Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

У Дніпропетровську пропагують український рукопаш «спас»

Цими вихідними на руїнах Кодацької фортеці під Дніпропетровськом регіональна школа національного бойового мистецтва «Спас-Штурм» відзначила свій черговий день народження. Уже 8 років школа пропагує давній український рукопаш «спас», а також українську історію, культуру та мову.

Козацькі бойові мистецтва в Україні почали відроджувати на початку 90-их років минулого століття. Наразі найпоширенішими вважають кілька видів: бойовий гопак, сваргу, триглав, хрест. Найпопулярніший, «спас», розвивається в 16 областях України. Найбільша зацікавленість до нього у традиційно козацьких регіонах: Запоріжжі, Кіровоградщині, Дніпропетровську.

Керівник дніпропетровської школи національного бойового мистецтва «Спас-Штурм» Геннадій Поляков за 8 років навчив «спасу» вже кілька сотень хлопців і навіть кількох дівчат. Розповідає, що «спас» — це мистецтво короткого двобою із досить жорсткими правилами, в давнину ним володіли запорозькі розвідники, що могли вступити в бій з десятком бусурманів. Однак побороти когось у «спасі» не головне. Головне гідність, наполеглива праця з удосконалення власного тіла, майстерності та духу, каже Геннадій Поляков.

Спочатку треба пошити свої власні шаровари

Українські борці тренуються у власноруч пошитих шароварах. Багато хто із наймолодших вихованців школи вважають нові шаровари найкращим подарунком на Новий рік чи Різдво. Навчитись «спасу» можна не менш як за 7 років. До школи приймають усіх охочих, починаючи від трьох років, однак виходити на двобій хлопцям дозволяють після одинадцяти років, коли пройдуть фізичний гарт.

Серед наймолодших «спасівців» 10-річний Миколка. Він каже, що за два роки навчився захищати себе і своїх друзів.

Старших хлопців у мистецтві національного рукопашу, кажуть, приваблює його «універсальність». Приміром, спас включає елементи вільної боротьби, боксу, кікбоксингу. Опанувавши його, можна виступати на змаганнях із досі популярних східних одноборств. «Спасівець» Роман Абакумов із Дніпропетровська вже став призером Всеукраїнської першості з кікбоксингу. Роман каже, що крім тренування та виступів, на заняттях ведуть розмови з історії України. Саме з тих розмов молодь дізнається про історію українського козацтва.

Визнання «спасу» як виду спорту

Всі,хто навчається цьому мистецтву, мріють, щоб український рукопаш визнали національним видом спорту. Керівник дніпропетровської школи «Спас-Штурм» Геннадій Поляков переконаний, що це лише питання часу.

«Хлопці, які виросли в "спасі", беруть участь у змаганнях з різних єдиноборств, здобувають значні перемоги. Серед вихованців нашої школи є переможці навіть чемпіонатів світу з кікджицу, джиу-джицу, повноконтактних видів спорту. Тому, я думаю, Держкомспорт зробить крок із визнання нас як виду спорту».

А поки дніпропетровські «спасівці» готуються до нових змагань і перемог. Взимку чекатимуть на гостей із різних куточків України та Росії на традиційний фестиваль національних бойових мистецтв «Дніпрові пороги».

--------------------------------------

В тему:

Честь і Слава
 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи