Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Дублін хоче бачити ірландську мову серед офіційних мов ЄС

Уряд Ірландії ініціює обговорення з державами-членами Європейського Союзу і з Європейською Комісією питання щодо надання ірландській мові статусу офіційної мови ЄС.
Питання щодо цього виникло саме під час шестимісячного головування Ірландії в Європейському Союзі. Наразі ірландська мова має статус «мови договорів», за яким усі договори Європейського Союзу повинні перекладатися, зокрема, і на ірландську мову. Її можна використовувати й під час ведення кореспонденції з ЄС. Проте законодавство ЄС на ірландську не перекладається.

Якщо статус буде надано, то ірландська мова стане 21-ою офіційною мовою Європейського Союзу. Члени Європарламенту від Ірландії матимуть прямий переклад рідною мовою пленарних та всіх засідань комітетів у Парламенті під час їх проведення.

Вірогідно, що ця ініціатива наштовхнеться на невдоволення, оскільки ЄС зараз має чимало клопотів з новими державами-членами ЄС, мови яких отримали статус офіційних.

Наразі ірландська та люксембурзька мови – єдині національні мови в ЄС, що не мають статусу офіційної мови в об’єднанні.

----------------------
В тему:

В Європу чи в ЄЕПу?

Чи проіснує ЄС до 2015 року?

В тему: 
Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи