Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

В Болгарії з’явилася ультра-націоналістична партія “Атака”. Претендує на присутність у Народних Зборах

Категорія:

“Ми живемо в країні, де цигани безкарно тероризують болгар – з цим треба покінчити!” – каже лідер “Атаки”.
Софія, 23 червня 2005.- "Болгари, нам треба повернути собі Болгарію!" – закликає вождь. Зустріч з виборцями – в одному з кварталів столиці по сусідству з циганським гетто. "Бравої, браво!" – вигукують присутні.

"Да си върнем България!" – "Повернемо собі Болгарію!". Це – основний лозунг ультранаціоналістичної формації "Атака". Вона з'явилася кілька місяців тому. Її лідер – журналіст Волен Сідеров. Він ходить в шкіряній куртці, має зосереджений погляд. На кабельному ТБ "Скат" веде передачу "Атака". Звідси – й назва партії.

Тутешні соціологи стверджують, що "Атака" може пройти до парламенту. Більше того, вона навіть здатна стати третьою (після соціалістів та руху "Сімеон ІІ") силою у Народних Зборах.

Вождь стальним голосом розповідає про основні цілі формації. А це – боротьба з циганською злочинністю, протидія наркотрафіку, вихід Болгарії з НАТО, МВФ та Світового банку, вивід болгарського контингенту з Іраку, перегляд договору з ЄС, відміна угоди про закриття двох енергоблоків АЕС "Козлодуй", перегляд приватизації, передача виробництва, торгівлі й банків болгарам, проведення операції "Чисті руки", конфіскація незаконно набутого майна, проведення суду над зрадниками національних інтересів. Зал у захваті - "Браво!", і шле лідерові повітряні поцілунки.

А лідер продовжує: "Націоналіст – це людина, яка дуже любить свою батьківщину. Ми хочемо відплати, ревізії, повернення нерухомості, які прибрав до своїх рук цар-прем'єр. Ми живемо в країні, де цигани безкарно тероризують болгар – з цим треба покінчити!" Знову чути "Браво!"

"Необхідно заборонити етнічні та сепаратистські партії", - продовжує вождь. Це – натяк на 15-річну присутність на політичній сцені Болгарії турецького Руху за права та свободи – гаранта етнічного миру, й на молоду циганську формацію "Євророма". Для нього Гунтер Ферхойген – комісар з питань розширення ЄС, є "особою зі специфічною фізіономією педофіла". Сміх у залі - "Браво!" Лідер проти якогось Світового єврейського комітету, який начебто керує болгарським міністерством закордонних справ (очевидно, натяк на дипломата №1 Болгарії Соломона Пасі).

Який електорат "Атаки"? На думку політолога Андрея Райчева, це люди, яких 15-річний перехідний період буквально роздавив. "Їх уже ніщо не цікавить – навіть майбутнє членство в ЄС, вони особисто перед собою не бачать ніякої перспективи. Це люди, які існують на межі виживання". Аналітики стверджують, що йдеться про прошарок людей, які перебувають у поганому матеріальному й суспільному положенні, мають низьку освіту, сильну соціальну лютість і не сприймають існуючі партії. Електорат "Атаки" – це ті, які проти всіх і проти усього. Це люди, які в боротьбі за хліб насущний здатні нехтувати європейськими цінностями, демократією, вони прагнуть "твердої руки". Фахівці зазначають, що на дні болгарського суспільства назріває революція й не враховувати ці симптоми – значить бути недалекоглядним.

Хто членує в "Атаці"? Там є особи, які колись називалися демократами й були засновниками Союзу демократичних сил. Там є представники Болгарської національно-патріотичної партії, Союзу патріотичних сил і вояків запасу "Захист", партії "Народний рух порятунку Вітчизни", партія "Зора". Там є й колишні працівники спецслужб доби тоталітаризму.

Дехто тут каже, що "Атака" чимось нагадує ультраправу формацію француза Ле Пена. На думку лідера турецького Руху за права та свободи Ахмеда Догана, поява націоналістичної партії – явище нормальне. "Такі партії завше виступають "проти", не мають ідентичності й програми, шукають ворога, - каже він. – Це – нормальна пухлина, яку в будь-яку мить можна прооперувати".

Однак, якщо "Атака" потрапить в парламент, то оперувати пухлину буде не так просто. Деякі аналітики передбачають, що поява в Народних Зборах ультра-націоналістичної партії може створити труднощі Болгарії на шляху до повноправного членства в ЄС.

“Болгаро-Українські вісті”
В тему: 
Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи