Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 13
  • Переглядів: 16

Чи повинні християни платити кошерний податок?

Категорія:

До редакції журналу «Врятуйте наші душі!» надходять листи і дзвінки із запитанням: що робити з продуктами, на упаковці яких стоїть знак кошерності?
Справді, буквально за останній рік кількість таких продуктів збільшилася в багато разів і нині у деяких супермаркетах вже важко знайти консерви або цукерки без цих значків. Відтак постає серйозна проблема для православних віруючих. Редакція вважає, що найповніше і переконливіше відповіс-ти на це запитання повинні священнослужителі. Але через те, що їх позиція поки що невідома, хочемо ознайомити читачів з публікаці-ями в православній пресі з приводу кошерної їжі.

Що таке кошерна їжа

Як пише відомий православний історик і публіцист Олег Платонов у книжці «Таємниця беззаконня», слово «кошер» означає придатність їжі до вживання відповідно до ритуальних норм юдаїзму. Для цього над їжею спеціальні рабини виконують ритуальні дії. Тільки після цих дій вони дозволяють їжу вживати євреям. Але за свою ритуальну «роботу» рабини вимагають грошей, які їм виплачують компанії, що виробляють ці продовольчі товари. Природно, гроші, видані рабинам, компанії включають у вартість продуктів, що оплачується всіма споживачами.

Ще в 1919 році кілька єврейських харчових підприємств у Нью-Йорку придумали запрошувати рабинів і після їхніх ритуальних дій на товарній упаковці ставили знак K. Пізніше кількість таких підп-риємств розширилася і з’явився ще один знак — U. На середину 1990-х років кошерний податок стягувався вже з 16 тисяч харчових продуктів. Загальний розмір що-річних виплат виробників харчових продуктів за кошерний ритуал тільки в США перевищував на той момент 100 млн доларів (jewish.msk.ru/kosher.htm).

Слово «кошерність» можна застосувати до чого завгодно. Єдина й основна умова — ці продукти і речі мають бути «придатними». Які ж критерії цього?

В усіх народів існують свої «придатні» для їхньої культури кулінарні особливості, свої закони приготування їжі, застілля й гостинності. Наприклад, і на Сході, і на Кавказі, і на Русі вважається за честь пригощати доброзичливого гостя-прибульця найкращим, що є в домі. У євреїв же, навпаки, це суворо заборонено релігійним законом: краще, «кошерне», має право вживати тільки єврей і його одноплемінники.

Усі ці релігійні приписи кошерності можна зрозуміти лише в поєднанні з основоположними талмудичними законами, що тільки «богообрані євреї» — люди, всі інші — не люди.

Як відрізнити кошерну їжу

Кошерні продукти позначаються на упаковці й етикетках відповідними знаками і символами.

Однак коло кошерних позначень постійно розширюється і з’являються нові знаки. Тому необхідно уважно вивчати етикетки на використовуваних вами продуктах харчування.

Зазначимо, що громадський рух «Жити без страху юдейського!» відстежує у загальнодоступних джерелах і складає перелік фірм, що випускають кошерну продукцію. Цей перелік, який постійно поповнюється і включає сьогодні назви вже десятків фірм і сотень найменувань продуктів, кожен може вивчити за електронною адресою: (www.russia_talk.com).

На жаль, у цьому списку чимало популярних українських фірм, таких як «Чумак», «Верес», «Рошен», «Ніжин», «С.О.В. Гавань», «Славолія» і багато інших.

Що робити православним?

Насамперед — не треба впадати в паніку. Адже ідоложертвенна ритуальна кулінарія не має магічної сили проти православної людини, яка кошерне з’їла випадково через незнання, попередньо прочитавши молитву на вживання їжі й осінивши їжу хресним знаменням. Апостол Павло нас попереджав: «Отже про вживання в їжу ідоложертвенного ми знаємо, що ідол у світі ніщо, і що немає іншого Бога, крім Єдиного» (1 Кор. 8.4).

Але через кілька віршів апостол продовжував: «...дехто і донині із совістю, що визнає ідолів, їдять ідоложертвенне як жертви ідольські, і совість їх, будучи немі-чна, опоганюється... Бережіться однак, щоб ця свобода ваша не послужила спокусою для неміч-них» (1 Кор. 8.7, 9).

Таким чином, для нецерковних людей (а їх сьогодні більшість) наслідки вживання кошерних продуктів можуть бути небезпечними. Тому справедливо було б відгородити від ризику образити їхні релігійні почуття всю неєврейську більшість населення нашої країни.

За матеріалами сайту: www.rusprav.org


До речі: ось список кошер-продуктів України, що подано на сайті Глобального Єврейського он-лайн Центру. На цьому ж сайті є список кошер-продуктів Росії.
В тему: 
Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи