Зображення користувача Володимир Щербина.
Володимир Щербина
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

В кімоно вхід безкоштовний

Влада давньої столиці Японії міста Кіото заохочує громадян вдягатись у національний одяг. Чому би владі Києва (Львова, Чернігова, Нікополя, Конотопа тощо) не зробити щось подібне?

Багато дослідників однією зі складових дивовижних успіхів Японії вважають старанне плекання національного духу Японії. Вже понад чверть століття рух “знайди японця” допомагає сучасним мешканцям країни, де сходить сонце, не просто залишатися самим собою і не розчинятись у глобалізованому світі, а й посідати у цьому світі вельми престижне місце.

Треба розуміти, що “знайди японця” – це не громадська організація чи об’єднання. “Знайди японця” – це скоріше мода на те, щоб залишатись самими собою у сучасному світі. Це означає, знайти японця у собі, знайти власну форму поєднання сучасності й традиції.

Японські інтелектуали та влада всіляко підтримують цей рух, адже це є невід’ємною складовою японських успіхів.

З цікавою ініціативою виступила влада давньої столиці Японії – міста Кіото. Починаючи з п’ятниці 11 березня протягом 11 днів для всіх громадян, хто вдягнув кімоно, проїзд в метро буде безкоштовним. Також для них будуть безкоштовними деякі атракціони та вхід на виставку моди. Як передає інформаційна агенція “Kyodo”, це зроблено “з метою заохочення розвитку національного костюму та текстильної галузі в цілому”.

А чому би у нас не використати цей японський приклад?

Проект “Сенсар” (або “українізація українців”), ініціатором якого виступає журнал нової еліти “Перехід-IV”, передбачає не тільки популяризацію та розвиток української мови, а й облаштування навколишнього простору в українському дусі, в тому числі, використання сучасного українського одягу, тобто одягу, який поєднує в собі сучасні модні тенденції, вдалі винаходи, сучасні матеріали та технології – з українськими традиціями, що відповідають нашій антропології, клімату, естетичним уподобанням. Головним елементом сучасного традиційного одягу є наша нестаріюча вишиванка, яка є ледь не в кожній квартирі.

Тож я пропоную владі Києва з метою заохочення розвитку українського національного костюму та української текстильної галузі оголосити, що в якійсь літній день громадяни, які вдягнуті у вишиванку, проходять у метро безкоштовно. Вже стало звичним в окремі святкові дні оголошувати в Києві метро безкоштовним. То чому би трохи не підправити це правило: безкоштовним лише для тих, хто вдягнутий у вишиванку.

В які це робити дні – вибрати не складно, було б бажання. Це може бути день Києва або день Незалежності, Купайло чи якийсь інший теплий літній день. Особисто на мій погляд найбільш цікавим було би зробити це в дні, коли проходить міжнародний фестиваль фольклору “Країна мрій”, започаткований Олегом Скрипкою. Ці два-три дні будуть справжнім святом фольклору. А поява на вулицях Києва багатьох людей в українських вишиванках зробить це свято ще більш потужним. Це стане, як тепер кажуть, “фішкою” нашої столиці, на яку обов’язково звернуть увагу як іноземні учасники фестивалю, так і телевізійні компанії та туристичні фірми. Така особливість Києва, як наявність на вулицях багатьох людей в українському національному костюмі, сприятиме зростанню інтересу до України, укріпленню її позитивного іміджу.

До “співспонсорства” такої кампанії варто залучити українські підприємства, що спеціалізуються на випуску полотна, вишиваних виробів, продажу вишивальних машин тощо. Бо зростання популярності сучасної вишиванки – це зростання доходів таких підприємств. При добре організованій роз’яснювальній роботі переконати їх буде не дуже важко.

А взагалі, заохочення мешканців України до носіння вишиванки повинне стати всезагальним. Подібні ініціативи, як безкоштовний доступ на муніципальний транспорт, або щось подібне варто влаштовувати у найрізних містах та містечках України.

Ну то що, панове, вдягаємо вишиванку?


Обговорити тему на форумі

----------------------------------------------------

В тему:

Модна тенденція

Джинсові вишиванки: “мікс” українського й американського

“Kyiv fashion 2004”

Жнива родинної пам’яті

Проект Сенсар: мова, одяг, Лінукс

Нова арійська культура: естетика, стиль, дизайн

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи