Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Хай наші медовари будуть національною гордістю України

Так сказав Олександр Михайлович Литовченко, професор, лауреат державної премії України, який очолював дегустаційну комісію Всеукраїнського конкурсу медоварів. Фінал конкурсу пройшов цими вихідними в смт Баришівка Київської області. 22 лютого у Баришівському Центрі «Мрія» урочисто нагороджували медоварів, які щедро пригощали всіх медовими винами.
В листопаді 2008 – січні 2009 року в Чернігові, Одесі, Харкові і Луцьку пройшли регіональні конкурси медоварів. Фінал Всеукраїнського конкурсу медоварі проходив у Баришівці, тому що саме в цьому містечку 5 років тому на Масляну зібралися декілька пасічників, щоб показати свої медові напої, обмінятися рецептурою і досвідом. Серед цих бджолярів, які були одними з перших, хто розпочав відродження медоваріння в Україні, були Василь Соломка, Василь Барабаш, Олександр Кобцев і Микола Горніч. Баришівка – батьківщина бджільництва, стверджують баришани. Тут поруч є село Пасічна, в якому ще князь Володимир щороку збирав свою воєводину на свято медового спасу.

Всі конкурси медоварів були ініційовані та організовані Гільдією медоварів України. До речі, саме в Баришівці 1 березня минулого року медовари прийняли рішення про заснування своєї громадської організації – Гільдії медоварі України, яка була зареєстрована Мінюстом 20 жовтня 2008 року.

У фіналі конкурсу медоварів були представлені 114 медових напоїв: меди варені і ставлені, з додаванням і без додавання соків та ароматичних трав, апіфітобальзами, медові кваси, шипучі медові напої.

Перше місце в номінації «Меди ставлені без соків і ароматичних трав» завоював Соба Анатолій Олексійович.

В номінації «Меди ставлені з додаванням соків і ароматичних трав» Перше місце отримав Литовченко Богдан Юрійович.

Диплом і медаль за Перше місце в номінації «Меди варені без соків і ароматичних трав» отримали Тулинський Сергій Олександрович і Лецин Надія Ярославівна.

Лецин Надія Ярославівна отримала також Перше місце в номінації «Апіфітобальзами». А Тулинський Сергій Олександрович ще одне Перше місце отримав в номінації «Меди варені з додаванням соків і ароматичних трав».

Перше місце в номінації «Меди варені з додаванням соків і ароматичних трав» отримав Вовнянко Микола Іванович і Лецин Костянтин Ярославович.

Лабага Костянтин Петрович з Білої Церкви отримав декілька нагород: за ІІІ місце в номінації «Меди ставлені з додаванням соків і ароматичних трав, за ІІІ місце в номінації «Меди варені з додаванням соків і ароматичних трав», за ІІІ місце в номінації «Апіфітобальзами» і за ІІІ місце в номінації «Шипучі медові напої».

Голова Гільдії медоварів України Барабаш Василь Степанович отримав ІІІ місце в номінації «Меди варені без соків і ароматичних трав».

Для медоварів співав гурт «Вербиченька» з села Власівка Баришівського району і ансамбль народного танцю районного будинку культури «Пролісок».
Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи