Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Релігія і війна

У недільному зверненні до християн Папа Іван Павло ІІ ще раз різко засудив дії адміністрації Буша.
Перед тим президент Німеччини Йоганес Рау різко негативно висловився щодо спроб Буша обгрунтувати воєнні дії місією, яка ніби то покладена на нього всім християнським світом. Президент заявив, що думка християн швидше висловлена устами Папи Римського і у Біблії не сказано, що один народ має право судити інший. Німецького президента підтримали президенти Франції та Бельгії.

Настоятель церкви Різдва Христового у Вифлиємі отець Панаритос оголосив Дж. Буша, Т. Блера, Д. Рамсфелда, Д. Стро воєнними злочинцями та дітовбивцями й заборонив їм вхід до цього священного для християн храму. Він також закликав муніципальну владу Єрусалима відмовитися від будь-яких зустрічей з вищезгаданими політиками.

Американська ракета помилково влучила у храм Халдейської католицької церкви. Поряд з цим мусульманські лідери посилили антиамериканську агітацію. Муфтію мусульман Росії було зроблено зауваження прокуратурою за надто різкі висловлювання щодо політики США.

Тенденції прив’язки воєнних акцій до релігії можуть мати небезпечні наслідки перш за все в ідеологічній сфері. У США вже зараз з’явилися певні групи, які вважають Буша посланцем Бога і виправдовують усі його дії. Спроби знайти ідейно-релігійне підгрунтя для війни, зокрема, порівняння сучасних подій з Хрестовими походами Середньовіччя, викликають певні аналогії виправдання воєнних дій релігійними мотивами і сприяють посиленню ворожнечі між християнами та мусульманами, що може не лише посилити напруженість на Близькому Сході, але й мати значний вплив і на решту країн світу. Свого часу Християнство вже пройшло так званий період "войовничості". Повернення до нього і очорнення Християнства як миролюбивого віровчення веде до регресу людства загалом. Людство вже переживало такі періоди в минулому. Сучасна цивілізація створила набагато потужніші засоби війни, застосування яких може мати фатальні наслідки для всієї людської цивілізації.

Все ж, надію на позитивний розвиток подій дає різке засудження лідерами провідних європейських країн, а також лідерами християн Америки спроб Буша обгрунтувати свої дії християнським мотивами.


Повний виклад інформаційно-аналітичного тижневика СВІТ ЗА ТИЖДЕНЬ
В тему: 
Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи