Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Екс-басист ДДТ закликає створити Іжорський Національний Округ

Вадім Курильов, екс-басист ДДТ (1986-2002), закликає створити на території Санкт-Петербурга Іжорський Національний Округ (ІНО).
На думку музиканта, ідея "іжорського ідентитету" розкриє християнське та національне призначення великорусів, повідомляє сайт Уґраїна.

"Як на мене, Петербург як культурна пам'ятка на околиці Московської губернії, вже давно і остаточно себе вичерпав. Давайте, насправді, робити Іжорський національний округ (ІНО), а то вже страшно подумати, що тут ще може з'явитися!", - сказав Курильов у інтерв'ю петербурзькому центру "Інгрія".

Ідея фіно-угорського ідентитету сучасного Петербургу не нова. З початку 90-их років її сповідують кілька впливових організацій як власне інгерманландського, так і великоруського походження.

Перші борються за етнічні права фінів-інкері на території нинішньої Ленінградської області - їх біля 20 тисяч чоловік. Другі - їх ніхто не рахував - виступають за державну самостійність північних регіонів РФ. Вони, до речі, свідомо змішують поняття "іжорський" та "інгерманландський", наголошуючи на регіональній, а не етнічній основі руху.

Є ще й треті - власне православні іжорці, родичі карелів, воді, вепсів. Їх, як і фінів-інгерманландців, депортували з Батьківщини під час Другої Світової війни. Тепер, за офіційним переписом, всіх іжорців не більше тисячі чоловік. Більшість навіть не живе у рідних селах - на Сойкінському півострові Фінської затоки. Політична активність етнічних іжорців - нульова. Вони стурбовані лише фіксацією вимираючої мови (західного діялекту іжорської), промислів, хорового співу. Щоправда, де-хто з активістів хоче кваліфікувати сталінську депортацію як геноцид.

Вадім Курильов не належить до жодної з груп. Він - православний, а відтак - поза дискурсом протестантського руху фінів-інкері. Він - не буржуа, і це серйозний вододіл з ідеологами "маленької європейської Інгерманландії - члена ЄС і НАТО". Нарешті, у нього немає жодного "засвіченого" фіно-угорського коріння. Але поруч із цим 2005 року Курильов випускає сольний альбом - "Інгерманландія". У Петербурзі цей твір став культовим, а група "Электрические партизаны", створена Вадимом Курильовим після виходу з ДДТ, тепер легально сповідує "інтегральну фіно-угорську ідею" - для русскіх.

З огляду на хворобливий страх Кремля перед модерними фіно-угорськими рухами, Курильову "не світить" успіх на федеральній сцені. Але й залякати його буде важко - це нон-комформіст зі стажем. Його перші виступи з піснями "Церква без хрестів" та "Мальчікі-мажори" відносяться ще до 1987 року. Навіть Шевчук тепер трошки мажор. А Курильов - і тепер "білоока чудь".

Поки що музикант довільно міркує про перспективи створення Іжорського національного округу; згадує, що останній автономістський досвід Інгерманландія мала 1918 року. Каже, що вже боїться "іжорських бюрократів", які обов'язково будуть у новій державі петербуржців. Але все це виглядає значно веселіше за похмурі реалії РФ, де як по команді ненавидять чеченців - тому що вони неправославні, то ненавидять православних грузинів, за те що вони захищають себе від ісламських сепаратистів Абхазії...

До цих веремій Курильову байдуже. У своєму ЖЖ лідер Електричних партизанів вже є громадянином Іжорії. Посміхається з жовто-червоного банеру - прапору Інгерманландії. І міркує про Любов, яка не відає різниці "ні елінів, ні грузинів".

ЖЖ Вадима Курильова

Інгрія в мережі

Вадим Курылёв. О национальной идее Ингрии (рос. мовою)


----------------------------------------------------

В тему:

Відродження фінської Євразії

Доля вепсів у Росії

Керівник адміністрації Путіна попереджає про можливості розвалу Росії

Русскiє i москалi

Етнополітична карта світу ХХІ століття


В тему: 
Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи