Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Пора переходити на ПЗ з відкритим кодом

Відкритий лист Президентові Ющенку В.А. від користувачів та розробників Вільного програмного забезпечення.
Шановний Вікторе Андрійовичу!

До Вас звертається спільнота користувачів та розробників відкритого програмного забезпечення (ВПЗ). Наша спільнота не є офіційно зареєстрованою організацією, але вона існує фактично. Нашою метою є створення, розвиток та розповсюдження програмного забезпечення з відкритим вихідним кодом. Кількість членів нашої спільноти невідома навіть приблизно, бо кожен хто користується ВПЗ чи підтримує ідею свободи висловлену у ліцензіях на вільне розповсюдження програмного забезпечення (ПЗ) GPL, BSD та інших подібних до них.

Причиною звернення є сучасний стан справ в Україні навколо використання ПЗ та політики уряду пов'язаної з використанням ПЗ в державних установах. Загально прийнятою практикою в Україні є прийняття контролюючими органами звітності у закритих форматах, що належать закордонній корпорації Microsoft Corporation, або у форматах ПЗ яке працює виключно в операційних системах цієї компанії. Це має досить сумні наслідки:
1. робота державних структур стає непрозорою;
2. іде відтік українського капіталу назовні для закупівлі та адаптації програмного забезпечення;
3. держава витрачає гроші платників податків на створення робочих місць для закордонних компаній;
4. створюються нескінченні можливості для корупції та зловживань з боку урядовців які розподілять державні кошти.


І це в той час, коли існують українізовані примірники ПЗ. Українськими фахівцями створено такі програмні пакети, як операційні системи Black Cat Linux (через брак коштів передано у власність російській ASP Linux), MyLinux ("сертифікована" СБУ) та Blin Linux, електронна бухгалтерія iceB. На цей час українізовано такі програмні комплекси, як офісний пакет OpenOffice.org, віконний менеджер KDE з вбудованим пакетом прикладного ПЗ, графічний пакет GIMP. Інші проекти знаходяться у дуже скрутному становищі через брак фінансування. Дуже дивно те, що держава жодного разу не оголосила тендер на постачання ПЗ до державних установ та державних навчальних закладів. Одразу були прийняті рішення про закупівлю ПЗ виробництва Microsoft Corporation. Фактично, ПЗ виробництва Microsoft Corporation вже є державним стандартом, тільки воно вивчається в школах та неспеціалізованих навчальних закладах. Microsoft Corporation вже є майже повним монополістом з постачання операційних систем та офісних пакетів на українському ринку ПЗ. Досить дивно чути від попереднього та тим більше чинного міністрів Освіти та Науки слова, про домовляння з Microsoft Corporation про закупівлю ПЗ та його українізацію. Взагалі, використання державними установами ПЗ яке не перекладено на державну мову – це неповага до самих себе та до своєї мови. Це викликає підозри у зацікавленості урядовців, що приймають такі рішення. І це в той час, коли існують не гірші за якістю примірники ПЗ, перекладені на українську мову. Не менш цікаво те, що Організація Об'єднаних Націй, членом-засновником якої є Україна, рекомендує до використання ПЗ саме з відкритим вихідним кодом. У Об'єднаній Європі також активно відмовляються від ПЗ Microsoft Corporation на користь ВПЗ. Наприклад: у Франції прийнято рішення про використання для документообігу офісного пакету OpenOffice.org; в Чехії прийнято рішення про переведення поштового відомства на операційну систему SuSE Linux; міська влада Мюнхена прийняла рішення про перехід на SuSE Linux. Ці переходи стали наслідком низької захищеності ПЗ Microsoft Corporation.

Найбільш дивним є використання ПЗ від Microsoft Corporation у силових відомствах, незважаючи на відомі проблеми з захистом інформації у цього ПЗ, що взагалі становить загрозу національній безпеці України. Навіть в Україні вже є досвід застосування ВПЗ в державних установах - це використання Міністерством Юстиції операційної системи MyLinux.

Україна є країною з високим рівнем розвитку науки та техніки. Але в той самий час держава витрачає гроші на продукцію іноземних компаній, замість стимулювання розвитку власної продукції, підтримки вітчизняного виробника та підготовки власних фахівців. Саме через брак підтримки вітчизняного виробника українські навчальні заклади готують фахівців переважно для закордонних комерційних структур. У разі використання в Україні ВПЗ, буде створено велику кількість робочих місць для фахівців з інформаційних технологій, які вимушені шукати роботу за кордоном. Спочатку це буде викликано необхідністю портування існуючого ПЗ під нову платформу. Потім виникне необхідність супроводу цього ПЗ в сучасному вигляді. Окрім того, ВПЗ має меншу початкову вартість, та зовсім не має рентної вартості. Воно має набагато меншу потребу у обслуговуванні. Єдине чим воно дорожче (як принаймні кажуть його противники) - це підготовка персоналу для роботи з ним, але тут варто також враховувати те, що зараз ніде не навчають користуватися саме цим ПЗ. Зараз лише готують фахівців з обслуговування. Навчання користувачів для роботи з новим ПЗ буде не дорожчим та займе не більше часу ніж навчання користувачів MS Windows. Навчання викладачів та створення навчальних програм займе не більше ніж 6 місяців. Освоєння нового програмного середовища існуючими кадрами може зайняти, залежно від типу роботи, від однієї-двох годин до місяця. Найголовнішим є те, що витрачені гроші залишаться в державі замість того щоб відтекти на рахунки закордонних організацій. Підтвердженням економії від використання ПЗ з відкритим кодом є рішення уряду Південної Кореї, за підрахунками, переведення на вільне ПЗ 20% робочих місць та 30% серверів в державних установах дозволить заощаджувати близько 300 млн. Доларів США щороку.

Ми в жодному разі не вимагаємо заборони використання ПЗ Microsoft Corporation, ми намагаємось донести до Вас недоцільність цього вибору. На Давоському форумі Ви домовились з паном Вільямом Гейтсом про інвестиції в українську освіту та про боротьбу з піратством. Базувати освіту тільки на продуктах Microsoft - це робити українців вічними данцями надприбуткової й без нас корпорації за рахунок нав'язування цього ПЗ в процесі освіти. Освіта мусить базуватись на відкритих стандартах і рішеннях, тобто на вільному ПЗ, бо в самій основі освіти й науки лежить принцип відкритості. Так, боротися з піратством треба, але не тими методами які використовуються в Україні. Інвестиції в освіту принесуть для Microsoft Corporation дуже велику вигоду від привчання українців до їхнього ПЗ і ще більшу монополізацію ринку, якої не можна допустити. Україна має бути вільною країною і мати можливість вільно обирати програмне забезпечення в якому працювати, але ніяк не йти на поступки недалекоглядним та низько компетентним урядовцям які змушують використовувати саме те ПЗ, яке їм особисто більше подобається чи за "проштовхування" якого вони отримали хабар. Державні органи мають дати можливість обирати ПЗ користувачам, замість того щоб примушувати їх до чогось. Боротьба з піратством в Україні буде безглуздою доти, доки уряд не зрозуміє цього і не почне відповідно діяти. За будь-яку власність треба платити. Інтелектуальна тут не виключення, то може треба дати свободу користувачам обирати яке ПЗ і за яку ціну купувати?

Українська спільнота користувачів та розробників відкритого програмного забезпечення, розуміючи всю складність та неоднозначність цього питання та шляхів його вирішення пропонує Вам наступне:

1. Беручи до уваги питання національної безпеки та розвиток саме українського економічного потенціалу, рішуче відмовитися від практики використання приватного програмного забезпечення та закритих й отже потенційно небезпечних файлових форматів в органах державної влади та місцевого самоврядування, у т.ч. в закладах освіти.

2. Враховуючи принципи вільної ринкової конкуренції, економічної доцільності й беручи до уваги передовий досвід учасників європейської спільноти, розробити та затвердити відкриті та ефективні стандарти обміну даних між державними установами, громадянами, підприємствами, установами й організаціями, що не залежать від операційної системи та конкретної програми.

3. Маючи за критерій ефективності роботи Президента та Уряду кількість новостворених робочих місць, вжити заходів для спрямування коштів, що призначалися для закупівлі продукції з інформатизації у закордонних компаній (зокрема у корпорації Microsoft) на створення робочих місць з додаткової адаптації та локалізації великої кількості програм та систем, що вже існують на умовах відкритості похідних кодів та перебувають під відкритими ліцензіями сімейства GPL, BSD і подібних для потреб функціонування державних органів та освітніх установ.

4. Прагнучи до ефективного та відкритого механізму витрачання бюджетних коштів у сфері інформатизації запровадити прозору систему державних тендерів на створення, адаптацію та локалізацію відкритого програмного забезпечення, яка б не була залежна від будь-якої постаті чиновника або групи чиновників та мала можливості громадського контролю.

Сподіваємося, що вищенаведені пропозиції будуть всебічно проаналізовані та враховані при визначенні політики нової влади, очолюваної Вами. Вказані заходи є амбітними, але вкрай необхідними нашій все ще молодій державі, яка нарешті встала на шлях демократичного сталого розвитку. Зі свого боку учасники спільноти користувачів та розробників відкритого програмного забезпечення готові надати усіляку можливу підтримку та взяти участь в усіх етапах цього процесу. Сподіваємося на те, що це звернення надасть Вам та Уряду можливість з іншого боку подивитися на проблеми ринку ПЗ в Україні та на боротьбу з піратством.

З повагою,
Спільнота користувачів та розробників Вільного програмного забезпечення.



-------------

Пропозиції щодо цього листа, як його краще подати до Президента та як взагалі донести до урядовців думку про необхідність використання в Україні ПЗ з відкритим кодом просимо висловлювати на фоумі сайта linux.org.ua

----------------------------------------------------

В тему:

Linux бродить Україною...

Український комп’ютер: сучасний стан і перспективи

Проект Сенсар: мова, одяг, Лінукс

Відповідальна влада вибирає Лінукс. Майкрософт нервує

У школах Південної Кореї будуть використовувати Lіnux

Adobe крокує до Лінуксу

AT&T впроваджує Линукс

Український Інтернет як засіб розвитку української мови
В тему: 
Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи