Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Микола Вовнянко визнаний кращим медоваром Чернігівщини

Алкогольна мафія протидіє розвитку традиційної української лікувальної бджолопродукції. Медовари закликають українців проводити весілля та інші великі сімейні свята з традиційним українським медовим вином і протидіють споюванню нашого народу.
23 листопада в Чернігові після урочистого нагородження переможців Першого регіонального конкурсу медоварів України, що його організувала Гільдія медоварів України, відбулася прес-конференція. На ній були присутні члени Гільдії медоварів України — вони ж переможці конкурсу — Микола Вовнянко і Костянтин Лабага, голова Гільдії Василь Барабаш та редактор журналу “Бджолярський круг” Василь Соломка.

Микола Іванович Вовнянко признався журналістам: “Я — щасливий чоловік і щасливий батько, тому що вся моя сім”я пішла по моєму шляху”. Справді, виготовленням медового вина займаються всі — жінка Тамара, син Юрій, донька Юля і племінник Володимир. Діти і племінник Миколи Вовнянка навіть отримали призові місця на конкурсі. А їм по 20-22 роки!

Медове вино Вовнянків називається “Медовуха Сокиринська”. Але це не та псевдомедовуха, що останнім часом продається в магазинах і супермаркетах і є звичайнісінькою горілкою. “Медовуха Сокиринська” - це медове вино з квіткового або гречаного меду міцністю від 12 до 13,5 %. А Сокиринською називається за назвою села Сокиринці, що в Срібному районі Чернігівської області. В Сокиринцях і живе Микола Вовнянко зі своєю великою родиною. Там в нього пасіка, там і варить “Медовуху Сокиринську”.

Медове вино Миколи Вовнянко і раніше перемагало у конкурсах — наприклад, отримало срібну медаль Міжнародного конкурсу "Золотий грифон", що відбувся цього року у Ялті. На сьогодні Микола Вовнянко має затверджені технічні умови виготовлення медових вин та патент. Однак законодавством не врегульовані механізму продажу медових напоїв в Україні — адже вони містять від 9 до 13 відсотків алкоголю і тому підпадають під категорію алкогольних виробів. Але ж ліцензія на виготовлення алкогольних напоїв коштує 500 тисяч гривень! Чи можуть українські медовари, що відроджують традицію медоваріння в Україні і популяризують оздоровчу бджолопродукцію та напої з меду, “тягатися” з горілчаними монстрами?

Василь Соломка — редактор журналу “Бджолярський круг”, відомий як “дід Василь”, пасічник, якого знають всі бджолярі України, каже: “На ринку України з’являється новий продукт і тому з’являється супротив. А якщо врахувати, що цей продукт — харчовий, дієтичний з лікувальними властивостями, але має алкоголь, то супротив буде дуже великий. Існує мафія — харчова, фармацевтична, алкогольна — це наймогутніші мафії, отже можете уявити, на які проблеми можна наразитися”.

І проблеми у медоварів вже починаються. Наприклад, на Лабагу Костянтина Петровича з Білої Церкви, члена Гільдії медоварів України і переможця Першого конкурсу медоварів України у двох номінаціях, вже був здійснений звичайний кримінальний “наїзд”. Як каже голова Гільдії медоварів України Василь Барабаш, це було очевидне “замовлення” — 20 вересня, в суботу, він продавав свою медову продукцію на ярмарку у Києві, а 22 вересня, а в понеділок на нього вже була відкрита справа. Ну дуже вже швидко “попрацювала” податкова міліція! І це при тому, що претензії були тільки до пасічника Лабаги — члена Гільдії медоварів України. Окрім нього на ярмарку свою продукцію (в тому числі й медовуху!) продавали й інші пасічники. Всі вони мали одинаковий дозвіл від райдержадміністрації на участь у ярмарку та необхідні документи.

Василь Барабаш не сумнівається, що саме створення Гільдії медоварів комусь дуже “замуляло”. Адже тепер за кожним з пасічників-медоварів, які є членами Гільдії, стоїть їхня громадська організація, і буде важче усувати конкурентів на ринку слабоалкогольних напоїв.

“В Україні на 13 відсотків щорічно зростає слабоалкоголка, — каже Василь Соломка. — Ці напої нині дедалі більше поширюються і набувають популярності в молоді. Але ж це вода, барвник, ароматизатор і спирт! Більше немає нічого!” У медовому вині міститься калій та інші корисні мінеральні речовини. Вживання горілки та інших спиртних напоїв (у тому числі слабоалкогольних) вимиває калій із організму людини. Вживання ж медового вина не загрожує алкоголізмом. А тільки збагачує його, вважає Василь Соломка.

Василь Барабаш бачить місію Гільдії медоварів України у відродженні традиційних українських напоїв. “Відродження в Україні йде через бджолу та через ті продукти, що вона дає”, — каже Василь Барабаш. Він закликає проводити весілля та інші великі сімейні свята з традиційним українським медовим вином і вірить, що українські медовари зможуть протистояти нинішній тенденції споювання нашого народу.


В тему:

В Чернігові відбувся Перший регіональний конкурс "Питні меди – 2009"

Нікому горілка зараз не потрібна. Давай медовуху!

В єдності сила! Українці для України! — Концепція Української Національної Громади (УНГ)

В тему: 
Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи