Зображення користувача Володимир Щербина.
Володимир Щербина
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Крайньо-праві партії Європи об’єднують сили

Націоналістичні партії із 7 європейських країн зібрались у минулі вихідні у Відні, щоб об’єднати сили.

“Патріотичні та націоналістичні партії та рухи” підписали так звану “Віденську декларацію”, що закликає зупинити імміграцію в Європейський Союз та захистити Європу від “тероризму, агресивного ісламізму, глобального імперіалізму та економічної агресії країн з низькою заробітною платою”. Також партії відкинули Європейську Конституції та висунули вимогу, що “географічно, культурно, релігійно та етнічно неєвропейські території в Азії та Африці” повинні бути вилучені з приєднання до Європейського Союзу.

На запрошення австрійської Партії Свободи прибули Національний Фронт Жана-Марі Ле Пена з Франції, Azione Sociale Алесандри Муссоліні з Італії, іспанська Alternativa Espanola, анти-угорська Велико Румунська Партія, відверто антисемітська болгарська партія Атака та найбільша бельгійська партія Vlaams Belang. Італійська Lega Nord, данська Народна Партія та польська правляча партія Закону та Справедливісті не були присутні, але було оголошено, що вони надіслали свої привітання.

Партії домовились створити європейську контактну групу з постійним офісом у Відні. Також вони планують збиратись щорічно на конференції. Але головна мета – створити спільну групу в Європейському парламенті. Починаючи з 2009 року Євросоюз, до якого у 2007 приєднаються Болгарія та Румунія, дозволятиме брати участь у євро-виборах лише пан-європейським партіям. Це примушує крайньо-праві партії, що часто мають дуже різні погляди, співпрацювати на спільній основі.

До сьогодні ворожнеча між Жаном-Марі Ле Пеном та лідером Партії Свободи Йоргом Гайдером робила неможливою міжнародну кооперацію. Обидва – Ле Пен і Гайдер – вважали себе провідною фігурою європейських правих націоналістів. Але минулого квітня Партія Свободи розкололась, і Гайдер заснував нову партію BZO. В той час, як Ле Пен старіє, в якості можливого нового лідера європейських правих націоналістів розглядається Філіп Девінтер (Filip Dewinter) харизматичний богатир із Vlaams Belang (VB).

Девінтер, який вже давно є близьким другом Ле Пена, в понеділок заявив австрійській пресі, що Гайдер завжди був для нього прикладом для наслідування, але тепер він в ньому розчарувався: “Він більше не той Гайдер, якого я знав”.

В той же час всередині самої VB є незадоволеність планами міжнародної співпраці. VB є партією, що бореться за незалежність Фландрії, голландо-мовної півночі Бельгії. Це найбільша партія в Бельгії, що примусило всі інші партії об’єднуватись проти неї. Опитування прогнозують її подальше зростання. Це може зробити неможливим для інших партії сформувати коаліцію в 2009 році – це те, що з великою імовірністю може привести Бельгію до розпаду.

Але VB складається з різних угруповань, яких об’єднує спільне прагнення до незалежності Фландрії та їхня опозиція мультікультуризмові, але не економічні погляди, або етичні цінності. В партії є крило з консервативною англо-саксонською орієнтацією, яке скоріше буде співпрацювати з британськими євроскептиками, ніж з континентальними крайньо-правими. Партійна Рада, вищий керівний орган партії, два роки тому вирішив, що VB не буде вступати в союзи з жодною іноземною політичною партією.


Довідка: Paul Belien є редактором фламандського квартальника Secessie і головним редактором The Brussels Journal. Також він веде колонки у фламандському тижневику Pallieterke і фламандському місячнику Doorbraak та є постійним співробітником фламандського консервативного щомісячнику Nucleus, одним із співзасновників якого (1990 р.) він є.


Far Right Parties in Europe Join Forces
“The Brussels Journal”, 17 листопада 2005.

Переклав Володимир Щербина



 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи