Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Через два роки українців витіснять нелегали

Через два роки кількість іноземців в Україні може значно зрости, причому в основному не за рахунок кращих представників людства.
Парламент України ратифікував угоду між Україною і ЄС про реадмісії — беззастережному поверненні на нашу територію громадян України і третіх країн, які порушили режим легального перебування в країнах Європейського союзу. На практиці це означає, що вже через 2 роки, з січня 2010 року, на територію нашої країни прибуватимуть тисячі депортованих громадян третіх країн — росіян, кавказців, китайців, індійців, пакистанців, нігерійців і інших, що прострочили візи і посвідки на проживання в країнах Європейського союзу, а також що нелегально перейшли кордон між Україною і суміжними державами ЄС. Доставку до кордону, а також утримання депортованих до того моменту, коли Україна погодиться їх прийняти, оплачуватимуть країни ЄС.

Якщо громадянин третьої країни раніше жив або перебував в Україні з візитом, приблизно в той же час нелегально (або легально, але прострочив візу), в'їхав, скажемо до Німеччини, через 5 років його затримали як нелегала, то Україна зобов'язана прийняти його на свою територію. У разі ж, якщо паспорта або інших документів, які дозволяють встановити громадянство (права, військовий квиток, свідоцтво про народження), у нелегала немає, міграційна влада ЄС шукатиме інші докази того, що він прибув зі сходу, тобто з України. Це квитки на літак, потяг або автобус, готельні рахунки, направлення до лікаря, квитанції про оплату, чеки з супермаркету, копії документів, що ідентифікують особу. Відправити нелегала до України можуть також, якщо є офіційні свідчення свідків про те, що в ЄС він проник з нашої території. Спійманих же на кордоні нелегалів Україна погодилася приймати без попередніх умов, якщо їх депортують не пізніше ніж через 48 годин після затримання, пише «Сьогодні».

Далі такого громадянина Україна зобов'язана або утримувати на своїй території, або відправити додому за власні кошти (але в нашому випадку це буде вкрай складно, оскільки Україна не має угод про реадмісії іншими країнами). Стосовно всіх депортованих громадян СНД, їх просто передаватимуть на кордоні «з рук в руки». Тобто, швидше за все, депортовані з Шенгенської зони громадяни скупчуватимуться на нашій території, у зв'язку з чим необхідно будувати табори біженців.

Для українців, які працюють у країнах ЄС без відповідних документів, угода практично нічого не міняє. Тих, хто порушив візовий режим, як і раніше намагатимуться висилати додому. Згідно з процедурою, прописаній в угоді, для повернення додому міграційні органи ЄС зобов'язуватимуть консульства України в найкоротші терміни видавати українцям «білий паспорт» для повернення на Батьківщину. Цілком можливо, що у зв'язку з підписанням угоди, в країнах Шенгенської зони почнуться облави на українців. Єдиною можливістю уникнути повернення на батьківщину буде прохання про політичний притулок або симуляція німоти разом з втратою паспорта — тоді встановити особу ніхто не зможе, а після року відсидки у в'язниці депортації більшість країн ЄС видають легітимні документи для проживання на своїй території, а років через п'ять вже можна і на громадянство претендувати, стати іспанцем або французом, якщо додому не хочеться.

Експерти не раз звертали увагу на те, що договір про реадмісії — якась плата України за спрощення візового режиму, яка поки швидше міф, ніж реальність (невелике полегшення при отриманні віз отримують лише деякі категорії українців). Правда, думки українських політиків із цього приводу розділилися. Наприклад, «регіонал» Володимир Вечерко, перший заступник голови комітету парламенту з євроінтеграції, вважає, що договір про реадмісії — крок до безвізового режиму з ЄС, і Україна тим самим доводить свою цивілізованість. А ось його колега «регіонал» і перший заступник голови комітету парламенту з закордонних справ Тарас Чорновіл говорить, що договір — не плата, а швидше розплата за помилку, яку в 2005-му зробив Президент, коли відмінив візи для країн ЄС і США і заявив про те, що Україна підпише договір про реадмісії. «Україна просто змушена нести цю ношу, і парламент був змушений проголосувати за угоду», — вважає нардеп. Він упевнений, що сам договір міг бути підписаний на інших, вигідніших для України умовах або, наприклад, міг набути чинності тільки після того, як вона підпише аналогічні угоди з іншими країнами і, насамперед, з Росією, що дозволить передавати нелегалів далі на схід. «А зараз через два роки нас задушать і завалять біженцями та нелегалами», — вважає він.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи