Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Розшифровано гени неандертальців

Світ:

Відразу дві незалежні міжнародні команди вчених опублікували свої дослідження з розшифровки генома неандертальцев. Про одне з досягнень доповідає Едвард Рубін з американського Об’єднаного інституту генома, про друге - Свент Пебо з інституту еволюційної антропології Макса Планка.
Вивчення генома неандертальця проллє світло на генетичні зміни, що відбулися після того, як еволюційні шляхи неандертальця і сучасної людини розійшлися.

Також аналіз генома може показати, якого кольору були волосся, шкіра й очі неандертальців, чи були вони здатні до людської мови, і чи внесли вони свій внесок у геном сучасної людини.

Вчені серйозно взялися за основний геном. І от перші результати: користуючись різними методами, команда Пебо прочитала більше мільйона пар основ у ДНК неандертальця, а команда Рубіна - 65250 пар.

Обидві команди вирахували, що неандерталець і людина розумна розійшлися по різних гілках еволюції приблизно 500 тисяч років тому, що узгоджується з попередніми оцінками, зробленими на основі аналізу ДНК мітохондрій, а також археологічних розкопок.

Сучасні люди прийшли в Європу приблизно 40 тисяч років тому, і протягом наступних 10 тисяч років неандертальці, які колись там жили, поступово зникли, остаточно пропавши 24 тисячі років тому. Внесок неандертальців у геном людини розумної спірний (є, наприклад, припущення, що ми одержали від них ген мікроцефалії), а Пебо висуває цікаву протилежну гіпотезу - про потрапляння деяких генів від "сапієнсів" до неандертальців.

Учені вважають, що на розшифровку усього генома неандертальця піде ще роки два, і тоді, можливо, ми одержимо відповіді на багато питань про еволюцію людини.
Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи