Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Третій шлях Нестора Махна

Трагігротеск «Нестор Махно», створений драматургом Леонідом Тома та режисером Ігорем Борисом, у постановці Запорізького обласного українського музично-драматичного театру 19 і 20 травня – у Києві, на сцені Театру імені І.Франка.

Ким насправді був Нестор Махно? Діяльність отамана Махна і його «махновщину» за радянських часів або замовчували, або подавали так, щоб українці мали алергію на такі особистості, як він. Яскравий приклад – образ Махна в «Ходінні по муках» Олексія Толстого. Цей шарж-образ й укорінився у пам’яті людей.

– Нестор Махно хотів абсолютної свободи в абсолютно несвободній країні. Ось у чому його трагедія і велич, – вголос розмірковує драматург Леонід Тома, завліт Запорізького муздрамтеатру. Отаман Махно – трагічна постать у нашій історії і досі для багатьох незрозуміла.

Він був геній військової справи. Створив першу механізовану піхоту – мобільну, яку потім використали інші, – знамениті тачанки, що навіть більшовики не насмілилися назвати чапаєвськими чи щорсівськими. Це була мобільна армія Махна. Слава отамана збереглася в народі, ніколи не вмирала.

…Нестор Махно похований на кладовищі Пер-Лашез у Парижі. На його похороні були не тільки сотні вояків-махновців, а й представники Французької військової академії.

Нині Україна, Франція, Польща, інші країни заново відкривають для себе постать славетного отамана. Треба відшарувати справжнє від несправжнього. Позбутися стереотипів.

Леонід Тома, створюючи п’єсу, за джерела брав документи самого Махна, вивчав записи начальника його штабу, де зібрано всі фактичні матеріали. Драматург прагнув подивитися на рух махновців не просто як на політичний чи військовий. Заглибився в корені – махновщина ж виросла із ментальності українців. Махно – стихійний борець за долю селянина – це сучасна версія запорозьких отаманів. Він зміг відродити паростки Запорозької Січі, що жили в народі.

У п’єсі постає драматизм Батька Махна як історичної постаті – української, де поряд із ним не було України як такої. Його життя – одіссея – від простого сільського хлопця до народного вождя, потім самотнього вигнанця на чужині.

Непрості сторінки в житті Махна – й жінки. Маруся Никифорова, засуджена на довічне ув’язнення, тікає із Сибіру через Японію до Америки і Європи. Вона в Махна очолювала «чорну сотню».

Галина Кузьменко, з якою був одружений, свого часу пішла в монастир, потім втекла звідти з романтичним бароном. Та вона вірила в щасливу зірку Махна… Це вона їхала з ним вулицями Бердянська. Це вона була поруч у Парижі в останні хвилини життя свого Нестора – самотнього, забутого вожака Батька Махна.

У ролі отамана Махна – заслужений артист України Олексій Заворотній. Зустрінемося у виставі і з генералом Денікіним, Левом Троцьким, Сталіним, Ворошиловим, Леніним…

Що є правда для Леніна – господаря найвищого кабінету в Кремлі, і що – для ходака з України, отамана повстанців Нестора Махна, який вперто шукав третій шлях між червоними та білими? Ця драматична колізія – одна з основних проблем п’єси.

Вистава – яскрава, музична. Тут і шоу-балет, і багато пісень – згадаймо: не одна пісня, написана у військах отамана поетами-махновцями, стала народною.

Прем’єра «Нестора Махна» відбулася в Запоріжжі 15 березня цього року. Вистава, що вже йшла вісім разів, збурунила культурне життя міста металургів. На виставу йдуть, про Батька Махна говорять.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи