Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Давні шотландські документи відзначають річницю Воласа

Арброаська Декларація (The Declaration of Arbroath) стала центральним експонатом нової виставки, відкритої 15 серпня в пам’ять 700-ї річниці загибелі шотландського героя Вільяма Воласа (William Wallace).

Це один трьох історичних документів, вперше виставлених разом, як частина виставки “Разом – до Свободи” в Голіруді (Holyrood)

Національний архів Шотландії каже, що виставляє ці чудові артефакти, щоб дозволити відвідувачам зануритись у Війну за Незалежність – центральний період шотландської історії.

Арброаська Декларація розглядається багатьма, як фундаментальний документ шотландської нації та такий, що вплинув на американську Декларацію Незалежності.

Лист латинською мовою був відправлений Папі Джону XXII у 1320 році на підтримку короля Роберта Брюса (Robert the Bruce) та незалежності Шотландії.

Експозиція в головному холі будівлі Шотландського Парламенту має й інші особливості. Аірський Манускрипт (The Ayr Manuscript) – другий за віком зберігшийся текст законів, прийнятих Шотландським Парламентом у 1318 році під час правління короля Роберта Брюса.
 

Мел Гібсон у ролі Вільяма ВоласаПрихильники Воласа отримали можливість побачити Лубекський Лист (The Lubeck Letter) – єдиний зберігшийся документ, випущений Воласом.

Він був відправлений у 1297 році, повідомляючи європейським торгівельним партнерам, що шотландські порти відкриті для торгівлі, бо Шотландія звільнилась від англійського контролю.

Волас, чиє життя було втілене на екрані Мелом Гібсоном (Mel Gibson) у 1995 році в славетному фільмі “Хоробре Серце”, загинув у серпні 700 років тому.


Ancient Scots documents mark Wallace anniversary
“The Scotsman”, 16 серпня 2005.

Переклав Володимир Щербина

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи