Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Ювілей Тараса Шевченка відзначено у Карелії

9 березня в бібліотеці Петрозаводського педагогічного університету Карельське товариство української культури “Калина” провело літературно-музичний вечір, присвячений 190-річчю Тараса Шевченка.
На вечір були запрошені члени товариства, офіційні особи, голови національних об’єднань інших діаспор – вільних місць не залишилось. Урочистості відкрила голова товариства Лариса Скрипникова, яка привернула увагу до того, що не має рівного Шевченкові у справі українського національного пробудження, утвердження української нації, української літературної мови. Він першим поставив точний діагноз національному каліцтву – малоросійству, хворобі меншого брата.

Уважно вислухали присутні доповіді професора консерваторії Романа Зелінського та інженера Інни Гордієнко. Зворушливо читали українські діти вірші Тараса Шевченка, бурхливі оплески викликав виступ молодшої групи ансамблю “Українські ластівки”, яка заспівала “Пісню про Тараса”. Керівник цього дитячого колективу Валентина Соболевська чудово виконала романс Романа Зелінського на слова Тараса Шевченка “Протоптала стежечку”. Це був дебют романсу, дуже вдалий дебют. Прекрасно звучали пісні на слова Тараса Шевченка у виконанні чоловічої групи хору “Українська пісня”.

Закінчився вечір традиційно: всі присутні під диригуванням заслуженої артистки Карелії та заслуженого працівника культури Росії Клари Стасюк заспівали відому на весь світ пісню “Реве та стогне Дніпр широкий”.

Наступного дня у центральному кінотеатрі Петрозаводська демонструвався художній фільм “Тарас Шевченко”. На сеансі було 160 осіб, в тому числі 65 дітей. Ми тим пишаємося, бо вперше з 1987 року в кінотеатрі Карелії йшов український фільм.


----------------------------------------------------

В тему:

Камчатка шанує Кобзаря

“Україна співає” в Твері

Українці Москви поклали квіти до пам’ятника Великому Кобзареві

Звернення до української молоді Росії
В тему: 
Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи