Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Опинившись на краю прірви, уряд Зімбабве закликає білих фермерів повернутись

Світ:

Можливо білим фермерам буде дозволено повернутись на їхні землі – така частина плану уряду Роберта Мугабе (Robert Mugabe) з урятування країни від глибокої економічної кризи.

Головний фінансовий радник президента закликає дозволити частині фермерів, чиє майно було конфісковано під час “програми перерозподілу землі”, повернутись до вирощування зерна, щоб відродити падаюче виробництво сільськогосподарської продукції.

Ґідеон Ґоно (Gideon Gono), голова центрального банку і головний розробник політики містера Мугабе, запропонував девальвувати зімбабвійську валюту на 31%.

“Щоб забезпечити максимальний рівень виробництва, є великі можливості в країні для підтримки та заохочення спільних підприємств між новими фермерами та прогресивно-мислячими колишніми операторами” – заявив Ґоно у своєму виступі на державному телебаченню та радіо, що тривав біля трьох годин.

Він додав, що кваліфіковані білі та інші нові інвестори отримають спеціальні гарантії неперервності володіння [оренди - НО] на термін від п’яти до десяти років, забезпечені урядовими силами для запобігання будь-якого безладдя на фермах.

Містер Ґоно обережно сказав, що це не буде переглядом ініційованого містером Мугабе “перерозподілу” землі від білих власників чорним.

Незважаючи на це, оглядачі кажуть, що його план є визнанням того, що політика захоплення земель [білих фермерів - НО] провалилась.

Зімбабвійський економіст Джон Робертсон заявив: “Це демонструє незграбність уряду в спробах покращити економіку. Вони кажуть, що це не буде переглядом їхньої політики захоплення земель, але це воно і є. Вона не повинна зайти далеко. Я не думаю, що багато фермерів приймуть це запрошення, тому що тоді їм доведеться викинути документи, що підтверджують їх право на землю, і брати власну землю в оренду.

Розрахунки, надані Ґоно та урядом, показують, що стан економіки жахливий. Але вони уникають необхідних кардинальних змін, тому що це викличе незадоволення Мугабе. Такі заходи не стикуються між собою. Економіка залишається зоною лиха.”

На початку компанії захоплення земель в 2000 році в Зімбабве було 4500 білих фермерів; зараз біля 400 ще залишаються на шматках від їхніх ферм. Мозамбік, Замбія та Нігерія запросили до себе кваліфікованих білих фермерів.

Економіка Зімбабве впала на 40% за останні п’ять років.

Вчора містер Мугабе не коментував пропозицію містера Ґоно.

Під час виборчої кампанії у березні президент заявив, що він разочарований, що обробляється лише 44% земель, відібраних у білих фермерів – решта лежать запущеними.

Він також був вимушений визнати, що Зімбабве, яке колись називалось “житницею Африки”, зараз вимушене імпортувати продовольство, щоб прогодувати населення. Протягом кількох місяців він хвалився, що країна має небувалий урожай, і “удавиться”, якщо примушуватимуть прийняти іноземну харчову допомогу.

Але цього тижня Мугабе сказав, що його уряд вітатиме харчову допомогу від ООН стільки, скільки вона триватиме, без жодних політичних передумов.

Вчора уряд заявив, що був задіяний на перегляд бюджету на 2005 рік, щоб забезпечити імпорт продовольства.

Як повідомляє агентство Ройтер, міністр фінансів Патрік Чінамаса (Patrick Chinamasa) заявив, що необхідно рішуче скоротити різні статті бюджету, щоб назбирати гроші на імпорт продовольства.

У вівторок уряд девальвував валюту країни та заборонив імпорт предметів розкоші у спробі сповільнити падіння економіки. Але в дійсності національна валюта впала нижче запропонованого урядом рівня і зараз на процвітаючему чорному ринку 1 американський долар коштує 25000 зімбабвійських доларів.

Містер Ґоно вдвічі зменшив свій прогноз економічного росту в країні (до 2,5%). Але економісти, що звертають увагу на п’ять років економічного падіння, вважають це число нереальним.

Джон Ворслі-Ворсвік (John Worsley-Worswick) із “Справедливість за Сільське Господарство” заявив: “Це шоу в театрі маріонеток, а не вирішення проблеми. Ґоно – майстер заплутування, і він каже, що зможе щось утримати під контролем. Але насправді ті кілька фермерів, що примудряться залишитись на своїх землях, будуть працювати під загрозою військ.

Єдина пропозиція урядові, що зробити, щоб повернути білих фермерів, це визнати банкрутство своєї політики [захоплення земель - НО], але я не знаю жодного, хто погодиться на пропозицію уряду. Сільськогосподарська політика уряду зазнала повної поразки. Нема кукурудзи, нема пшениці, люди голодні. Це катастрофа.”


Між іншим, за опитуваанням вісімдесят відсотків чорних південноафриканців вважають, що Мугабе керує погано.


“The Guardian”, 21 травня 2005 року

Переклад “Народного Оглядача”


----------------------------------------------------

В тему:

Неграм необхідно їсти гусениць та личинок

Зімбабвійці їдять м’ясо хворих тварин

Люта опозиція Зімбабве

Англійські спортсмени бойкотують режим Мугабе

Чорні расисти звинувачують білого фермера Скотта Крослі, що той нагодував левів

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Метафора колективного розуму

Шукачі перлів: надлюдський розум «Народного Оглядача», його практичні прояви та перспективи

У цій статті ознайомимось з трьома реальними історіями дії надлюдського розуму, розглянемо наш досвід його застосування і сформулюємо три найближчі завдання нашого проекту.

Останні записи