Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Українські свята у литовських атомних енергетиків

15 березня в литовському місті Вісагінас відбувся І фестиваль української культури, присвячений 189 роковинам від дня народження Кобзаря. В ньому взяли участь 5 місцевих художніх колективів і 2 - з сусідньої Латвії


Литовський Вісагінас – аналог українського Чорнобиля. Там також розташована потужна атомна електростанція. І також стоїть проблема її закриття зо всіма негативними соціальними наслідками.

Мешканці міста є переважно вихідцями з республік колишнього СРСР, із великим загоном українських фахівців включно. Тож не дивно, що Товариство українців, очолюване Іриною Кузнецовою, спромоглося організувати виставку українських народних промислів і великий концерт, у якому взяв участь, зокрема, і дитячий колектив.

Атмосфера у глядачевому залі була напрочуд теплою. Виступи латвійських гостей – гуртів «Дніпро» з Риги та «Веселка» з Вангажі супроводжувалися такими бурхливими оплесками, що ведучим доводилося вгамовувати глядачів.

Товариство українців успішно працює в рамках Центру культур національних меншин Вісагінасу. Місцева влада надає товариствам, об’єднаним у ньому, певну допомогу. Але головне – ініціативність і творчий рівень самодіяльних колективів. Великою проблемою є знаходження художніх керівників. Адже вільного пересування людей між Україною та Литвою, що однією ногою стоїть в ЄС, нема. Нема і достатнього обміну літературою, нотами, аудіо-відеоматеріалами.

Вирішенню цих проблем сприятиме прийняття Закону про статус зарубіжного українця, що стоїть на порядку денному Верховної Ради.


В тему: 
Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи