Portrait de Народний Оглядач
Народний Оглядач
  • Visits: 0
  • Accès: 0

2 відсотки самих багатих володіють половиною світових активів

Світ:

Особистий добробут настільки нерівномірно розподілений по планеті, що найбагатші 2% людей володіють понад 50 відсотками світових активів, в той час як бідніша половина населення володіє лише 1 (одним) відсотком світового багатства.
Опублікований у вівторок [5 грудня] звіт показує, що країни з середнім доходом та високим темпом росту всі рівно повинні пройти довгий путь, перш ніж вони отримають надію наздогнати рівень процвітання самих багатих.

Дорослі земляни, що володіють активами на 2200 доларів потрапляють у верхню половину таблиці рейтингу світового багатства. Ті, хто володіє активами на понад 61 тисячу доларів, потрапляють у верхні 10%. Це дані світового Інституту Досліджень Економічного Розвитку Університету ООН (UNU-Wider).

Щоби потрапити у вищий 1% найзаможніших людей планети, треба мати понад 500 тисяч доларів, чого вже досягли 37 мільйонів людей.

В кількох руках зосереджена така велика кількість багатства, що якби все багатство світу рівномірно розподілити серед дорослих мешканців планети, то кожен би отримав активів на 20,5 тисяч доларів.

Майже 90 відсотків світового багатства зосереджено в Північній Америці, Європі та багатих країнах Азійсько-Тихоокеанського регіону, таких як Японія та Австралія.

В той час, як в Північній Америці проживає 6% дорослого населення Землі, вони володіють 34% багатства.

В різних країнах різна ступінь концентрації багатства. В США 10% самих заможних володіють 70 відсотками багатства країни. У Франції – 61 відсотком, у Британії – 56 відсотками, в Німеччині – 44 відсотками, а в Японії – 39 відсотками.

Як стверджує Ентоні Шоррокс (Anthony Shorrocks), директор UNU-Wider, кількість багатіїв у країні залежить від кількості населення, середнього рівня багатства та нерівності його розподілення.

“Китай не може помітно виглядати серед супер-багатих, тому що середній рівень багатства дуже скромний, і за міжнародними стандартами багатство розподілено доволі рівномірно,” – каже він.

Коли країна стає багатше, населення змінює спосіб збереження заощаджень, відмічається у звіті.

У країнах, що розвиваються, важливим є майно, особливо земля та сільські господарства; в країнах із середнім доходом домінує збереження готівки.

Тільки у дуже розвинених країнах з розвиненим фінансовим сектором, таких як США та Великобританія, є потужна схильність зберігати заощадження в акціях та інших більш складних фінансових активах.

Борги також невеликі в бідних країнах, оскільки не існують фінансові інститути, що не дозволяє людям брати позики.

Навпаки “в країнах з високим доходом багато людей мають від'ємну величину багатства, через що, як ні парадоксально, потрапляють в число найбідніших людей планети, в смислі сімейного багатства”, відмічають автори звіту.

Багатство важко обрахувати навіть в найбільш розвинених країнах, тому дослідження базувалось на ретельній компіляції агрегатів і даних досліджень для 38 країн світу, де такі дані існують, та статистичних моделях для решти світу.


Richest 2% hold half the world’s assets
Chris Giles, “Financial Times”, 05 грудня 2006.

Переклав Володимир Щербина


----------------------------------------------------

В тему:

Погіршилась оцінка ролі США у світі

Зростання американської економіки різко вповільнилося

Етнополітична карта світу ХХІ століття
В тему: 
Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...