Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Перші наслідки газового конфлікту

Світ:

“Укрнафта” та “Газпром” підписали угоду про постачання газу в Україну.
Замість запропонованої росіянами ціни у 230-250 доларів за 1000 кубометрів газу домовились про ціну 95 доларів за тисячу кубів. Нагадаємо, що початкова ціна, яку пропонувала Україна на переговорах, складала 80 доларів.

Ціна за транзит російського газу через територію України, що раніше складала $1,093 за прокачку тисячі кубів на 100 кілометрів, тепер складає $1,65.

Затіяна Кремлем провокація з метою дестабілізувати економічний стан України та підтримати на майбутніх виборах проросійські сили, з тріском провалилась. “Кавалерійський наскок” на Україну не приніс бажаного результату, а затягування конфлікту відверто грало на користь України. Тож росіяни не стали навіть очікувати сьогоднішнього засідання єврокомісії.

Які наслідки конфлікту.

1. Замість підтримки проросійських сил на українських виборах, кремлівська витівка призвела до падіння їхнього рейтингу. Адже навіть серед тих, хто готовий був підтримувати ці сили, поширилось обурення діями Кремля, що одразу вплинуло й на довіру до тих, хто закликає до союзу з такими ненадійними “друзями”.

2. Репутація “Газпрому” як надійного постачальника, що складалась роками, за якійсь три дні була зіпсована. За прогнозами експертів залежність європейських споживачів від імпортного газу до 2030 року повинна зрости з 50 до 80 відсотків. І на цей ласий шматок тепер не зможе повноцінно претендувати “Газпром”, адже превага надаватиметься постачальникам з Алжиру, Єгипту, Катару та власне європейським з Норвегії та Голландії. Враховуючи, що значна частина російських прибутків складається з експорту нафти та газу, неважко передбачити вельми неприємні економічні наслідки для країни.

3. Хвиля бойкоту російських товарів (насамперед харчових) пішла по всій України і навряд чи зупиниться у найближчий час. Інформація про бойкот відома тепер майже всім громадянам України, адже про це повідомляють не лише в Інтернеті, але й розсилають SMS-ки, самотужки друкують та розвішують плакати; про бойкот повідомили провідні українські теле та радіоканали. Про український бойкот повідомило агентство Франс-Прес.

4. В Україні нарешті почали згадувати про енергозберігаючі технології, багато з яких були розроблені у нас в країні і лежали на полицях присипані пилом. Тепер цим технологіям буде дано “зелене світло”. Можна очікувати зростання зацікавленості у нових технологіях як з боку держави, так і великого бізнесу.

5. Також можна очікувати зростання ваги ядерної енергетики, причому Україна повинна нарешті замислитись про повний цикл виробництва власного ядерного палива, адже у нас здобуваються всі необхідні сировинні компоненти. Це дозволить ще більш унезалежнити країну від ненадійних “друзів”.

6. Отримують подальший розвиток “альтернативні джерела енергії”, як то енергія вітру, сонячні батареї, біогаз тощо. І хоча вони не можуть повною мірою замінити “велику енергетику”, але в змозі помітно зменшити її потреби.



А поки що посміхніться ще раз. Адже як стверджують психологи, тільки сильні особистості можуть відповідати жартами на погрози. Саме такими є молоді українці. А за ними – майбутнє.




----------------------------------------------------

В тему:

2006: Рік Сонячного Переходу

В Інтернеті з`явилася гра “Вбий газового терориста”

“Енергозбереження - от наша зброя в боротьбі з підступними азіатами!”

Україна без матрьошок! – перший національний бойкот російських товарів

В тему: 
Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Метафора колективного розуму

Шукачі перлів: надлюдський розум «Народного Оглядача», його практичні прояви та перспективи

У цій статті ознайомимось з трьома реальними історіями дії надлюдського розуму, розглянемо наш досвід його застосування і сформулюємо три найближчі завдання нашого проекту.

Останні записи