Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Адріан Івахів прочитав “Народний Оглядач” і ... не знайшов слів

Це не фашисти типу бритоголових вуличних забіяк, а філософи-політики, що носять діловий костюм.
У випуску за 27 січня 2003 року учасники потужної англомовної розсилки E-POSHTA отримали таку пораду від Адріана Івахіва (Adrian Ivakhiv), який викладає культурну антропологію у Вісконсінському університеті (Assistant Professor in the Department of Religious Studies and Anthropology and the Program in Environmental Studies at the University of Wisconsin Oshkosh. Tel: 920.424.0848, fax: 920.424.1418).

Пан Адріан стверджує: “Ці публікації регулярно подають на першому плані статті, що можна назвати расистськими по своїй природі (або принаймні, расовими) і такими, що підтримують верховенство Білої раси. Це фашисти не типу бритоголових вуличних забіяк, а філософи-політики, що носять діловий костюм. Їхня пропаганда (наприклад, про призначення України бути “центром передового розвитку Білої Раси”, з веб-сайту їхньої філії – політичної партії “Нова сила”) визначає їх цим словом на ф, навіть якщо вони самі його уникають. Народний Оглядач – інформаційний веб-сайт і багато з того, що вони друкують, є нешкідливим і навіть корисним. Але читачам слід усвідомлювати, що їхній основний порядок денний виходить з екстремальної етнонаціоналістичної правої позиції”.

В оригіналі: "These publications regularly feature articles that could be described as racist (or at least racialist) and white-supremacist in nature. These aren't the street-fighting skinhead type of fascists, but the business suit-wearing philosopher-politicians. Their propaganda (e.g., about Ukraine's mission to be a 'centre for the front-line development of the White Race,' from the website of their affiliated political party, Nova Syla) qualifies them for that f-word, even if they avoid using it themselves. Narodnyi Ohliadach is an informational web site, and much of what they print is inoffensive and even useful. But readers should be aware that their underlying agenda comes from the extreme ethnonationalist right."



Ну от, дочекалися! Українець з США, культурна і освічена людина, просто так взяв і назвав колектив журналу Перехід-IV та редакцію Народного Оглядача фашистами.

Навішуванням ярликів у цьому світі вже нікого не здивуєш. Не так давно привселюдно назвали фашистом Віктора Ющенка. Щоправда, це зробило “Яблуко” простого єврея Бродського і РДУ простого русского Свістунова, які просто могли не зрозуміти його української душі через етнокультурні відмінності. Але що збило з пантелику доктора філософії, українця Адріана Івахіва?

Можливо, після прочитання Маршу титанів Артура Кемпа чи статті “Інтелект, раси, спадковість” Олександра Нейфаха спрацював чисто американський рефлекс: якщо хтось вживає термін “Біла раса”, значить расист або фашист. Американські ЗМІ іноді не бачать різниці між расистами, які зневажають представників інших рас, і расологами, які досліджують антропологічні, психологічні та інші відмінності між расами. Але чи зможе нова українська еліта налагодити цивілізовану взаємодію з іншими народами, якщо не матиме уявлення про особливості їхньої етнічної і расової психології?

Чи зможе професор Івахів навести цитату з “Переходу-IV”, в якій ображаються представники інших рас або здійснюються заклики до расової ненависті? Навряд чи. Тому що провідна ідея “Переходу-IV” така: КОЖНА людина — це втілена духовна сутність, яка має божественне ядро і тому може стати боголюдиною за прикладом Ісуса Христа. Цю тезу покладено в основу всіх наших програмних публікацій, наприклад, Четверте пришестя Спасителя або Арійська метацивілізація.

Тоді в чому справа? Перше, що спало на думку —

Екзотична версія: пан Адріан є не лише антропологом, але й симпатиком фашистської ідеї, а своїм повідомленням вирішив зробити нам рекламу у політкоректній формі. А щоб викликати більшу зацікавленість він, як вправний письменник, змалював несподіваний для України образ фашистів-філософів “у ділових костюмах”, які викладають на своїх сайтах “багато чого нешкідливого, і навіть корисного”, наприклад, Авторитарна модель, Політична антропологія , Німецький експеримент або Нацизм і більшовизм. Якщо це так, то своєї рекламної мети він досягнув. Дякуємо за підтримку, хоча її метод сумнівний.

Лінгвістична версія: А може, під час написання свого повідомлення, пан Адріан так поспішав переглянути свіжий випуск “Народного Оглядача”, що припустився прикрої описки, тож його текст треба читати так:
“Це не фашисти типу бритоголових вуличних забіяк, а філософи-політики, що носять діловий костюм. Їхня пропаганда (наприклад, про призначення України бути “центром для передового розвитку Білої Раси”, з веб-сайту їхнього філіалу – політичної партії “Нова сила”) визначає їх цим словом на ф, навіть якщо вони самі його уникають”.

Ця версія найсерйозніша, адже пан професор також є філософом-політиком (активно цікавиться ситуацією в Україні і навіть підписує колективні листи з патріотичною громадянською позицією) і, скоріше всього, також “носить діловий костюм”. Тому філософський дух “Переходу-IV” і його інтернет додатку “Народний Оглядач” разом з костюмами редколегії міг викликати у пана Адріана певний душевний резонанс і відчуття професійної та естетичної солідарності. Особливо після прочитання статей Структура наукових революцій, Еліта, Солідаризм, Інтелектуальні корені українського солідаризму або Криза сучасного світу.

Але на що тоді загадково натякає шановний доктор філософії, пишучи про слово на літеру “ф”? Ну звичайно ж – НА ФІЛОСОФІЮ! Це очевидно. Все сходиться, адже автори “Переходу-IV”, вслід за Рене Геноном, справді уникають називати себе філософами, оскільки філософія — це лише любов до мудрості, а їх цікавить безпосередньо мудрість. Так що не все так просто, панове! За лаконічним чи навіть простакуватим повідомленням у групі новин може приховуватися пристрасна душа справжнього філософа.

Для інтелектуального відпочинку варто зауважити, що Адріан Івахів не є першим, хто порапив у ментальну халепу, намагаючись втулити “Перехід-IV” в усталену схему західної політології. Минулого року ще кумедніше, як тепер кажуть, “лоханувся” популярний ведучий радіо “Свобода” Василь Зілгалов (Прага), та ще й під час прямого ефіру: “Перехід-IV” на радіо “Свобода”: дивно, але нікого не побили.... Після передачі київські колеги пана Василя ніяково пояснили, що ви, мовляв, не дуже ображайтесь, просто вони там, за кордоном, трохи неадекватні, не завжди розуміють складність життя в Україні.

Нарешті — термінологічна версія. Річ у тім, що науково-світоглядна система, яка розробляється прихильниками переходу України до нової екоцивілізаційної ніші, не вписується в жодні усталені політологічні терміни. Але ж треба їх кудись втиснути. Фашизм! (Комунізм! Лібералізм!) Та погляньте глибше, пане професоре, ви ж викладаєте культурну антропологію і пишете книги про сакральні речі — у нас з фашизмом інша метафізика. Тобто нас відрізняє те найголовніше, що лежить в основі всіх повноцінних ідеологій.

А щодо терміну для науково-світоглядної системи Великого Переходу, то поступово ця проблема буде вирішена. Сьогодні ми її найчастіше називаємо українським солідаризмом, хоча сподіваємось, що з часом знайдемо влучнішу назву. Тоді подібних непорозумінь між українцями не виникатиме.

На завершення бажаю всім доброго здоров’я і гарного настрою, а пана Адріана Івахіва запрошую не лише уважно знайомитися з нашими сайтами (він це і так робить), але й написати щось до “Народного Оглядача”. Наприклад, про інші групи в Україні, в яких “порядок денний виходить з екстремальної етнонаціоналістичної правої позиції”.

Хай Буде!


P.S. Партія “Нова сила” не є філією “Переходу-IV”. Просто її члени люблять читати наш журнал, а ми шануємо наших прихильників.
В тему: 
Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи