всегда будем идти вперед с головой, повернутой назад и все время сравнивать, а сейчас лучше, чем в 1913 году, я думаю, мы будем всегда находиться в одном месте.

Сергій ДОЙКО: Щодо коаліції майбутньої все ж таки, Олег Олександрович, якою ви її бачите? Помаранчевою, не помаранчевою? Якоюсь збірною солянкою? Чи це буде мега-коаліція? Яка вона може бути?

Олег ЗАРУБІНСЬКИЙ: Ну, давайте методом відкидання. Мега-коаліції не буде, очевидно в ній буде три політичні сили. Зараз прогнозувати, чи це буде коаліція, як ви кажете, помаранчева, хоча я вам ще раз хочу сказати і щоб в наших радіослухачів не було ілюзій, немає помаранчевої коаліції. Подивіться списки і забудьте це слово. Ну тим більше, що соціалісти кажуть, що вони взагалі ніколи не були помаранчевими. Тобто мова йде безумовно про два основні варіанти – коли стовпами цієї коаліції буде «Наша Україна» і «Регіони», або «Наша Україні» і «БЮТ». Але що той варіант, що інший варіант безумовно стабільності в парламенті, мені здається, не буде. Бо там дуже сильні у всіх цих політичних сил партії війни. Ну для яких головне завдання, – це просто вести війну.

СЛУХАЧКА: Наташа. Вот я, например, голосовала за партию Виче, а моя подруга голосовала за Блок Литвина, вот, и вы упоминали советское правительство, меня что удивляет. Вот в советское время очень боялись, информацию скрывали от народа. И даже за какие-то намеки, едва-едва какие-нибудь могли и с работы уволить, и в тюрьму посадить. Я хочу сказать, что сейчас меня удивляет наш народ, который я думала поднялся год назад, почувствовал свое достоинство и не позволит себя обманывать. Ему предоставляют документы, факты.

Сергій ДОЙКО: Так оце ж і дивує. Деяких людей не дивує, це я вам зразу скажу, деякі не хочуть жодних перерахунків, все, давайте стабілізацію, працюйте, там хоч хто б не працював, хоч одна партія б в парламенті працювала, якби просто якість життя, так би мовити, кращою ставала і в кишенях було в людей. Теж з такою логікою можна погодитися, але якщо от є такі докази, то дійсно, як зрозуміти такий спротив цьому перерахункові?

Олег ЗАРУБІНСЬКИЙ: Пане Сергію, от хтось може сказати, що це маленька папочка...

Сергій ДОЙКО: Да я б не сказав, що це маленька. Це у вас така папочка, ще є мабуть такі папочки.

Олег ЗАРУБІНСЬКИЙ: Ні, я прийшов сюди, взявши тільки приклади різних фальсифікацій. Будьте впевнені, що до Верховного суду України буде подано матеріалів більше, ніж їх було подано рік тому, коли Верховний суд України прийняв пам’ятне рішення щодо переголосування. Ми ж не ставимо питання про переголосування. Ми хочемо, щоб люди знайшли свої голоси. Хто нас в цьому може звинуватити? Тим більше, от Наташа тільки сказала, що вона не бачила своїх голосів. В нас є величезна кількість дільниць, де ціла вулиця голосувала за нашу політичну силу, вони в райраду йшли, родичі, знаєте, як на селі. А в протоколі – нуль, як це може бути? І хто нас може попрікати, ставити претензію, що ми хочемо нормального перерахунку голосів?

Сергій ДОЙКО: Ну, я розумію, що люди, які голосували за ту чи іншу партію, яка пройшла, вони думають, що все, треба на цьому крапку ставити. Але ж є такі люди, які йшли, витрачали час, стояли в цих чергах і дивляться на цю ситуацію і думають, для чого ж вони туди ходили .

Олег ЗАРУБІНСЬКИЙ: Я хотів би звернутися до тих людей, які кажуть, що їх політична сила пройшла і який перерахунок? Чого ви хочете? Я не хочу моралізаторством займатися, я не пастор, але живемо один раз, треба, щоб була якась межа, яку переступати не можна. Можна не бути супер моральним, але аморальним бути не треба.

Сергій ДОЙКО: Надійшли результати нашого інтерактивного опитування. Тут була така ініціатива від пана Томенка, який запропонував, щоб ті партії, які не набрали 0,1% голосів, оголосили про саморозпуск, і я запитував слухачів, чи погоджуються вони з такою ініціативою, чи не погоджуються. Отже, погоджуються 450 наших слухачів, не погоджуються – 32.

Олег ЗАРУБІНСЬКИЙ: Думаю, що ви розумієте, що це нас аж ніяк не стосується.

Сергій ДОЙКО: Ну, мені цікаво було послухати думку наших слухачів. Олег Олександрович, я дуже дякую вам за участь в нашій передачі, дякую всім слухачам. Нагадаю, що нашим гостем сьогодні був народний депутат України, виконуючий обов’язки голови парламентського комітету з питань євроінтеграції, представник фракції народної партії Литвина, Олег Зарубінський.

Джерело: Радіо Ера-FM

-----------------------------------
В тему:

ПОЛІТИЧНИЙ АТРАКЦІОН «ЧЕСНА ДУРИЛЬНЯ», або «знов депутати навколо…»

Передвиборчий етап Сонячної революції

Потрібні реальні зміни. Чи можуть їх забезпечити чергові вибори?

Вибори без фальсифікацій. Чи значить, що чесні?

2006. Вибори без вибору
В тему: 
Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи