Portrait de Народний Оглядач
Народний Оглядач
  • Visits: 0
  • Accès: 0

Бідність України - міф. Гроші просто крадуть

Світ:

За даними Державного комітету фінансового моніторингу, за 9 місяців цього року підрозділи комітету передали в правоохоронні органи матеріали з 498 справ з підозрою у відмиванні коштів. Загальна сума підозрілих транзакцій склала 32,35 млрд гривень.

Як розповів заступник глави Держфінмоніторингу Валерій Кірсанов, цього року в правоохоронні органи передано дев’ять матеріалів про операції українських резидентів з офшорними компаніями

При цьому результативність роботи фінмоніторингу поки залишається невисокою. За увесь час роботи установи в суди були передані 18 справ, збуджених за матеріалами роботи департаменту. Вироки суди винесли з шести з них.

За даними Державного комітету фінансового моніторингу, офшорне інвестування залишається одним з найпопулярніших способів відмивання брудних грошей в Україні.

"Дуже часто намагаються відмити гроші за допомогою інвестицій з офшорних зон, а це практично вивезені з України брудні гроші. Фактично, це легалізація грошей, вкрадених на нашій території", — сказав начальник львівського регіонального представництва Держфінмоніторингу Петро Комар.

Офшорні території стабільно попадають у десятку найбільших зовнішніх інвесторів України. За даними Державного комітету статистики, Кіпр стабільно займає друге місце за обсягом інвестування в Україну.

За 2004 рік звідси в Україну надійшло близько 1 млрд доларів, що склало 12,4% від загального обсягу зовнішніх інвестицій. За 2005 рік з Кіпру в Україну надійшло вже 1,5 млрд доларів, що склало 9,5% від загальних інвестицій. За дев’ять місяців цього року було перераховано 2,1 млрд доларів — 11% від загального обсягу зовнішніх вливань.

У лютому цього року Кабінет міністрів своїм розпорядженням виключив Кіпр зі списку територій, що Україна визнає офшорними.

"Кіпр зі списку офшорів виключив першим Янукович у 2003 році. У травні 2005 року перше, що ми зробили, це знову включили Кіпр у перелік офшорних країн", — розповів екс-міністр економіки Сергій Терьохін.

За матеріалами Дело
 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...