Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Расово-орієнтований вітамін захоплює ринок

Світ:

Виробник дієтичних добавок “GenSpec”, оголошених “першою генетично-спеціалізованою лінією продукції”, пропонує різні продукти чорним, білим, латиноамериканцям, а також чоловікам та жінкам у кожній з цих груп.
Так наприклад, мульти-вітаміни “GenSpec” для афроамериканців та латиноамериканців (“Hispanics” – так в США називають, як правило, латиноамериканців-метисів) – і чоловіків, і жінок – містять підвищену порцію вітаміну D, тому що розташований у Флориді виробник цієї продукції стверджує, що шкіра більш темних людей виробляє менше вітаміну D, порівняно зі світлошкірими.

Оскільки жінки мають порівняно з чоловіками більш високий ризик утончіння кісток через остеопороз, то мультивітаміни “GenSpec” для чорних, білих та латиноамериканських жінок мають більший вміст кальцію для укріплення кісток.

Унікальні “фізіологічні та метаболічні відмінності” роблять визначені групи більш схильними до деяких хвороб – каже Йозеф Лендер (Joseph Lander), президент і засновник “GenSpec”. Невелика компанія, яка також продає расово-оріентовані пігулки для схуднення, спирається у своїй продукції на дослідження ключових расових відмінностей у здоров’ї, стверджує Лендер. Наступного місяця компанія планує запустити у продаж мультивітаміни для азіатів.

В той час, як такий підхід виглядає, як розумний маркетинг, деякі експерти стверджують, що не існує наукового “золотого стандарту”, який продемонстрував би, що члени цих [вище перерахованих] груп стають здоровіше, якщо вони споживають пігулки зі спеціалізованими [расово-орієнтовані] речовинами.

Джейн Делгадо (Jane Delgado), президент Національного Альянсу За Здоров’я Латиноамериканців (National Alliance for Hispanic Health), якій запропонували переглянути розташовані на сайті компанії “GenSpec” результати досліджень, заявила, що інформація “не є достатньо переконливою”. Вона також стверджує: “Не є дивним, що люди хочуть продавати продукцію кожній [етнічній] групі, але я думаю, що з цієї точки зору те, що дійсно потрібно знати цим спільнотам, так це, як краще харчуватись”.

Цьому продукту передувала поява минулого року іншої расово-орієнтованої добавки “Perfusia-SR”, що призначена для афроамериканців з серцево-судинними хворобами. Ця добавка, розроблена фірмою “Thorne Research Inc.”, була оголошена, як не-медикаментозна альтернатива “BiDil”, першому лікарняному засобу, схваленому “Адміністрацією Харчів та Ліків” для використання виключно афроамериканцями.

“GenSpec” запустила цілеспрямовану рекламну кампанію в деяких ЗМІ, орієнтованих на чорних та латиноамериканців, таких як “Sports Illustrated Latino”, “Hispanic”, “Latina”, “Ebony”, “Black Enterprise” та “Jet”.

Мульивітаміни “GenSpec” для афроамериканців та для латиноамериканців майже ідентичні – обидва містять більшу дозу вітаміну D і трохи більше цинку, порівняно з мультивітамінами для білих. Як стверджує компанія, дослідження показали, що чорні та латиноамериканці не отримують достатньо цинку через їжу. Цинк сприяє заживленню поранень і допомагає росту та розвитку, а також сприяє нюхові та смаку.

За винятком рівня вітаміну D, лінія для білих дуже схожа на продукцію для чорних та латиноамериканців. Є невеликі варіації деяких інших інградієнтів, зокрема меншій вміст міді (необхідної для нормального росту та здоров’я) в продукції для білих та афроамериканців, порівняно з латиноамериканською версією. Мультивітаміни для білих та латиноамериканських чоловіків містять більшу дозу селену (необхідний для здоров’я мінерал) та марганцю (необхідний в малих дозах компонент), чим продукція для чоловіків-афроамериканців.

“GenSpec” підвисила вміст вітаміну D у формулі для чорних та латиноамериканців до 800 міжнародних одиниць (international units - IU), в той час, як в мультивітамінах для білих його лише 400 одиниць. Адекватне денне споживання вітаміну D, регламентоване федеральним Управлінням Харчових Добавок (Office of Dietary Supplements – ODS), складає 200 одиниць для людей у віці від 14 до 50 років, 400 одиниць для тих, кому від 51 до 70 років, та 600 одиниць для тих, кому за 70. Верхня межа безпечного споживання вітаміну D складає 2000 одиниць.

Вчені погоджуються з тим, що більш високий вміст меланіну – пігменту, що робить шкіру темнішою – зменшує кількість вітаміну D, яку може виробляти тіло під дією сонячного опромінення. Вітамін також сприяє засвоєнню кальцію, що допомагає формувати міцні кістки.

Але експерти стверджують, що викладені на сайті компанії обґрунтування з включення до складу її продукції певних інградіентів, зокрема вітаміну D, є непереконливими.

Наприклад, сайт “GenSpec” стверджує, що 100 відсотків латиноамериканців та афроамериканців, “перевірених у лікарні Мейо (Mayo Clinic), мали понижений рівень вітаміну D, що корелювало з більш низьким засвоєнням кальцію”. Але через те, що ці дані спираються на здійснене у 2003 році у лікарні Мейо обслідування дітей та дорослих зі сталими м’язовими болями, експерти кажуть, що такі дані не можна поширювати на всю популяцію.

“Не думаю, що саме це дослідження викликало необхідність створення різних вітамінів, залежно від етнічної приналежності”, - каже Вінстон Прайс (Winston Price), до недавнього часу президент Національної Медичної Асоціації (National Medical Association), організації, що представляє інтереси чорношкірих лікарів. – “Людина не може занурюватись у фармацевтику, і залежно від того, як вона себе ідентифікує, вона знає свій генетичний набір і, відповідно, знає, що приймає правильний набір вітамінів”.

Американська Медична Асоціація (American Medical Association) звернулась до Конгресу з пропозицією більш суворої регламентації харчових добавок, вимагаючи дослідження безпеки та дієвості продукту до виходу на ринок.

Деякі експерти не бачать необхідності у такій [расово-]орієнтованій продукції. Є гарна ідея – отримувати більше вітаміну D, споживаючи більше їжі та рідини, збагачених кальцієм та вітаміном D та загоряючи на сонці, - каже Адріана Фу Берман (Adriane Fugh-Berman), ад’юнкт-професор Департаменту Фізіології та Біофізики Медичної Школи Джорджтаунського Університету (Department of Physiology and Biophysics at the Georgetown University School of Medicine). – А ідея отримувати більше з харчовими добавками основана не на науці, а на маркетингу.”

Лендер стверджує, що його компанія просто робить наступний крок у тривалій історії сегментації ринку мультивітамінів та харчових добавок – ця тенденція з’явилась у ті роки, коли виробники почали пропонувати жінкам мультивітаміни, що містять додатковий кальцій для кісток; а чоловікам – мультивітаміни, що містять лікопен (lycopene), антиоксидант, пов’язаний зі здоров’ям простати; а для людей старших за 50 років – мультивітаміни, що мають багато добавок для пониження кров’яного тиску та поліпшення здоров’я серця.

Люди змішаного походження, які не можуть бути однозначно зараховані до будь-якої з вище перелічених категорій, повинні обирати собі продукт, залежно від рівня пігментації шкіри, – пропонує Лендер.

Дієтолог та координатор досліджень Медстарського Дослідного Інституту (Medstar Research Institute) Деніза Філі (Denise Feeley) каже, що їй необхідно отримати більше результатів досліджень, перш ніж використовувати пігулки, спрямовані на расові або етнічні групи. Подібні добавки можливо стануть звичними у майбутньому, каже вона, але “для цього нам необхідні деякі наукові дані... Я думаю, що сегментація, це гарна річ, якщо вона спирається на наукові дані.”

Фу Берман не приймає це на віру і особливо хвилюється через спеціально-орієнтовані добавки для зменшення ваги.

“Люди в різних етнічних групах не переробляють їжу по-різному”, хоча генетика та дієта впливає на метаболізм, стверджує вона. Але “це дійсно знахідка – використати расовий профіль для просування продукту на ринку”.


A race-based vitamin hits the market
January W. Payne, “Aspen Times”, 12 квітня 2006.

Переклав Володимир Щербина


Написи на малюнку:

If you are a Hispanic male, take this vitamin
Якщо ви чоловік-латиноамериканець, беріть цей вітамін

If you are an African American female, take this vitamin
Якщо ви жінка-афроамериканка, беріть цей вітамін

If you are a Caucasian male, take this vitamin
Якщо ви чоловік-європеоїд, беріть цей вітамін


----------------------------------------------------

В тему:

Виявлено расові відмінності у рівні захворювання раком легень

Експертна комісія Адміністрації Харчів та Ліків дала “добро” на ліки для “чорних”

Етногенетичні інтереси і міжрасові змішування. Нова книжка Франка Солтера в огляді Майкла Полігнано

Небезпека змішаних шлюбів

Євгеніка для України

В тему: 
Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи