Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

У Москві відбулася презентація книги, присвяченої українському питанню в Росії

Світ:

У Бібліотеці української літератури в Москві відбулася презентація книги “Украинский вопрос в России (конец XIX – начало XX века)”.
Автор, науковий співробітник Інституту слов’янознавства Російської академії наук доктор історичних наук Ірина Міхутіна присвятила своє дослідження майже нерозробленій у російській історіографії темі становлення й розвитку українського ідейно-політичного руху в XIX – на початку XX ст. У книзі дано характеристику тогочасній українській партійній структурі, показано її схожість і розбіжності у стосунках із загальноросійськими партіями; роль багатьох видатних представників української інтелігенції.

Автор зазначає, що “дослідження виконане з метою відтворення історичного фону, необхідного для розуміння національно-політичних та культурних процесів в Україні в революційних подіях 1917 року, в період громадянської війни, у радянський і пострадянський час”.

Водночас, сам український рух того періоду подається, як такий, що відірваний від безпосередніх народних потреб, і тому майже позбавлений необхідної в тих умовах підтримки народу, який, у свою чергу, “не бачив необхідності реалізації її (етнічної самосвідомості) в політико-державних формах, не відчуваючи ворожнечі до спорідненого слов’янського етносу великоросів і залишаючись лояльними громадянами Російської держави”.

Незважаючи на такий досить односторонній підхід, який, до речі, викликав жваву дискусію та аргументоване заперечення з боку присутніх на презентації науковців, представників української діаспори, книга є одним із кроків на шляху вивчення історії України у російській історичній науці.


---------------------------------------

Об’єднана прес-служба Федеральної національно-культурної автономії “Українці Росії”, Об’єднання українців Росії та Бібліотеки української літератури в Москві

Тел./факс +7 095 118-9192
Тел. +7 095 737-8834
E-mail: [email protected]
Web: www.webcenter.ru/~libukr
Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи