Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

«Ми граємо в ляльки»

Лялькових справ майстри з Дніпра з успіхом представили Буратіно з Дніпропетровська на малій батьківщині його автора в російському місті на Волзі.
Російська «сестра» Дніпропетровська - Самара в травні цього року була всеросійською і всеслов’янською столицею святкування Днів слов’янської писемності і культури. На завершальні культурні заходи, присвячені до Дня міста, сюди, на Середню Волгу, були запрошені делегації працівників культури і мистецтв від міст-побратимів чи партнерів із країн так званого Ближнього і Далекого зарубіжжя. У Самарі на День міста побувала на Міжнародному фестивалі лялькових театрів “Ми граємо в ляльки” і була зустрінута повним аншлагом на представліннях трупа Дніпропетровського міського театру ляльок на чолі з головним режисером театру Михайлом Овсянніковим, яку супроводжувала в цій поїздці заступник начальника управління культури м. Дніпропетровська Валентина Слобода. Колектив Дніпропетровського театру вже удруге брав участь у проведеному в Самарі єдиному на всій території колишнього СРСР Міжнародному ляльковому фестивалі. (Перший раз дніпропетровці побували тут на фестивальних представліннях з 2 по 7 червня 2002 року).

На урочистому відкритті цього міжнародного «іграшкового форуму» в ошатно прикрашеному театральному «ляльковому» будинку на куті вулиць Лева Толстого і Самарської керівник управління з питань культури й організації дозвілля населення міста Самари Галина Рязанова від імені міської влади поздоровила дорослих і малят з новим святом мистецтв. І завірила, що усі вони – від мала до велика – одержать незабутні враження і заряд гарного настрою: «Ми вирішили цього року включити в програму улюбленого усіма Дня міста цей фестиваль, як подарунок для самих маленьких його жителів». І запропонувала самарським хлопчиськам і дівчиськам представлення кукольників із Дніпропетровська.

Делегати з Дніпра - з відомого у цьому місті “лялькового будиночка” по вулиці Героїв, 40А – виступили в Самарі з відмінно поставленим спектаклем “Ай, да Буратіно!” по мотивам чудової, улюбленої багатьма поколіннями дорослих і дітей казки «Золотий ключик» видатного письменника – самарця графа Олексія Толстого. Для повного захоплення самої молодої самарської публіки Михайло Овсянников і 5 його молодих колег – дніпропетровських акторів, майстрів цього доброго дитячого жанру показали в Самарі дивно оптимістичний, барвистий і незвичайний ляльковий спектакль про пригоди казкового дерев’яного хлопчика із сонячної Італії. Разом із самарцями і дніпропетровцями у Фестивалі брали участь майстри - кукольники з білоруського Гомеля і німецького міста Штутгарта з театру “Ам Фаден”. Квитки для головних цінителів «живих іграшок» на цьому міжнародному фестивалі були цілком доступні за ціною, а для дітей із соціально-незахищених шарів, вихованців дитячих будинків лялькові представлення были безкоштовними. Як підкреслила автору цих заміток директор Самарського державного театру ляльок Ольга Дикушина, на «круглому столі» за підсумками Фестивалю його організатори й учасники відзначали успіх «чисто самарського» спектаклю дніпропетровців «Ай, да Буратіно!»

Чергове дуже вдале відвідування творчою делегацією з Дніпропетровська міста-побратима на Волзі було також замічене представниками місцевої влади і громадськості. Перший заступник голови адміністрації міста Самари Валерій Троян, довідавшись, що я готую цей матеріал, попросив передати сердечну подяку від глави Самари Георгія Лиманского міському голові Дніпропетровська Іванові Куліченко, всім організаторам і спонсорам поїздки сценічної трупи з «Дніпра» за гідну участь дніпропетровців у цьому Міжнародному ляльковому фестивалі. Так само, як і за попереднє весняну участь школярів із дніпропетровської школи № 139 у Других міських Слов’янських читаннях. За підсумками Фестивалю виконуючий обов’язки керівника департаменту міжнародних і міжрегіональних зв’язків адміністрації міста Самари Сергій Самарцев направив лист директору Дніпропетровського міського лялькового театру Володимирові Фетисову і тепло подякував побратимів-дніпрян за добрий подарунок самарським дітям та їх батькам.

Андрій БОНДАРЕНКО, Голова Самарського відділення Товариства дружби і співробітництва народів Росії й України.


----------------------------------------------------

В тему:

Браво, “дніпрянки”!
В тему: 
Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи