Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Ювілей самарської “Веселки”

Вже 10 років в радіоефірі над Середньою Волгою звучить українське слово і лунає українська пісня.
У жовтні було відновлено передачі радіопрограми “Веселка” в ефірі державної телерадіокомпанії “Самара”. Трансляція української програми ведеться у середньому (271 метрів) та УКХ-діапазонах, а також в радіотрансляційній мережі Самарської області. Треба підкреслити, що так зване “кухонне радіо” залишається найбільш потужним за своїми масштабами засобом масової інформації в реґіоні. Бо лише в Самарі на початку 1990-х років було біля 600 тисяч радіотрансляційних приймачів: це більше, ніж сумарний тираж усіх безкоштовних рекламних газет в області.

Відновленням українського радіомовлення в самарському радіоефірі Український національно-культурний центр “Промінь” реалізував один із важливих пунктів програми свого розвитку на 2003-2005 рр., що була принята радою товариства на початку цього року. Наше звернення підтримали в обласній адміністрації, виділили кошти із бюджету області для фінансової підтримки ініціативи українского “Променя”. Ми особливо вдячні керівникові Головного управління громадських, межрегіональных звязків та інформаційної політики Самарської області Людмилі Дуровій та голові Державної телерадіокомпанії “Самара”, заступникові голови опікунської ради Будинку дружби народів Самарської області Федорові Алієву, котрі дали зелене світло національному радіомовленню в нашій багатонаціональній губернії.

Кілька слів про вже десятилітню історію українского радіомовлення в Самарі. Інформаційно-музична передача “Веселка” виходила у самарський радіоефир і передавалась в обласну радіотрансляційну мережу щомісячно с вересня 1993 по липень 1997 року. Це було в той час, коли ДТРК “Самара” очолювали відомі самарські журналісти Юрій Котов та Анатолій Семенов. На жаль, на кілька років самарська “Веселка” припинила свою діяльність після того, як до керівництва обласної телерадіокомпании прийшов Олександр Князєв, що прославився своєю деструктивною поведінкою, у тому числі й у національних питаннях.

Передача ставилась до сітки ефиру в один із вихідних днів місяця по 15-28 хвилин. На протязі всіх цих років підготовкою передач “Веселки” займався її ініціатор, постійний автор і ведучий Андрій Бондаренко. У випусках “Веселки” брали участь активісти самарского українського товариства “Промінь” Іраїда Глитенко та Ганна Волошко.

Випускати передачи на головному радіо губернії пану Андрію Бондаренкові допоміг досвід роботи в редакції радіостанції “Волга” під час його служби військовим журналістом в Німеччині, а також організація і перші самостійні спроби роботи на українському відділенні багатонаціональної комерційної радіостанції на коротких і ультракоротких хвилях “Радио-7 из Самары”. (Вперше до ефіру “Промінь” на “Радіо-7” вийшов 24 червня 1993 року. Через місяць щотижневі його передачі стали півгодинними, а з 16 листопада – вийшла перша годинна передача на українській мові. На жаль, із-за фінансових труднощів у 2002 році радіостанція припинила своє існування).

Щомісячна “Веселка”, не зважаючи на свій відносно малий обсяг трансляції, завоювала велику популярність в українського населення Самарської області. На її адресу приходили десятки відгуків — телефонних дзвінків та листів з міст і сел губернії. Можна сказати, що ця радіопередача була для самарських українців дійсно не тільки “колективним пропагандистом і агітатором, але і колективним організатором”.

Редактором “Веселки” — співголовою центру “Промінь” Андрієм Бондаренком завдяки цим передачам в місті Тольятті із числа радіослухачів-українців була зібрана ініциативна група на чолі з інженером-технологом заводу “Синтезкаучук”, поетом Григорієм Яковенком та екологом-правозахисником Григорієм Гасичем. І в травні 1994 року відбулись установчі збори Тольяттинської міської громадської организації “Українське земляцтво “Днiпро”.

Відгуки надходили і від слухачів із сусідніх областей. Завдяки українським передачам “Веселки” із Самари було організовано Українське культурно-просвітне товариство у селищі Новоселки Мелекеського району Ульяновскої області (його головою став офіцер-фронтовик Микола Клименко).

Сьогодні ми повинні сказати і про конкретну допомогу і підтримку, що отримували в Самарі журналісти українских радіопрограм “Веселка” і “Промінь” на протязі цих 10 років від колег з України. Вже 3 серпня 1993 року п. Андрію Бондаренку вдалося встановити зв’язок з Національною радіокомпанією України і зробити перше замовлення на аудіокасети з радіопрограмами для української діаспори. А вже 9 серпня того ж року був зав’язаний постійний контакт з головним редактором Всесвітньої служби Радіо-Україна Олександром Диким, з яким самарські українці підтримують з того часу найкращі творчі стосунки. Особливо ми вдячні за плідну співпрацю на протязі цих років начальнику управління міжнародних зв’язків Володимиру Крутоузу, завідувачу відділу по роботі з українцями зарубіжжя Володимиру Якимцю і старшому редактору Ніні Яровенко. А також — заступнику головного редактора Полтавського обласного телерадіооб’єднання “Лтава” Михайлові Свириденку.

Відновлення українського радіомовлення під час Року Росії в Україні стало ще одним символічним підтверженням національної толерантності, якою славиться наша Самарська область.


---------------------------------------

Об’єднана прес-служба Федеральної національно-культурної автономії “Українці Росії”, Об’єднання українців Росії та Бібліотеки української літератури в Москві

Тел./факс +7 095 118-9192
Тел. +7 095 737-8834
E-mail: [email protected]
Web: www.webcenter.ru/~libukr
Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи