Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Українські виселенці

Коли у 1944 році встановлено полсько-совіцький кордон виявилося, що по польському боці залишилося 700 тисяч українців. Комуністи прагнули до однонаціональної держави і вирішили виселити їх в Україну.
На початку виселень виїздили добровольці. Але згодом через опір українців, які прагнули залишитися на своїй землі було застосовано силу. Часто використовувалося армію. Люди ховалися по лісах, аби не опинитися в СРСР.

Людей, яких вивозили з Польщі поселяли на совєцькій Україні. Але нерідко траплялося, що, наприклад, горян з Лемківщини вивозили на східну, степову Україну, яка нічим не нагадувала рідних сторін. Крім цього в той час лютував там голод. При першій нагоді переселенці втікали на захід. Небагатьом пощастило перетнути кордон з Польщею, решта залишалася жити в Галичині, в якій не було голоду і якої краєвид нагадував світ, відомий з дому. Недалеко Львова в містечку Бережани мешкає донині багато переселенців з різних регіонів Польщі. У місцевому музеї вони влаштували зал пам’яток.
В тему: 
Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи