Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Тимошенко кличе діаспору

Для забезпечення чесних і прозорих виборів глави української держави, які мають відбутись наступного року, в якості спостерігачів необхідно залучити від 40 до 100 тисяч представників української діаспори. З такою ініціативою виступила лідер однойменного блоку Юлія Тимошенко.
Коментуючи цю ідею тижневику "Дзеркало тижня", вона підкреслила, що вибори будуть сфальсифіковані настільки, "наскільки ми це дозволимо зробити", і тому необхідно організувати спостереження за кожною виборчою дільницею, за кожною урною. Втім зробити це відповідним чином лише за допомогою громадян України, на думку Тимошенко, неможливо, адже влада й тіньовий капітал позбуватимуться їх у будь-який спосіб: підкуповуватимуть та прибиратимуть з дільниць будь-якими методами, як це вже не раз було.

Саме тому лідер БЮТу переконана, що лише стовідсоткове міжнародне спостереження за кожною виборчою дільницею "може певним чином уберегти нас від фальсифікацій". Водночас зрозуміло, що, наприклад, ОБСЄ не зможе поставити на кожну дільницю, а їх в Україні близько 33 тисяч, свого представника, адже для цього потрібні величезні кошти. Вийти з цієї ситуації, за твердженням Юлії Тимошенко, можна, звернувшись до української діаспори в Канаді, Росії, США, Польщі та інших країнах з проханням приїхати на історичну батьківщину і взяти участь у забезпеченні чесних президентських виборів. "Я згодна, що оптимістичне ставлення до цієї програми дозволяє припустити, що з 20 мільйонів іноземців українського походження 0,5% -- кожен двохсотий -- може погодитися віддати обов'язок історичній батьківщині. Я чомусь вірю в це. Але навіть якщо ста тисяч не буде, будь-яка кількість зменшить масштаби фальсифікацій. Хоч би скільки спостерігачів приїхало, це буде краще, ніж нічого", -- підкреслила Тимошенко.

"Екстраординарності" цьому проектові, за словами народного депутата, має надати те, що багато українців готові приїхати, жити, харчуватися за власний кошт. У цьому вона пересвідчилась під час зустрічі з представниками української діаспори в рамках своєї поїздки в Канаду. До того ж, як підкреслила Тимошенко, якщо вони ще й матимуть відеокамери, фотоапарати, диктофони та мобільні телефони, то цих людей не треба буде централізовано забезпечувати технічно. Тоді як "пограбовані владою українські спостерігачі просто не можуть мати такої апаратури". Крім цього, присутність міжнародного спостерігача буде ще й захистом українському, який представлятиме партію чи блок. "Усе це, -- наголосила Тимошенко, -- в комплексі становить колосальний потенціал для успішної реалізації програми спостереження за виборами з боку української діаспори".

Майбутня доля цієї ідеї, як зазначила Тимошенко, залежить від ОБСЄ. Адже жоден блок чи партія не мають права бути причетними до залучення спостерігачів, і саме тому цю програму можна здійснити тільки з участю ОБСЄ. "Якщо ОБСЄ її затвердить, ми зобов'язані виключити будь-яке наше втручання в процес. Перевага міжнародних спостерігачів -- у їхній незалежності. Ми лише сформували ідею і сподіваємося, що міжнародні структури, можливо, втілять її в життя", -- наголосила Юлія Володимирівна. Зі свого ж боку вона пообіцяла, що всі іноземні спостерігачі матимуть усе: від кави та бутербродів (оскільки було чимало випадків, коли спостерігачам у напої, домішували проносне) до ліхтариків і навіть протигазів, якщо виникне така портреба.
Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Метафора колективного розуму

Шукачі перлів: надлюдський розум «Народного Оглядача», його практичні прояви та перспективи

У цій статті ознайомимось з трьома реальними історіями дії надлюдського розуму, розглянемо наш досвід його застосування і сформулюємо три найближчі завдання нашого проекту.

Останні записи