Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

“Орликіада” – це по-нашому

Українські пластуни влаштовують мистецько-інтелектуальні змагання щорічно вже понад тридцять років під назвою “Орликіада”
Мистецько-інтелектуальні змагання української молоді знаходять вираз не лише у вигляді розрекламованих на телебаченні КВК чи інтелект-шоу. Українські скаути – пластуни влаштовують такі змагання власними силами щорічно вже понад тридцять років під назвою “Орликіада” – на честь гетьманича Григора Орлика, полководця і й дипломата – видатного промотора української ідеї у 18-му столітті.

У 1946-му в переселенських таборах на території окупованої Німеччини серед українців було чимало пластунів. І створили ці пластуни собі курінь і обрали за патрона Григора Орлика – інтелектуала, лідера української еміграції 18-го століття, ідеолога створення панєвропейської антимосковської коаліції. І вирішили щороку у другу неділю листопада організовувати інтелектуальні змагання юнацтва на честь його пам’яті. Та й назвали їх “орликіадою”. З 1961-го орликіада стала змаганням діаспорного Пласту у Сполучених Штатах, а на третьому році української незалежності вона перебралася сюди. Орликіада – це інтелектуальне змагання і тематичні виступи команд. На відміну від виплеканих шоу-бізнесом КВК та інтелект-шоу тут немає помпезних декорацій, учасників не дресирують професійні хореографи і дотепи не вигадують гумористи-сценаристи.

Марта Перейма, голова жюрі “Орликіади-2003”:
Це дуже гарно, що багато коштів не використовується, а саме тут пластуни і пластунки мають нагоду фантазувати, використовувати свою творчість, свї взагалі речі які вони можуть. Це не штука – витрачати багато грошей, а саме просто використовувати знання і це щол довкола нас знаходитьчся і гарно виступити.

Тема цьогорічної орликіади – “Скарби України”. 14 команд з різних регіонів намагалися розповісти про власне уявлення – що для України справжній скарб. “Чураївни” зі Львова шукали його в підвалах львівської ратуші, острозькі “княжата” - у підземеллях замку, киянки-“богуславки” викопали трипільську спадщину. Але на думку самих учасників, головне в орликіаді змагання, це не боротьба ерудитів, і не виступи.

Юля Глушко, капітан команди “Чураївни”, Львів:
Мабуть найбільше ми могли це зробити коли був конкурс добре діло, коли ми пішли вдитячий будинок і підготували для них виставу “Казковий калейдоскоп” – це було неймовірно: от бачити усі ці усмішки на дитячих обличчях.. Вони буквально підходили до нас і називали ма-а-амами.. Ну це, розумієте... Неможливо передати.

Орликіада завершиться завтра. Традиційно – врученням нагород переможцям і представленням гетьманича і гетьманівни. За здобуття титулу цього року змагалося чотири пластуни і вісім пластунок.
Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи