Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Що робити зі сміттям

Світ:

Є в Києві фірма, що дбає про збереження довкілля.
Як свідчать соціологічні опитування, мешканців України з кожним роком все більше турбують екологічні проблеми. Питання екології стійко обіймає перше місце у переліку загроз, які відчуває пересічний українець, обганяючи навіть загрозу злочинності та війни.

Сміття стає все більше, воно все частіше потрапляє на око, все менше можна знайти місць, не завалених старими пляшками та іншим непотребом.

Постійно говорять про те, що відходи – це “золоте дно”, але щось не спостерігається черги бажаючих стати “олігархами від сміття”. А все тому, що насправді робота з відходами вимагає багато сил, а віддачу дає дуже невелику. А враховуючи ігри з ПДВ та іншими податками, віддача стає ще меншою.

Але навіть в таким умовах є відчайдухи, які дбають про наше довкілля, які думають про збереження його для дітей і онуків. Які збирають і переробляють хоча б деякі види відходів, тим самим зменшуючи їхню загальну кількість.

Одним з таких відчайдух є спільне українсько-чеське підприємство “Роква”, якому 25 січня виповнилось 10 років.

На протязі всіх цих 10 років підприємство займається виключно заготівлею та первинною переробкою вторинної сировини, що значно впливає на охорону навколишнього середовища, поліпшує економічний стан держави, знімає соціальну напругу в суспільстві шляхом матеріальної підтримки малозабезпечених громадян, які здають вторинну сировину.

За цей час підприємство зібрало десятки тисяч тонн макулатури, близько п’ятдесяти тонн полімерних відходів, створено 30 робочих місць, з середньо-київською заробітною платою. Сьогодні підприємство “Роква” переробляє 250 тон відходів щомісячно.

Без жодної копійки інвестицій та кредитів, відмовившись від тіньової економіки, підприємство стабільно працює, що дало можливість перерахувати до державного бюджету, у вигляді податків, близько 3 млн. гривен. Весь досвід підприємства показує, що відходами можна займатись “чистими руками”.

На протязі усього періоду існування, підприємство за свої кошти, через засоби масової інформації, закликає населення України дбайливо ставитись до своєї землі, активно брати участь у розбудові України, як незалежної, міцної держави,

Гасло “Нащадкам - чисту воду та свіже повітря” стало змістом життя колективу підприємства.

За оцінками фахівців підприємства сьогодні в Києві йде на переробку лише біля 8% відходів. “Роква” може розширити свою роботу, але тут вже потрібні інвестиції, або кредити. Підприємство “Роква” шукає кредит на 150 млн доларів. Один з українських банків готовий надати гарантії кредиту. Тепер завдання – знайти потужний банк, який готовий дати такий кредит під гарантії українського банка.

А днями СП “Роква” запропонувало Кабінету Міністрів України ухвалити Договір про Партнерство, спрямований на розвиток в Україні екологічного підприємництва. Залишилось дочекатись реакції Кабміну – чи дбатиме він про екологію? А поки що пропонуємо вам проект договору, запропоновано СП “Роква”:


ДОГОВІР ПРО ПАРТНЕРСТВО

Кабінет Міністрів України та Українське-Чеське підприємство “Роква” з метою розвитку малого підприємництва заключили цю угоду про наступне:

З метою подальшого розвитку екологічного підприємництва, спрямованого на використання відходів виробництва та споживання, які є ресурсним та енергетичним джерелом для вітчизняної промисловості і позитивно впливає на охорону навколишнього середовища.

Кабінет Міністрів та СП “Роква” встановлюють між собою партнерські співвідношення. З цією метою:

* Кабінет Міністрів користуючись правом законотворчої ініціативи створює однакове законодавче поле для суб’єктів підприємницької екологічної діяльності не залежно від форм власності та відомчої належності.

* Вважаючи, що відходи виробництва та споживання є значним ресурсним та енергетичним джерелом для вітчизняної промисловості, розробляє та затверджує Державну Програму поводження з відходами до 2010 р. в якій передбачається:
- залучення до цієї роботи усіх гілок влади, органів самоврядування;
- фінансування науково-дослідних закладів, які розробляють нові сучасні, вітчизняні лінії по переробці відходів та пропаганди через засоби масової інформації та освіти уваги населення до дбайливого відношення до відходів, як основного засобу поліпшення екологічної ситуації держави;
- включення до навчальних програм закладів освіти обов’язковим предметом охорону навколишнього середовища;
- встановити статистичну звітність для підприємств усіх форм власності про створення відходів, як вторинної справи.
- інші заходи що можуть підвищити ефективність праці екологічного підприємництва.


СП “Роква” зобов’язується постійно підвищувати обсяги заготівлі вторинної сировини шляхом створення системи заготівлі та переробки вторинної сировини на комерційних засадах. З цією метою:
- У містах організувати централізовані диспетчерські пункти заготівлі вторинної сировини у населення, у тому числі безпосередньо у житлових будинках.
- За рахунок прибутку розвивати промислову базу переробки відходів заготівлі вторинної сировини від населення.
- 3 метою глибокої переробки відходів виробництва та споживання продовжувати роботу по залученню іноземних інвестицій для будівництва сміттєпереробних комплексів та технологічних ліній по переробці окремих видів відходів, які завдають найбільшу шкоду навколишньому середовищу.
- Продовжити роботу по зняттю соціальної напруги в суспільстві шляхом матеріальної підтримки малозабезпечених громадян, які збирають вторинну сировину.
- У своїй повсякденній праці встановлювати доброзичливі партнерські відношення з місцевими органами влади.

Прем’єр-міністр України
В. Янукович

Президент СП “Роква”
В. Сердюк


----------------------------------------------------

СП “Роква”
вул. Тропініна, 4 “Б”
м. Київ-107.
Тел./факс. (044) 213-67-83
E-mail: [email protected]
[email protected]
Web-site: www.rokva.kiev.ua


----------------------------------------------------


В тему:

Київське сміття збиратимуть роздільно

Основи векторності, або шлях досягнення успіху

Китайська школярка відкрила хробаків, що пожирають пластик
В тему: 
Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи