Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Українське життя в Сремській Митровиці

Сремська Митровица центр Сремської області, АК Воєводинa в Сербії, є старовинне місто, яке походить ще з часів Римської імперії. Стара його назва Сірміюм, тоді це була одна із столиць Римської імперії, а по нинішні дні залишилося багато археологічних пам`яток з цих часів. Сьогодні місто несе назву по Святому Димитрію.
Перші поселенці з України найшлися тут після революції 1848 року, але цю міграцію швидко асимільовано. Після другої світової війни українське населення з сіл в Боснії почало емігрувати до Воєводини, а одним із міст поселення обрано Сремську Митровицу та околицю. Одною із причин напевно було і те, що тут знаходилася Греко-католицька церква “Вознесіння Господнього”, яка збудована ще початком XX століття.

В останньому періоду цей осередок може похвалитися з низкою здобутків з боку української громади. Вже далекого 1979-го року в Ср.Митровиці засновано фольклорний ансамбль “Коломийка”, який минулого року святкував ювілей 25 років від заснування, і в цьому періоді плекав та успішно презентував український народний спів і танці на цих просторах. 2003-го року фольклорний ансамбль виріс у Товариство плекання української культури “Коломийка” і став офіційно зареєстрованою організацією.

Вiд декілька років тому аматори “Коломийки” проводять свої активності та репетиції у початковій школі ім. Йована Поповича, яка знаходиться у частині міста, де проживає найбільше число українців. Тоді це було краще рішення, але весь час Товариство не мало свого власного приміщення і тому намагалося всякими способами його отримати. Керівна рада “Коломийки“ часто зверталося до місцевих органів з проханням наділити товаристві простори, але відповідь все була однаковою – зачекайте, буде.

У вересні ц.р. місцеві органи влади повідомили, що знайдено приміщення для товариства, і що “Коломийці” ці простори виділено, на безкоштовне користування на період від три роки, і голова Товариства Івана Мороз підписав контракт про наділення цього приміщення.

Як вже згадано, у Сремській Митровиці, існує Греко-Католицька Парафія “Вознесіння Господнього”, парохом якої зараз є о.Михайло Рижак. Літом цього року отець Михайло разом із своїми парафіянами взявся до нової роботи - будувати Духовну домівку в церковному подвір`ї. У жовтні місяці майстри розпочали з будуванням, а перше що зроблено, це фундамент майбутньої домівки. Фундамент посвячено 17-го жовтня, коли о.Михайло спільно з парафіянами відслужив молебень. Парафіяни постійно цікавляться як йде робота, декотрі допомагають коло будування, призбируються гроші та просить будь-яка допомога, щоб робота чимскорше закінчилась. Всі сподіваються, що до зими наступного року закінчиться будування Духовної домівки.

Остання важлива подія, яка відбулася у Сремській Митровиці, а стосується української громади - це перша україномовна радіо-передача по Радіо “Роял“ з Лачарку, передмісті Митровици.

Приватна радіо станція “Роял“, чиєм співвласником є пан Йован Обрадович, запропонував українцям, щоб мали свою радіо-передачу. Першу україномовну передачу під назвою “Українська веселка” трансльовано 24-го листопада о 18 год. 30 хв., тривала вона пів години і надалi буде транслюватися кожного четверга у цей самий час. У передачi є загально-суспiльна тематика; дитяча, етнографiчна, iсторична рубрики; звучать новини з громади, з дiаспори. I українська музика. Так Радіо “Роял” став шостою радіо-станцією в Сербії, яка транслює україномовні передачі. Вперше у Митровиці і Лачарку можна почути українську мову по радіо. Редактором та ведучим передачі є Петро Ляхович.

Ведуться розмови з керівництвом місцевого “Радіо М” з Сремської Митровиці про запровадження україномовних передач, але вони ще не доведені до кінця, хоча очікується позитивна відповідь.

На завершення додамо що Українська Національна Рада в Сербії і Чорногорії вирішила що 3-ий Фестиваль української культури “Калина” у 2006 році, видбудеться у Сремській Митровиці кінцем червня.

Мирослав Гочак, Інфо-служба Товариства “Просвіта”


----------------------------------------------------

В тему:

Конференція координаційних представників українських організацій

Україномовні передачі по Радіо Інджія
В тему: 
Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи