Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Естонці встановили пам’ятник офіцеру СС

Категорія:

На півночі Естонії на території приватного землеволодіння в селищі Війтна встановлено пам’ятник оберштурмбанфюреру СС Альфонсу Ребане (1908-1976), який в роки Другої світової війни командував 20-ї дивізією Вафен СС, сформованою з естонців.
Два роки тому в Естонії було зроблено спробу увічнити пам’ять «всіх естонських солдатів, які загинули у другій Визвольній війні 1940-1945 рр. за батьківщину і вільну Європу». Саме такий напис був висічений на пам’ятнику естонському солдату у формі вермахту, який встановили в центрі курортного міста Пярну, але під тиском міжнародної і місцевої громадськості за декілька днів до відкриття забрали.

У 1999 році прах Ребане був доставлений з Німеччини і похований на меморіальному таллінському кладовищі Метсакальмісту, де зазвичай ховають видатних державних діячів.

В останні роки офіційний Таллін неодноразово робив спроби переосмислити і переоцінити дії співвітчизників, котрі брали участь у Другій світовій війні на боці нацистської Німеччини. Сьогодні їх намагаються представити як борців за визволення Естонії від комуністичного режиму.

Альфонс Ребане закінчив у 1929 році військове училище в Естонії і служив в естонській армії, а також в ополченні Кайтселійте. У березні 1941 року він організував у районі Війтна в Північній Естонії партизанський загін («лісові брати»), який мав намір воювати проти радянських військ.

У 1941 році Ребане добровільно перейшов на бік німецьких військ і був призначений командиром окремого естонського конвойного батальйону, яким командував до 1944 року.

У серпні 1944 року Ребане був призначений командиром роти 46-ї фронтової дивізії «Waffen SS», а війну закінчив виконуючим обов’язки командира дивізії.

За тогочасними законами Німеччини, в регулярних і спеціальних військах мали право воювати тільки громадяни Німеччини. Громадяни інших держав, які воювали на німецькій стороні, могли служити лише у допоміжних підрозділах.

Першим з естонців Альфонс Ребане був нагороджений орденом Рицарський хрест за участь у битвах під Волховом, а також єдиним з естонців нагороджений орденом Рицарський хрест з дубовим листям у 1945 році.

Після війни Ребане жив в Англії, організував за допомогою мережі агентів рух опору в Естонії проти радянської влади. З 1961 року до самої смерті Ребане жив у Німеччині.


----------------------------------------------------

В тему:

У Латвії вшанували пам’ять загиблих легіонерів

В Латвії вшановують пам’ять латиських легіонерів Waffen SS

Німецький експеримент

Фашизм чи солідаризм?
В тему: 
Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи