Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Польського “відьмака” посвятили в українські фантасти

Під час “Єврокону-2006” польський письменник Анджей Сапковський пройшов обряд посвячення в українські фантасти, влаштований братами Капрановими.
Вже кілька років поспіль у квітні брати Капранови влаштовують обряд посвячення у фантасти. Пройти обряд мають право ті письменники-фантасти, чиї книжки вийшли друком у видавництві “Зелений пес”. Цього року під роздачу потрапив автор книг про “відьмака” Анджей Сапковський, чий двотомник українською мовою вийшов у започаткованій минулого року серії книг “Іноземний легіон”, в якій брати знайомлять українських читачів з кращими творами закордонних фантастів.



Як завжди, обряд відбувався весело при великому скупченні читачів. І як завжди, приміщення виявилось не в змозі вмістити всіх бажаючих, отже ті, хто не встиг потрапити в аудиторію, стояли в коридорі і слухали “репортаж” тих, хто біля дверей, про те, що відбувається в “президії”.

Інструментом “посвячення” виступають справжня козацька шабля і нагайка. Щоб не було сумнівів, що все серйозно, один з братів продемонстрував гостроту заточку шаблі, розрізавши в повітрі якійсь плакат.



Далі пана Анджея поставили лівим коліном на стілець, і почали “допит”, з метою визначити, чи грішив автор. Тобто, чи користував псевдонімом, чи бавився віршами тощо. Визначивши, що пан Анджей - грішний, йому пробачили гріхи, тричі “возложивши” на плечі нагайку.



Після того руку письменника поклали на його книгу; один з братів тримав руку (щоб не відсмикнув), а другій шаблюкою попід пальці відрізав кут книги.



Далі новопосвяченого посипали відрізаними шматками паперу і дали випити коктейль “Батьківщина”: якійсь блакитний алкоголь, на дні якого яєчний жовток – на закуску.



“Відьмак” хвацько, по-козацькі проковтнув пійло. Після чого отримав справжню нагороду – значок “Зеленого пса” на лацкан. Такий значок мають право носити лише письменники, чиї книжки вийшли друком у видавництві “Зелений пес”.



Довідка: Анджей Сапковський народився у 1948 році в Лодзі (Польща). Закінчив університет в Лодзі, факультет зовнішньої торгівлі. У 1986 році написав першу фентезійну новелу “Wiedzmin”, в якій створив образ Відьмака. У 1990 році друга книга “Ostatnie zyczenie” (“Останне бажання”), в 1992 р. – третя книга “Miecz preznaczenia” (“Меч призначення”). У 1994 почав п’ятитомну сагу про Відьмака та Відьмачку. У 2000 році вийшов друком книга по міфологічних істотах “Rekopis znaleziony w Smoczej Jaskini”.


Фото Тимура Литовченка

----------------------------------------------------

В тему:

Переможцем Європейського конвенту цього року став Генрі Лайон Олді з України

“Зброя вогню”

Новий фантастичний роман Марини та Сергія Дяченків “Дика енергія. Лана” та стиль-проект “Дика енергія” Руслани

Посвячення у фантасти

Сайт видавництва “Зелений пес”

В тему: 
Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи