Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Діаспора за звільнення Медведчука

Категорія:

Світовий конгрес українців (СКУ) звернувся до президента Леоніда Кучми з вимогою відправити у відставку главу його Адміністрації Віктора Медведчука.
Цю вимогу підтримала й низка інших впливових українських організацій за кордоном. І це може бути ще одним свідченням того, що відносини влади з діаспорою безнадійно зіпсовані. І покращити їх уже, очевидно, не вдасться.

Як повідомив радіо “Свобода” президент конгресу Аскольд Лозинський, підставою для антимедведчуківської акції його організації стали дії глави АП під час проведення VIII з’їзду СКУ в Києві у серпні минулого року. З’їзд, який уперше за всю історію організації відбувався в Україні, конгрес планував провести у приміщенні столичного Палацу мистецтв “Український дім”, який, як вважає Лозинський, є під юрисдикцією АП.

За словами президента конгресу, до участі у з’їзді СКУ, окрім представників влади, серед яких, проте, не було Медведчука, запросили й лідерів опозиції Віктора Ющенка та Юлію Тимошенко. Дізнавшись про це, влада розпочала наполегливо рекомендувати керівництву СКУ не надавати опозиційним політикам слова під час з’їзду. Зрозуміло, цю рекомендацію СКУ категорично відхилив. За це і поплатився: контракт на оренду Українського дому з СКУ було розірвано, а зриву з’їзду вдалося запобігти лише завдяки згоді київської влади надати українцям з діаспори приміщення Будинку вчителя.

Як стверджує Лозинський, після відмови у проведенні з’їзду СКУ в Українському домі, він звернувся із листом до Медведчука, в якому просив його пояснити причини розірвання контракту. Позаяк офіційної відповіді на цей лист СКУ так і не отримав, конгрес почав вимагати відставки Медведчука.

“Ми писали до пана Медведчука у цій справі вже після самого інциденту і не дістали жодної відповіді. І ми б, очевидно, не зреагували так із місця, але після намагання вичерпати всі можливості, в нас не залишилося іншого виходу”, – каже Лозинський. Він упевнений, що відставка Медведчука була б адекватною відповіддю президента на шкоду, заподіяну діаспорі главою його адміністрації.

Звернення СКУ до Кучми є безпрецедентним, адже його члени – іноземні громадяни, які вимагають усунення з посади українського високопосадовця. Аргументуючи свою вимогу, Лозинський каже: “Ми не звичайні американці, канадці чи інша національність. Ми є українського етносу, й більшість нашої праці є в користь України, чи ми працюємо, чи скеровуємо свою увагу в Україну... На нашу думку, беручи до уваги кривду, заподіяну нам, і для іміджу України було б корисно, якби Медведчук був звільнений”.

Варто зазначити, що крім СКУ, який об’єднує 24 реґіональні організації українців за кордоном, вимогу відставки Медведчука підтримали Український конгресовий комітет Америки та Українсько-американська координаційна рада. Ці організації належать до найбільш активних лобістів українських питань у Конгресі США. Щодо Посольства України у США, то воно відмовилося коментувати звернення СКУ, вважаючи, що це прерогатива Адміністрації президента.


----------------------------------------------------

В тему:

В Києві завершив роботу VIII Конгрес Світового Конгресу Українців

Виступ учасників VIII Конгресу СКУ на “Громадському радіо”

Жнива Господні починаються в 2004 році
В тему: 
Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи