Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

УКРАЇНСЬКА ЕТНОМЕРЕЖА-2

Думки щодо створення Міжнародної Асоціації УКРАЇНСЬКИЙ КОМП’ЮТЕР
Ключовою умовою націотворення завжди було і є формування інтегрального інтелекту нації — її колективного мозку. В сучасну інформаційну епоху фізичною основою цього мозку є комп’ютерні мережі. За умови адаптації комп’ютерної мережі до особливостей національного характеру, традицій і спільного бачення проекту майбутнього, комп’ютерна мережа перетворюється на потужний чинник формування глобальної нації.

У сучасному глобалізованому світі конкурентоздатними є саме глобальні нації, тобто такі, які мають потужну національну державу і потужну планетарну діаспору. Їхня конкурентоздатність базується на тому, що в нинішньому світі успішне вирішення локальних проблем потребує глобальних зусиль.

Отже, необхідною умовою успішного формування конкурентоздатної української глобальної нації є наявність глобальної комп’ютерної української мережі. Вперше цю ідею висловив президент корпорації “Колос” (США) Микола Пономаренко у програмній статті “Українська етномережа” (журнал “Перехід-IV, № 2-2000). З цього часу на сайті “Народний Оглядач” функціонує рубрика “ЕТНОМЕРЕЖА”, в якій публікуються матеріали про життя світового українства, спеціально підготовані авторами з усіх країн і континентів.

Ключовим чинником формування і розвитку української етномережі є наявність українського програмного забезпечення, тобто такого, що: 1) розроблене українцями; 2) функціонує українською мовою; 3) створює українцеві комфортні умови для роботи, творчості, самореалізації і розвитку його унікальної особистості, яка є невід’ємною частинкою могутньої української етнокультурної спільноти.

На жаль, українці всього світу сьогодні змушені користуватися програмним забезпеченням, розробленим конкурентними щодо України державами, до того ж із неукраїнським інтерфейсом. Проте якщо українці мають здорову амбіцію стати ефективною і передовою глобальною нацією, то вони повинні спромогтися протягом двох-трьох років створити глобальну мережу користувачів з власним україномовним програмним забезпеченням.

Сьогодні є всі передумови для відносно швидкого переходу українців на українське програмне забезпечення. Фундаментом цього переходу може стати операційна система Лінукс, яка динамічно розвивається вже більше десяти років. Вона побудована на так званій відкритій ліцензії, яка дозволяє не тільки вільно поширювати цю операційну систему, а й адаптувати її під власні потреби та завдання. Головними перевагами ОС Лінукс є захищеність, надійність, економічність, легкість українізації та модифікації (див. Проект СЕНСАР: мова, одяг, Лінукс). Політику переходу на Лінукс здійснюють Японія, Китай, Індія, Південна Корея, Сингапур, Бразилія, окремі державні структури Європи та США, великі корпорації (IBM, AT&T), муніципалітети великих міст тощо (див.: Український комп’ютер: сучасний стан і перспективи).

З причини описаних вище переваг операційної системи Лінукс та перспектив швидкого формування на її базі цілісної системи українського програмного забезпечення футурологічний журнал нової еліти “Перехід-IV” виступає з ініціативою створення міжнародної громадської організації — Міжнародної Асоціації УКРАЇНСЬКИЙ КОМП’ЮТЕР. Запрошуємо до співпраці прихильників цієї ідеї як в Україні, так і за її межами: індивідуальних та корпоративних розробників ПЗ на базі Лінуксу, приватних і корпоративних користувачів, пошановувачів української мови і культури, державних службовців і політиків, а також всіх прихильників та учасників проекту СЕНСАР.

Необхідність створення Асоціації різко актуалізувалася після “помаранчевої революції” у листопаді 2004 року. В українську політику раптово увірвався чинник, який досі ігнорувався владною верхівкою з її кишеньковими партіями. Цим могутнім чинником став український народ з притаманною йому ініціативністю і високою самоорганізацією. До цього часу український народ виступав в ролі об’єкта маніпуляцій зі сторони всіх без винятку учасників політичного процесу. Сьогодні ж він заявив про себе як про активного суб’єкта історії, — і це головний результат “помаранчевої революції”.

Привертає увагу соціальний склад планетарної української спільноти, яка дружно виступила за українську свободу і самобутність — це ті, кого називають середнім класом. Найяскравішим прикладом є кількісно домінуюча соціальна група на революційному Майдані Незалежності — це українці, які власним коштом приїхали до Києва, бажають жити власним розумом і бути господарями своєї долі. Це самодостатні люди. Мало не половина з них оснащена мобільним зв’язком і користується комп’ютерами. Вони мають пристойну освіту і добре володіють українською мовою. Вони виховані і толерантні один до одного. Все це разом і створило на Майдані ауру доброзичливості, високої культури і цілеспрямованості.

Фактично, ми стоїмо на порозі формування нової української нації у формі МАСОВОГО РУХУ СЕРЕДНЬОГО КЛАСУ. Розгортання цього руху потребує ефективного інструментарію для комунікацій. Створення цього інструментарію — головне завдання Міжнародної Асоціації УКРАЇНСЬКИЙ КОМП’ЮТЕР.

Події на Майдані Незалежності яскраво продемонстрували, наскільки серйозним чинником є масовість: “Разом нас багато і нас не подолати!”. Вони переконують нас, що для успішної діяльності Асоціації у формуванні українського колективного інтелекту вона має стати масовою всесвітньою організацією.

Сьогодні задекларували свій намір об’єднатися в Асоціацію:

— талановиті розробники програмного забезпечення, успішна самореалізація яких потребує суспільної, корпоративної і державної підтримки;

— користувачі програмного забезпечення, які бажають надійної, доступної, законної і комфортної роботи з комп’ютером без нав’язливого англо- чи російськовного нагадування про їхній колоніальний статус і другосортність;

— прихильники української ідеї, української мови і української культури.

Тому для створення повноцінних місцевих осередків Асоціації рекомендується, щоб до них увійшли:

— програмісти (для розробки програмного забезпечення або надання комп’ютерних послуг),

— користувачі комп’ютера (для практичного використання розробок Асоціації та їх тестування),

— журналісти, письменники, громадські діячі (для інформаційно-просвітницької діяльності).

Об’єднання в Асоціацію дозволить її учасникам:

— отримати якісний майданчик для комфортного спілкування з духовно близькими людьми;

— брати участь у розробці і колективній реалізації стратегії глобальної української нації нового циклу;

— бути першочерговими користувачами програмних та інформаційних продуктів Асоціації;

— отримати сприяння Асоціації у придбанні комп’ютерних комплексів з безкоштовним українським програмним забезпеченням;

— брати участь у проектах Асоціації.

Першими проектами Асоціації мають стати 4 проекти:

1) Розробка програмного комплексу для малопотужних комп’ютерів (з оперативною пам’яттю до 32 Мб);

2) Розробка програмного комплексу для сучасних комп’ютерів;

3) Розробка державної концепції розвитку українського комп’ютера;

4) Створення і підтримка спеціалізованого сайту, який був би об’єднуючим чинником для попередніх трьох проектів і координував роботу Асоціації в цілому.

Статус міжнародної громадської організації та її масовий характер суттєво полегшить фінансування цих та інших проектів з боку українських корпорацій, фондів та держави.

Міжнародна Асоціація УКРАЇНСЬКИЙ КОМП’ЮТЕР має стати комунікативним каркасом глобальної української етномережі. Створення місцевих осередків Асоціації допоможе знайти друзів та однодумців як в рідному місті, так і в інших куточках планети, сприятиме формуванню місцевих громад та їх глобальній співпраці.
В тему: 
Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи