Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Україніт - нова вибухова речовина

Категорія:

Нова екологічно чиста і порівняно безпечна вибухова речовина, що не містить тротилу і названа на честь нашої держави українітом, готова до промислового виробництва і застосування на гірничо-збагачувальних комбінатах Кривбасу. Про це повідомили сьогодні на прес-конференції дніпропетровські вчені, що винайшли україніт.
Сімдесят відсотків вибухових речовин, що використовуются в Україні, приходиться на Криворізький залізорудний басейн. Складні умови підривних робіт і важкі породи вимагають використання тут вибухових речовин особливої потужності. Донедавна Кривбас використовував тротиломісткі вибухові речовини, що досить небезпечні в застосуванні, а також заподіюють значної шкоди екології регіону. Тепер ситуація змінилася. У рамках регіональної програми створення вітчизняної вибухової речовини дніпропетровські вчені спільно з фахівцями гірської і вибухової справи винайшли і підготували до промислового застосування нову вибухівку. Потужність, безпека, водостійкість і екологічна чистота - учені вважають, що за цими параметрами аналогів новинці у світі немає.

Родерик Крисін, доктор технічних наук професор НГУ:
Наша вибухова речовина повною мірою має вищевказані властивості, і важливим для України моментом є те, що нова вибухова речовина виготовляється на місцевій сировинній базі і з використанням того устаткування, що мається в Україні. Тому ми і назвали його з Віталієм Павловичем українітом”.

Ця вибухова речовина здатна підривати породи будь-якої потужності. Виготовляється ж україніт безпосередньо на місці підривних робіт, з речовин, що окремо не вибухають. Тому нова вибухівка безпечна в застосуванні. Крім того, україніт завдає мінімальної шкоди навколишньому середовищу.

Родерик Крисін, доктор технічних наук професор НГУ:
Рецептура підібрана таким чином, що при вибуху ступінь завершення хімічної реакції складає дев’яносто сім відсотків. Це значить, що в хмарі вибуху містяться пари води, вуглекислий газ і вільний азот.

Із січня цього року гірничо-збагачувальні комбінати Кривбасу почали активно переходити на нову, безпечну за всіма параметрами вибухову речовину. Так що до кінця року екологічна ситуація в Кривому Розі, за прогнозами вчених, значно покращиться.


----------------------------------------------------

В тему:

У Кривбасі почали випробовувати нову вибухівку - рідку
В тему: 
Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи