Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Пам'ятаймо своє героїчне минуле!

Категорія:

На Львівщині відбувся I фестиваль української середньовічної культури Тустань-2006. Відродити скельне місто-фортецю приїхало з півтисячі шанувальників історії. А охочих подивитися це дійство виявилося близько 4 тисяч. Такого аншлагу не очікували навіть організатори заходу.
Мешканці найближчого до скель села Урич кажуть, що такої кількості людей тут раніше не бачили. Однак селяни ще пам'ятають, як на цих бескидах знімали фільм "Захар Беркут". Богдан Саламага, який знає скелі як свої п'ять пальців каже, що подивитися тут є на що.

Богдан Саламага, місцевий мешканець:
- Я там виріс там є глибокі колодязі, то є замок, там є печери, там є тунелі. Там колись люди татарів тут зупинили. Тут брама, яка неіспитана замість цементу там давали яйця, говорять, що той цемент робили з худоби.

Понад п'ятсот людей перетворилися на героїв з минулого – місцевого воєводу, воїнів та ремісників. Усі вони - члени клубів історичної реконструкції з багатьох міст України. Вони зізнаються: обладунки максимально наближені до оригіналів, а тому воювати у 30 кілограмових латах нелегко.

Василь Рожко директор історико-культурного заповідника "Тустань" каже, що під охорону держави ці скелі взяли лише півроку тому. Раніш їх досліджували тільки ентузіасти. Зараз науковці мріють відтворити тут місто-фортецю, щоб привабити якомога більше туристів.

Василь Рожок, директор заповідника "Тустань":
- Ми хочемо щоб Тустань жила. Це має бути не мертва пам'ятка і групка науковців. Це має бути жива легенда, яка притягує тисячі людей, яка звучить, про яку знають. Тому що це неприступна фортеця, це наша гордість, і я хочу щоб цю гордість передали іншим.

Наступного року організатори хочуть залучити до фестивалю ще більше шанувальників історії. Історики мріють, аби про унікальну пам'ятку, аналогів якій немає у Європі, довідалося якомога більше людей. Їх найближчі плани - відновити дерев'яну наскельну п'ятиповерхову фортецю, яка існувала тут у IX столітті.


В тему: 
Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи