Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Французька ліберальна інтелектуальна еліта звинувачується у антисемітських настроях

Категорія:

Протягом тривалого часу антисемітизм у Франції асоціювався з крайньо-правими групами. Але недавній судовий процес породив полеміку там, де його найменш очікували – у середовищі ліберальної інтелектуальної еліти.
Судова справа стосується статті, опублікованої у престижному щоденнику Le Monde у червні 2002 року. Дві групи – Юристи Без Кордонів (Lawyers Without Borders) та Франко-ізраїльська Асоціація Генерала Кьоніга (France Israel General Koenig Association) вирішили, що ця стаття є образливою відносно євреїв, і подали позов до суду проти автора публікації та видавця.

Вони програли перший розгляд справи, але минулого місяця виграли у версальському апеляційному суді, який зобов’язав відповідачів виплатити по 1 євро символічної компенсації, а також зобов’язав Le Monde опублікувати повідомлення про судове рішення.

Катрін Коен-Рішелье (Catherine Cohen-Richelet) – адвокат Le Monde – вважає, що суд розглядав висловлювання, вирване з контексту. Вона заявила, що буде звертатись до Верховного Суду Франції.

Версальський суд осудив статтю “Ізраїль-Палестина: Лихо” ("Israel-Palestine: The Cancer") за два висловлювання, які серед іншого характеризували євреїв, як “пануючих та самовпевнених” ("a people dominating and sure of itself") та “пихатих людей, що отримують задоволення від приниження інших” ("a contemptuous people getting satisfaction by humiliating").

Суд звинуватив автора за зрівняння “євреїв” та “уряду Ізраїлю” і вирішив, що два висловлювання вибиваються з тексту через їх “обурливі звинувачення”.

“Суд не розглядав ці вирази в контексті статті. Вони аналізували їх вирваними з тексту.” – заявила Коен-Рішелье.

Але Вільям Голднейдл (William Goldnadel), повірений Юристів Без Кордонів, стверджує, що постанова суду є перемогою проти несправедливості, що свідчить про нову готовність державних інституцій дивитись далі звичайних звинувачень у расизмі.

“Головний напрямок антисемітизму це вже не правий екстремізм, тепер це ісламістські рухи та ліві,” – каже Голднейдл.

“В той час, як правий екстремізм зустрічає осуд..., ліві, зі свого боку переповнені власним почуттям великодушності та гуманізму, вважають, що можуть говорити що завгодно та писати що завгодно.”

“Багато судових справ, але мало вироків,” – каже Коен-Рішелье. – “Але ми маємо право критикувати політику держави.” Відповідачі стверджують, що саме це й робила їхня стаття.


France's liberal intellectual elite accused of anti-Semitic bias

Переклав Володимир Щербина


----------------------------------------------------

В тему:

Конференція "Діалог цивілізацій: сіонізм – найбільша загроза сучасній цивілізації"

Антисемітизм в умовах глобалізації як право нації на самовизначення
В тему: 
Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Метафора колективного розуму

Шукачі перлів: надлюдський розум «Народного Оглядача», його практичні прояви та перспективи

У цій статті ознайомимось з трьома реальними історіями дії надлюдського розуму, розглянемо наш досвід його застосування і сформулюємо три найближчі завдання нашого проекту.

Останні записи