Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Суспільство споживання вбиває Землю

Категорія:

Людство споживає на 20% більше ресурсів, ніж може поновити наша планета. Як повідомляється на сайті газети Financial Times, такий висновок міститься в доповіді Всесвітнього фонду дикої природи (WWF), оприлюдненому у четвер.

Генеральний директор фонду Клод Мартін стверджує, що ми витрачаємо природні ресурси бистріше, аніж вони поновлюються. На його думку, єдиний вихід з цієї ситуації – це поновити рівновагу між споживанням ресурсів і швидкістю їх поновлення, для чого потрібна воля урядів.

Згідно наведених в доповіді фонду даних, в період між 1970 та 2000 роками кількість наземних і морських видів понизилася на 30%, а прісноводні популяції скоротилися на 50%. Експерти фонду вважають, що це прямий наслідок зростаючого попиту на продукти харчування, промислові матеріали, енергію та воду з боку людини.

Розрахунки фахівців показують, що антропогенне навантаження на природу збільшилося у порівнянні з 1961 роком в два з половиною рази. Кожному жителю планети необхідні 2.2 гектари для задоволення його попиту на ресурси та переробки відходів життєдіяльності, в той час як в наявності є лише 1.8 гектари.

При цьому жителю Північної Америки потребується 9.5 гектари продуктивних земельних та водних угідь, що вдвічі перевищує потреби європейця, і в сім разів – мешканця Африки або Азії.

За той же період енергетичний компонент навантаження збільшився на 700%. Зростаюче споживання вугілля, нафти та природного газу призвело до збільшення площі, необхідної для вживання звільненого в результаті спалювання вуглекислого газу. Фахівці фонду зазначають, що надмірна експлуатація цих видів палива ставить людство перед загрозою глобальних кліматичних змін. Lenta.ru

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи