Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Україна в очікуванні щуролова

Категорія:

Елітне керівництво «Нафтогазу України» розікрало сотні мільйонів гривень.


Головне контрольно-ревізійне управління передало Генпрокуратурі матеріали перевірки фінансової діяльності Національної акціонерної компанії “Нафтогаз України”, які свідчать про мільйонні розкрадання державних коштів.
За цими фактами Генеральна прокуратура порушила кримінальну справу за ст. 191, ч. 5 ККУ “Розкрадання в особливо великих розмірах”.

Як повідомив Генеральний прокурор України Олександр Медведько, лише під час будівництва у місті Боярці (Київська область) Центру метрології нафти, нафтопродуктів, природного та зрідженого газу розікрали близько 189 мільйонів гривень!

Контролери з’ясували, що розкрадання коштів відбувалося за відомою багатьом ділкам схемою: “Нафтогаз України” авансом перераховував кошти, які виділялися на будівництво Центру, напівфіктивним приватним структурам з Луганщини, які буцімто мали проводити будівельні роботи. Коли контролери завітали до однієї з цих луганських структур (на її рахунок було переказано 140 мільйонів гривень), з’ясувалося, що за вказаною юридичною адресою розташовувався маленький кабінетик, в якому за пошарпаним столом сиділа одна літня пані. А згодом ця “будівельна” фірма взагалі самоліквідувалася.

Афери, які чинили під час будівництва в Боярці, були далеко не першими у бурхливій діяльності нафтових п’явок з “Нафтогазу”. Під час фінансової ревізії цього державного монстра було викрито й інші багатомільйонні оборудки. Встановлено, наприклад, що одна з дочірніх структур “Нафтогазу” – Дирекція з будівництва та експлуатації газопроводу “Джанкой-Феодосія-Керч” – заборгувала українсько-російському спільному підприємству ЗАТ “Загас-НГС” 321,3 мільйона гривень буцімто за купівлю труб. Та за юридичною адресою, вказаною у фінансових документах, це СП взагалі не значилося. Коли його таки вдалося розшукати, з’ясувалося, що три сотні мільйонів “Нафтогаз” заборгував... чотирьом панам, які ніяких труб не виготовляли, а займалися посередницькою діяльністю.

Фантастичні суми коштів “Нафтогаз України” заборгував ще восьми приватним київським фірмам: ТзОВ “Лекстра Сервіс” – 109 млн. грн., ТзОВ “Скайінвест” – 66,4 млн. грн., ТзОВ “Санжис” –
8 млн. грн., ТзОВ “Паливно-енергетичний центр” – 8,5 мільйона гривень. Коли ревізори вирішили завітати в офіси цих фірм, з’ясувалося, що за їхніми юридичними адресами розташовані... багатоквартирні житлові будинки.

Генеральний прокурор Олександр Медведько зізнався, що минулого року Генпрокуратура порушила вісім кримінальних справ стосовно діяльності “Нафтогазу України” та її дочірніх фірм. Проте всі ці справи були заблоковані відповідними рішеннями судів.

Фінансові афери, які чинило керівництво “Нафтогазу України”, за масштабами збитків, яких зазнала держава, можна порівняти хіба що з розкраданнями, які за президента Кучми чинилися на залізниці. Лише зміна вищого керівництва країни дозволила тоді порушити ряд кримінальних справ. Та після самогубства екс-міністра транспорту та зв’язку Георгія Кірпи, розповіли кореспонденту “ВЗ” вельми обізнані джерела з МВС України, всі ці справи “списали” на загиблого й закрили.

Зрозуміло, що керівництво “Нафтогазу України” не могло красти сотні й сотні мільйонів бюджетних коштів без покровительства високих осіб у вищих кабінетах влади. Порушити справи проти цих бонз чи принаймні запросити їх на допит Генпрокуратура зможе лише з благословення Президента. Бо нафтові справи завжди набирають кримінально-політичного забарвлення.

А тим часом...

Як стало відомо “ВЗ” з правоохоронних джерел, убивство відомого кримінального авторитета Колі Рокіро (Миколи Лозинського), якого у січні минулого року серед білого дня розстріляли на проспекті Чорновола у Львові, було пов’язане з тим, що Рокіро, як вельми впливова людина, представляв у Львові інтереси однієї відомої столичної нафтогазової структури.

Довідка «ВЗ»

Національна акціонерна компанія “Нафтогаз України” є монополістом з транспортування газу транзитними газопроводами, монополістом з транспортування нафти транзитними нафтопроводами та найбільшим видобувальником газу та нафти в Україні. З березня 2005-го по травень 2006 року “Нафтогаз” очолював Олексій Івченко, у 2007 році (до грудня) цією структурою керував Євген Бакулін.
Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи