Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

В Україні розкрадають археологічні пам’ятки

За минулий рік “чорні” археологи знищили чи пограбували більш 1,5 тис. пам’ятників української археології, в той час, як 250 легальних експедицій розкопали тільки 405 пам’яток.
Через 30 років в Україні може не залишитися археологічних пам’яток, повідомила під час засідання круглого столу “Проблеми охорони археологічної спадщини” доктор історичних наук, голова Полевого комітету Інституту археології НАН України Надія Гаврилюк.

Головуючий на засіданні депутат, академік НАН України Петро Толочко заявив, що “у єдиній упряжці проти прийняття закону “Про охорону археологічної спадщини” об’єдналися Міністерство культури, комітет з питань культури і духовності Верховної Ради і колекціонери”. За його словами, “комітет написав, що Україні такий закон не потрібний”, звинувативши Інститут археології в бажанні монополізувати справу охорони археологічної спадщини.

На засіданні було також оприлюднено звернення вчених-археологів до президента України, Верховної Ради і Кабінету Міністрів, у якому, зокрема, зазначалося: “В останні десятиліття археологічні пам’ятки стали об’єктом дикої комерції. Сформувався синдикат так званих “чорних археологів”, посередників-перекупників, а також колекціонерів, що є замовниками крадіжок пам’ятників історії”.

У документі археологи підкреслили, що спроби Інституту археології “відстояти інтереси науки зустрічають незрозумілий опір з боку чиновників Міністерства культури і мистецтв, а також деяких дезінформованих депутатів”.

Учені закликають включити до порядку денного Верховної Ради й остаточно прийняти Закон “Про охорону археологічної спадщини”, ввести державне ліцензування на купівлю, продаж і виставкову діяльність об’єктів історичної спадщини, створити при Державному органі охорони культурної спадщини науково-методичну раду з питань охорони і використання археологічної спадщини.


В тему:

Знищення нашої історії триває
В тему: 
Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи