Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Бидлоеліта розповсюджує заразу

Категорія:

Київ. Під котлован нового будинку біля Центральної міської клінічної лікарні (Жовтневої) розрили могильник XVIII століття, де були поховані померлі від чуми і сибірської виразки. Вчені попереджають, що це небезпечно і може призвести до виникнення нового осередку інфекції.
У спробі привернути до проблеми увагу влади, акцію протесту напередодні влаштували лікарі клініки і жителі навколишніх будинків, пише 25 грудня "Комсомольська правда в Україні".

- МОЗ: про поховання немає документально підтвердженої інформації

- Київська мерія: будівництво біля Жовтневої - на совісті опозиції

- Березовський: Київ просто захлинеться в небаченій епідемії

- Куровський: ми пройшли всі етапи узгоджень

- Чума і сибірська виразка: довідка

Серед протестувальників - Олександра Богомолець, онука відомого академіка Олександра Богомольця.

"На цьому місці заховано чотири могильники періоду мору 1730-х, 1770-х і 1790-х років. Хворими, які лікувалися в Кловському монастирі, була завезена чума, сибірська виразка, а далі холера, тиф, туберкульоз... Вмирали сотнями. І для того, щоб не інфікувати всіх навколо і не везти їх через все місто, смертоносні трупи закопали тут", - розповіла вона журналістам.

За словами Олександри, коли її дід отримав це місце для забудови інституту, парка і будинку, він знав, що тут могильники, тому підняв рівень землі і насадив дерева і чагарники, "щоб ніхто не ходив".

"Але зараз все розрито. Ми намагались достукатись у високі кабінети, але нам почали погрожувати. Доктор меднаук Вадим Березовський з ударом мозку лежить в стаціонарі. Невже гроші дорожчі за життя цілого міста? Чуму ніколи не уміли лікувати. Якщо імунітет допоможе, то людина виживе. А яке зараз здоров'я у киян? Дуже маленький відсоток має шанси на виживання", - підкреслила Богомолець.

Поки що екскаватор встиг вирити яму глибиною метра півтора-два. За словами робочих, вони знімають тільки верхній шар, а "до кісток ще не дістались".

МОЗ: про поховання немає документально підтвердженої інформації

Головний державний санітарний лікар Сергій Бережнов заявляє, що поки що немає документально підтвердженої інформації про те, що біля Жовтневої лікарні є поховання людей, померлих від сибірської виразки і чуми.

"Але щоб зняти напруженість і запобігти можливому розповсюдженню інфекції, ми вирішили взяти проби ґрунту біля лікарні", - повідомив він в коментарі "Комсомолці".

Бережнов зазначив, що паралельно чиновники займуться пошуком підтверджуючих документів: "тільки після проведення досліджень можна буде точно сказати, чи є в цьому місці збудники небезпечних хвороб, чи ні, і вжити заходів". Київська мерія: будівництво біля Жовтневої - на совісті опозиції

Заступник київського мера Ірена Кільчицька, коментуючи ситуацію з будівництвом біля Жовтневій лікарні, акцентує увагу на тому, що всі дозволи на будівельні роботи в цьому місці були отримані ще в 2003 році.

"Це на совісті депутатів від опозиції. Депутати від Блока Черновецького вже виступили з протестом проти забудови над Жовтневою лікарнею. Будівництво можливе тільки внизу. А могила знаходяться вгорі, над клінікою", - пояснила вона.

"Але окрім Блоку Черновецького, нікого ця ситуація не хвилює. Підніматимемо питання на Київраді. Я сама нічого зробити не можу. Я ж не ляжу під екскаватор", - додала Кільчицька.

Березовський: Київ просто захлинеться в небаченій епідемії

Один з активних супротивників будівництва, доктор Вадим Березовський, зараз лежить в Печерській лікарні під крапельницею.

"Кілька днів на вході на будмайданчик красувався напис "За цими воротами чума і сибірська виразка". Ми навіть поставили дві легкові машини, скуті ланцюгами. Але робочі з будівництва щоночі автогеном розрізали ланцюги, щоб розтягнути загороду. З колегою намагалися їм перешкодити, але були побиті співробітниками охоронної фірми", - розповів він журналістам.

"Те, що хочуть зробити забудовники, загрожує життю наших дітей і онуків. І це на совість "Житлобуда" і особисто нардепа Івана Куровського. Київ просто захлинеться в небаченій епідемії", - стверджує Березовський.

За його словами, він і його колеги намагалися зупинити вивезення зараженої землі, але вже три завантажені машини проїхалися по Києву. І де тепер може знаходитися заражена земля, не відомо.

Куровський: ми пройшли всі етапи узгоджень

Депутат Верховної Ради від БЮТ Іван Куровський, екс-керівник "Житлобуда", який нині займається діяльністю цієї компанії, підтверджує, що всі дозволи його компанія отримала три роки тому.

"У мене є історична довідка на сто сторінок, де немає ні слова про могильники. Проводили і громадські слухання, але ніхто не говорив про чуму і холеру. Професор Березовський був незадоволений забудовою. Жителі подавали до судів про неправильне виділення землі Київрадою, але програли процес. А ідея про епідемію спливла тільки зараз", - говорить він.

При цьому Куровський повідомив, що він вже звертався з листом до головного санітарного лікаря України з проханням узяти проби ґрунту на місці будівництва. "Якщо відомості про заражену землю підтвердяться, я сам зупиню будівництво", - сказав він.

Чума і сибірська виразка: довідка

Чума (лат. pestis) - гостре природно-осередкове інфекційне захворювання групи карантинних інфекцій, котре протікає з виключно важким загальним станом, лихоманкою, поразкою лімфовузлів, легенів та інших внутрішніх органів, часто з розвитком сепсису.

Захворювання характеризується і високою летальністю. Смертність при бубонній формі чуми коливається від 27 до 95 %, при легеневій - майже 100 %.

Сибірська виразка - гостра бактерійна інфекція, котра характеризується інтоксикацією, розвитком серозно-геморогічного запалення шкіри, лімфатичних вузлів і внутрішніх органів, що протікає в шкірній або септичній формі.

Епізоотії сибірської виразки територіально прив'язані до ґрунтових осередків - сховищ збудників. Первинні ґрунтові осередки утворюються в результаті безпосереднього інфікування ґрунту виділеннями хворих тварин на пасовищах або в місцях поховання трупів.
Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи