Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Рік Данила Галицького на Підляшші

В 2003 році українська громада Підляшшя відзначуватиме роковини двох історичних подій – перемоги війська князів Данила та Василька Романовичів над хрестоносцями під Дорогичином (1238 р.) та коронації князя Данила на короля Русі, яка відбулася в тому ж Дорогичині у 1253 році. Це одні з вагомих подій, що вписують минуле нашого регіону в загальну історію – не лише земель об’єднаних в Галицько-Волинській державі, але і всієї України.
На жаль, українська етнічна спільнота Підляшшя, яка повинна б бути гордим спадкоємцем історичних традицій символізованих величною постаттю Данила Галицького, далека від стану національної консолідації й активного творення свойого суспільно-культурного життя – ідучи в майбутнє слідами своїх предків. З другої сторони українська громадськість в Україні і світі не дуже зорієнтована в ситуації Підляського регіону та проблемах тутешнього українства.

На нашу думку названі роковини, пов’язані з особою Данила Романовича є чудовою нагодою ще раз нагадати вагомі сторінки історії Підляшшя – як для його мешканців, так і для широкої української громадськості, зі свідомості якої цілеспрямовано була вичавлювана пам’ять про українські історичні регіони, які внаслідок політичних рішень знайшлися в сусідніх державах.

Протягом багатьох десятиріч уміцнювався стереотип про Буг як кордон відділяючий Україну від зовнішнього світу. Але ж історія показує нам зовсім інший образ цієї ріки. Її течія сторіччями була ниткою, на яку нанизувалися землі русинів-українців – Галичина з Белзчиною, Волинь з Холмщиною, Берестейщина з Підляшшям. Персональним втіленням соборності цих земель була особа князя Данила, без згадки про котрого не можлива історія не лише Володимира Волинського, Галича і Львова, але також Ярослава, Перемишля, Холма, Берестя та Дорогичина.

Саме тому, від імені Редакції та співпрацівників нашого часопису, звертаюся до всіх українських установ і організацій, істориків, письменників, журналістів та зацікавлених осіб з закликом приєднатися до проведення символічного “Року Данила Галицьокого на Підляшші” – щоб належно вшанувати наше минуле й зробити його дороговказом в наше спільне майбутнє.

--------------------------------------------------------

Наша адреса:
“Nad Buhom i Narwoju”, ul. Kazanowskiego 15b, 17-100 Bielsk Podlaski;
тел/факс (+48) 85 – 730-89-29
http://free.ngo.pl/nadbuhom
[email protected]
В тему: 
Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи