Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Гаррі Поттер - неелітний фашист, расист, ксенофоб і провокатор

В одному з ізраїльських університетів була прочитана лекція "Гаррі Поттер і зниклий єврей", в якій доктор Хільда Нісімі звинуватила хлопчика-чарівника в пропаганді расизму.

За словами Нісімі, не зважаючи на "терпимість і мультикультуризм Гаррі Поттера" і появу самих різних персонажів – ірландців, греків, єгиптян, індійців – у книгах Джоан Роулінг немає жодного єврея. За її словами, у цієї особливості є причина.

Нісімі відзначає, що епопея про пригоди Гаррі Поттера наповнена християнською символікою, але без іудейської основи. "У книзі відбувається типова християнська боротьба синів світла з синами пітьми, сам Гаррі Поттер багато в чому нагадує Ісуса Христа, аж до того, що у нього починає йти кров з долонь. У книзі є християнське Небесне царство і Земне царство", – вважає доктор Нісімі.

На її думку, книги про Гаррі Поттера "універсалізують голокост, принижуючи значення страждань єврейського народу"( :) - НО). Доктор Нісімі вважає, що роль євреїв в епопеї покладена на "магглів", тобто, людей, позбавлених здібностей до магії.

Вона відзначає, що в книгах Роулінг негативні персонажі переслідують позитивних, зокрема, за недостатню чистоту крові, а також що сама автор книг свідомо проводила паралелі з різними тоталітарними режимами, зокрема, нацистською Німеччиною.

У результаті "універсалізації голокосту" євреї стають випадковою жертвою переслідувань, нічим не виділяючись серед інших, стверджує Нісімі. Вона відзначила також, що книги про Поттера непрямим шляхом пропагують расизм, оскільки, не зважаючи на всі заклики до рівного ставлення до магглів, в кінці "світ чаклунства оголошується вищим по відношенню до світу магглів".

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи